Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

Dódity Gabriella vagyok, születésem óta Kispesten élek. Apai és anyai nagyszüleim is kispestiek voltak. Dédszüleim Wekerlén éltek, onnan költöztek át Öreg-Kispestre, abba a házba, amelyben édesanyám megszületett, és amelyben mind a mai napig élek a párommal. Fontosak számomra a családi gyökerek, ragaszkodom a régi értékekhez, szüleim, nagyszüleim, dédszüleim örökéhez, emlékéhez. Féltve őrizzük családunk legfontosabb emlékét, nagymamám zongoráját, amelynek még az 1900-as évek elején kelt adás-vételi szerződése is megvan. Szeretem és gyűjtöm a régi tárgyakat, képeket, amelyek őrzik múltunk lenyomatát.

A helyi jobboldali közélethez 1997-ben csatlakoztam, először a Kispesti Polgár című havilap, majd pár hónappal később az önkormányzat lapjának szerkesztőjeként. Hálás vagyok Zupkó Gábor polgármesternek, aki kabinetében megadta nekem a lehetőséget, hogy huszonéves kezdőként bizonyítsak. Ugyanezt a lehetőséget megkaptam az őt váltó Timár Béla polgármestertől is. A polgármesteri kabinetek tagjaként, a kerület első emberének közvetlen munkatársaként lehetőségem nyílt megérteni és átlátni az önkormányzat működését. 

Kispest Önkormányzata

Kispest Önkormányzatának szakmai munkájában 2006 óta veszek részt. Először az önkormányzat Városüzemeltetési, 2010-től 2014-ig pedig Tulajdonosi Bizottságának tagjaként dolgoztam. 2014 óta a kerület önkormányzati képviselőjeként, fejlesztéspolitikai tanácsnokaként dolgozom.

Munkám a Fővárosi Önkormányzatban

2010 és 2014 között Tarlós István helyettesének, dr. György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesnek a kabinetében dolgoztam. Hozzánk tartozott a főváros valamennyi közszolgáltató cége, például a zöldfelületekért felelős Főkert Zrt., a városi közlekedésért felelős Budapesti Közlekedési Központ Zrt. Büszke vagyok arra, hogy a tetszhalott Demszky-korszak után 2010-ben Budapestnek új lendületet adó vezetés közvetlen munkatársa lehettem. 

Civil életem

Amióta az eszemet tudom, szeretem az állatokat, igénylem a természet közelségét. Szüleimmel rendszeresen jártuk a természetet, olykor nomád körülmények között sátraztunk. Hálás vagyok nekik, hogy már egészen fiatalon megtanítottak a természet – az állatok, a növények – tiszteletére. Mind a mai napig, ha igazán nyugalomra vágyom, a természetet járom; az erdőben és a vízparton tudok kikapcsolódni igazán. Három mentett macska és két kutya vár otthon, utóbbiakat én magam mentettem ki korábbi rossz körülményeik közül. Ideiglenes gazdának indultam, de mindkettő végleges otthonra lelt nálam.

Állatvédelem

Gyermekkoromban rendre hordtam haza a kóbor kutyákat, árva macskákat. Felnőtt fejjel már ennél többet is tudtam tenni a kiszolgáltatott állatokért.

Az állatvédők első nagyobb megmozdulásán, a 2003-as aláírásgyűjtésen, amelynek célja volt, hogy az állatkínzás bekerüljön a büntető törvénykönyvbe, és akár szabadságvesztéssel is büntethető legyen, több ezer aláírás gyűlt össze a szervezésemben Kispesten. A Fővárosi Önkormányzatnál még ennél is többet tudtam tenni az állatokért, ezen belül is főként a kutyák sorsának jobbításáért.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügy Szolgálatának telepén, vagy ahogyan mindenki ismeri, az Illatos úti ebtelepen hivatalos látogatáson 2011 januárjában jártunk először. Akkor szembesültünk az ottani körülményekkel, és azzal, hogy a kinti, nyitott kennelekben a hideg aszfalton kénytelenek éjszakázni a kutyák. Nem tétlenkedtünk, magánszemélyként összeadtuk a külső hővédő függönyre valót. Ezzel a kutyák komfortérzetét javítani tudtuk, de az is nyilvánvalóvá vált, hogy a telep állapotán is javítanunk kell. A látogatást követően előterjesztést készítettünk, amely 25 millió forintot javasolt a városüzemeltetési alap terhére a telepen legszükségesebbek megvásárlására. Így újították fel a műtőt, vásároltak többek között orvosi eszközöket, ebbefogó autót, chipolvasót.

