Dódity Gabriella

Kispesti frakcióvezető

Dódity Gabriella vagyok, születésem óta Kispesten élek. Apai és anyai nagyszüleim is kispestiek voltak. Dédszüleim Wekerlén éltek, onnan költöztek át Öreg-Kispestre, abba a házba, amelyben édesanyám megszületett, és amelyben mind a mai napig élek a párommal. Fontosak számomra a családi gyökerek, ragaszkodom a régi értékekhez, szüleim, nagyszüleim, dédszüleim örökéhez, emlékéhez. Féltve őrizzük családunk legfontosabb emlékét, nagymamám zongoráját, amelynek még az 1900-as évek elején kelt adás-vételi szerződése is megvan. Szeretem és gyűjtöm a régi tárgyakat, képeket, amelyek őrzik múltunk lenyomatát.

Helyi közélet

A helyi jobboldali közélethez 1997-ben csatlakoztam, először a Kispesti Polgár című havilap, majd pár hónappal később az önkormányzat lapjának szerkesztőjeként. Hálás vagyok Zupkó Gábor polgármesternek, aki kabinetében megadta nekem a lehetőséget, hogy huszonéves kezdőként bizonyítsak. Ugyanezt a lehetőséget megkaptam az őt váltó Timár Béla polgármestertől is. 2000-ben azt a feladatot kaptam, hogy indítsam újra az időközben megszűnt Kispesti Polgár című havilapot, amelyet aztán évekig, az egyetem elvégzése mellett szerkesztettem. A polgármesteri kabinetek tagjaként a kerület első emberének közvetlen munkatársaként lehetőségem nyílt megérteni és átlátni az önkormányzat működését. 

Kispest Önkormányzata

A Kispesti Önkormányzat szakmai munkájába 2006-ban a Városüzemeltetési Bizottságának tagjaként csatlakoztam. 2010-ben önkormányzati képviselő-jelöltként indultam a választáson, de sajnos nem sikerült a testületbe jutnom. Azóta az önkormányzat Tulajdonosi Bizottságának tagjaként dolgozom. 

undefined

Munkám a Fővárosi Önkormányzatban

Hiszem, hogy semmi nem történik véletlenül. Ha 2010-ben képviselővé válok Kispesten, összeférhetetlenség miatt nem dolgozhattam volna a Fővárosi Önkormányzatban a Városüzemeltetési Főpolgármester-helyettesi kabinet főtanácsadójaként. Közvetlen munkatársaként nagyon sokat tanultam ebben a négy évben dr. György István főpolgármester-helyettestől Budapest működéséről. Hozzánk tartozott a főváros valamennyi közszolgáltató cége, például a zöldfelületekért felelős Főkert Zrt., a város közlekedésért felelős Budapesti Közlekedési Központ Zrt. Bár a főváros egészéért dolgoztunk, mégis, talán érthető módon Kispest sorsát szívemen viseltem. Tudom, hogy a Fővárosi Önkormányzat főtanácsadójaként sokkal többet tudtam tenni Kispestért az elmúlt négy évben, mintha kispesti képviselőként dolgoztam volna.

Civil életem

Amióta az eszemet tudom, szeretem az állatokat, igénylem a természet közelségét. Szüleimmel rendszeresen jártuk a természetet, olykor nomád körülmények között sátraztunk. Hálás vagyok nekik, hogy már egészen fiatalon megtanítottak a természet – az állatok, a növények – tiszteletére. Mind a mai napig, ha igazán nyugalomra vágyom, a természetet járom; az erdőben és a vízparton tudok kikapcsolódni igazán. Három mentett macska és két kutya vár otthon, utóbbiakat én magam mentettem ki korábbi rossz körülményeik közül. Ideiglenes gazdának indultam, de mindkettő végleges otthonra lelt nálam.

Állatvédelem

Gyermekkoromban rendre hordtam haza a kóbor kutyákat, árva macskákat. Felnőtt fejjel már ennél többet is tudtam tenni a kiszolgáltatott állatokért.

Az állatvédők első nagyobb megmozdulásán, a 2003-as aláírásgyűjtésen, amelynek célja volt, hogy az állatkínzás bekerüljön a büntető törvénykönyvbe, és akár szabadságvesztéssel is büntethető legyen, több ezer aláírás gyűlt össze a szervezésemben Kispesten. A Fővárosi Önkormányzatnál még ennél is többet tudtam tenni az állatokért, ezen belül is főként a kutyák sorsának jobbításáért.

Szigorodó állatvédelmi törvény

2012-ben a Földművelésügyi Minisztériummal együttműködve, állatvédők bevonásával vettünk részt az állatvédelmi törvény módosításának koordinációjában, véleményezésében.

