Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.11.27.

Megemlékezés a szovjet haláltáborokba hurcolt magyarokról

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkásokra emlékezett a Templom téri Málenkij-emlékműnél a kispesti polgári oldal.

undefined

Csendes főhajtással és mécsesek, virágok elhelyezésével, valamint a Miatyánk közös elmondásával emlékezett meg a kispesti polgári oldal, a Fidesz és a KDNP kispesti szervezete, valamint a Kispesti Társaskör Egyesület a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján arról a 800 ezer honfitársunkról, akiket 1944 őszétől a szovjet lágerekbe hurcoltak több éves kényszermunkára. 

undefined

A Kispesti Társaskör által emelt a Málenkij robotra elhurcoltak emlékére emelt emlékműnél tartott közös tiszteletadáson Fóris Kálmán, Kispest Díszpolgára, az egyesület egyik alapító tagja szenvedéseire is emlékeztek, aki maga is megjárta a poklot. Mindössze 20 éves volt, amikor kárpátaljai szülőfalujából málenkij robotra hurcolták. Megjárta Szolyva, Szanok és Sztarij Szambor hírhedt szovjet haláltáborait. Kálmán bácsit saját elmondása szerint a hit tartotta életben, amikor a sorstársai a kezei között haltak meg a betegségektől és az éhezéstől. 

undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

– Nem szabad elfelejtenünk a múlt borzalmait, magyar emberek, családok százezreinek kínjait, amelyet a gyilkos kommunizmus okozott – mondta Dódity Gabriella, a Kispesti Társaskör elnöke. – Azt sem szabad engedni, hogy elfelejtsék ezt a sötét időszakot, ehhez egyesületünk a Gulág-emlékévben egy rövid könyvvel igyekezett hozzájárulni. Ebben a könyvben megismerheti az utókor Fóris Kálmán bátyánk történetét. 

(A könyv erre a hivatkozásra kattintva elérhető.)

undefined

A II. világháború végétől a Magyarországról elhurcolt 800 ezer ember egyharmada civil volt. Megközelítőleg 300 ezren térhettek haza.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=