DOKTA - folyamatos támogatás a cél

A hővédő függönyök adományozásakor beszéltük meg azt a telep vezetésével, hogy létrehozzuk a DOKTA (Doktorok az állatokért) közhasznú alapítványt, amelynek azóta is kurátora vagyok. A szervezet nem állatokat ment, hanem elsősorban a telep működését, a bent lévő állatok életminőségének javítását tűzte ki célul, emellett az állatvédelem, a hatósági ügyek, a felelős állattartás és valamennyi, az állatvédelem területén releváns kérdésben igyekszik véleményt formálni. Első nagy akciónk keretében valamennyi külső kennel lakója a magánadományokból felszerelt hővédő függöny után hőszigetelt kutyaházat is kapott. Az elmúlt évek során már számos akció keretében segítettük felszerelésekkel, laborköltségekkel, orvosi műszerekkel az állatok életminősége érdekében a telepet.

Örökbefogadott állatok napja

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság a DOKTA Alapítvánnyal karöltve 2013 szeptemberében rendezte meg először hagyományteremtő jelleggel az Örökbefogadott Állatok Napját a Városligetben. Célunk az örökbefogadás, a felelős állattartás népszerűsítése volt. A rendezvényt azóta is minden évben nagy sikerrel szervezzük, felhívva a felelős állattartásra, a gyepmesteri telepek helyzetére, a szaporítók elleni harc fontosságára a figyelmet. 

Jótékonyság

Varázskaraván

Minden évben az autómentes nap alkalmával elektromos autókból álló konvojjal, rendőri kíséret mellett 50 beteg, vagy nehéz helyzetben lévő gyermeket viszünk a Fővárosi Állat-és Növénykertbe. Tavaly a kispesti Móra Ferenc Általános Iskola diákjaival töltöttünk el egy feledhetetlen napot. A gyerekek ajándékot is kaptak: egy éven át ők a nevelőszülei Asha kiselefántnak.

"Adjunk a húroknak...és a rászorulóknak is!"

Minden évben december elején megrendezzük a fenti elnevezésű jótékonysági gitárkoncertet, amelyen dr. György István, Budapest kormánymegbízottja, korábbi főpolgármester-helyettes a Póka Egon Experience-szel közösen zenél. Az elmúlt évek során közel 25 millió forint adományt gyűjtöttünk össze, amelyet mind jótékony célokra fordítottunk többek között Kispesten. Az adományokból immár harmadik éve kispesti gyerekek táborozási költségeihez adunk támogatást, fejenként 15.000 forintot. Több száz kispesti gyermek nyári élményeihez tudtunk hozzájárulni már ezzel.

Hobbim

A viszonylag kevés szabadidőmet igyekszem természetjárással, kerékpározással és nyáron evezéssel tölteni. A víz közelsége az, ami maximálisan kikapcsol és feltölt. Emellett egy gyengém van, az autók, azok közül is a veterán korban lévők. Korábban több veterán autós rendezvényt is szerveztem: különféle gyártmányok és típusok részvételével a szocialista járműipar gyöngyszemeinek találkozójától kezdve bogártalálkozóig és budapesti felvonulásig sok minden megvalósításában vettem részt. Mégis, talán legemlékezetesebb retró rendezvényünk a Trabant 50. születésnapja alkalmából szervezett esemény volt, amelyen a régi járgánynak még szobrot is állítottunk.