Aszfaltozott út a NOÉ Állatotthon előtt

Bagatell problémának tűnhet, pedig nem az volt. A NOÉ Állatotthonhoz vezető út néhány évvel ezelőtt eső után járhatatlanná vált, ez évente 5-6 alkalommal előfordult, és volt olyan időszak, akár több hét is, amikor autóval egyáltalán nem lehetett megközelíteni az állatotthont. A problémával akkor szembesültünk, amikor 2010 telén egy szombat délelőtt dr. György István főpolgármester-helyettessel ellátogattunk az otthonba. Némi gondolkozás és kitartó szervezés eredményeképp egy nagyon kedves barátom jelentős anyagi támogatása mellett, a XVII. kerületi önkormányzat segítségével felaszfaltoztuk a közel 1km-es földutat az állatotthon előtt. Örülök, hogy sikerült! 

undefined

Az Illatos úti árvákért

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügy Szolgálatának telepén, vagy ahogyan mindenki ismeri, az Illatos úti ebtelepen hivatalos látogatáson 2011 januárjában jártunk először. Akkor szembesültünk az ottani körülményekkel, és azzal, hogy a kinti, nyitott kennelekben a hideg aszfalton kénytelenek éjszakázni a kutyák. Nem tétlenkedtünk, magánszemélyként összeadtuk a külső hővédő függönyre valót. Ezzel a kutyák komfortérzetét javítani tudtuk, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy a telep állapotán is javítanunk kell.

25 millió a legszükségesebbekre

A látogatást követően előterjesztést készítettünk, amely 25 millió forintot javasolt a városüzemeltetési alap terhére a telepen legszükségesebbek megvásárlására. Így újították fel a műtőt, vásároltak többek között orvosi eszközöket, ebbefogó autót, chipolvasót.

DOKTA - folyamatos támogatás a cél     

A hővédő függönyök adományozásakor szembesültünk azzal, hogy a telep, mivel önkormányzati fenntartású, hivatalosan nem fogadhat el senkitől adományt, holott nagyon sok jóérzésű ember próbál javítani az ide bekerült, nehéz sorsú, többségében kutyák és macskák helyzetén. Ezért létrehoztuk a DOKTA (Doktorok az állatokért) alapítványt, amelynek kurátora vagyok. Első nagy akciónk keretében valamennyi külső kennel lakója a magánadományokból felszerelt hővédő függöny után hőszigetelt kutyaházat is kapott.

Örökbefogadott állatok napja

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a DOKTA Alapítvánnyal karöltve 2013 szeptemberében rendezte meg először hagyományteremtő jelleggel az Örökbefogadott Állatok Napját a Városligetben. Célunk az örökbefogadás, a felelős állattartás népszerűsítése volt. Idén is megrendezzük az eseményt, szeptember 7-én kerül rá sor.

Jótékonyság

undefined

Varázskaraván

Minden évben az autómentes nap alkalmával elektromos autókból álló konvojjal, rendőri kíséret mellett 50 beteg, vagy nehéz helyzetben lévő gyermeket viszünk a Fővárosi Állat-és Növénykertbe. Tavaly a kispesti Móra Ferenc Általános Iskola diákjaival töltöttünk el egy feledhetetlen napot. A gyerekek ajándékot is kaptak: egy éven át ők a nevelőszülei Asha kiselefántnak.

„Adjunk a húroknak…és a rászorulóknak is!”

Minden évben december elején megrendezzük a fenti elnevezésű jótékonysági gitárkoncertet, amelyen dr. György István fővárosi kormánymegbízott, korábbi főpolgármester-helyettes a Póka Egon Experience-szel közösen zenél. Három év alatt több mint 7 millió forint adományt gyűjtöttünk össze, amelyet beteg és szociálisan nehéz helyzetben lévő gyermekek és idősek kaptak. 2013 decemberében a kispesti lakótelepen lévő idősotthonoknak vásároltunk tévénéző foteleket és hőterápiás masszázsfoteleket.

undefined

Hobbim

A viszonylag kevés szabadidőmet igyekszem természetjárással, kerékpározással és nyáron evezéssel tölteni. Emellett egy gyengém van, az autók, azok közül is a veterán korban lévők. Korábban több veterán autós rendezvényt is szerveztem: különféle gyártmányok és típusok részvételével a szocialista járműipar gyöngyszemeinek találkozójától kezdve bogártalálkozóig és budapesti felvonulásig sok mindenben megvalósításában vettem részt. Mégis, talán legemlékezetesebb retró rendezvényünk a Trabant 50. születésnapja alkalmából szervezett esemény volt, amelyen a régi járgánynak még szobrot is állítottunk.