asdasd Főpolgármester úr, megvárja, amíg összedől Kispest első polgármesterének a háza? - Dódity Gabriella

Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2022.09.28.

Főpolgármester úr, megvárja, amíg összedől Kispest első polgármesterének a háza?

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Az 1/2020.(II.5.) Fővárosi Közgyűlési rendelet – Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról – 38.§ (1) bekezdése alapján interpellációt kívánok benyújtani főpolgármester úrhoz.                                                                                                              

Az interpelláció címe: „Főpolgármester úr, megvárja, amíg összedől Kispest első polgármesterének a háza?„ 

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Van Kispesten, a Kossuth Lajos utca 8. szám alatt egy épület, amely Kispest első polgármesterének a háza. Az egykor patinás, szebb napokat látott ingatlant a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár használja raktározásra. Az épület rettenetes állapotban van, állaga kívülről is láthatóan évről-évre romlik. Kertjét jó néhány éve elfoglalta a természet, a dzsungelszerű ingatlanról két évvel ezelőtt egy fa kidőlt, és átesett a szomszédos telekre, a Kispesti Mentőállomás kertjére. Szerencsére akkor anyagi kár nem keletkezett semmiben, de az esetkocsik nem tudtak kimenni az állomásról, és a tűzoltóknak is feladatot adott a kidőlt fa, hiszen nekik kellett szabaddá tenni a kidőlt fától a kijáratot. 

A mentősök akkor is kérték, hogy tegyék rendbe az ingatlant, nehogy ennél nagyobb kár keletkezzen, vagy nehogy valaki megsérüljön a kidőlő, korhadó fa miatt, és nehogy valakit ne tudjanak ellátni a mentők. Akkor a telket valamennyire rendbe tették, de mivel már csak a természet ilyen, a fák nőnek és elöregszenek, a két évvel ezelőtti eset két hónappal ezelőtt megismétlődött. 

undefined

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanon ismét kidőlt egy fa, amely átdőlt a Kispesti Mentőállomás kertjére, elzárva a mentőautók útját. Szerencsére senki nem sérült meg, de ezúttal azonban jelentősebb anyagi kár is keletkezett, hiszen az egyik mentő bajtárs autójára dőlt rá a fa. A mentőautók kijáratán keresztbe fekvő fa azonban ismét akadályt jelentett a vonuláshoz, és ismét a tűzoltók segítsége kellett ahhoz, hogy a mentőállomást kiszabadítsák. 

A kispesti mentőállomás vezetője most is, csak úgy, mint két évvel ezelőtt tőlem kért segítséget, egyeztettem a hivatal megfelelő részlegével, a mentők pedig megírták ismét a segítségkérő levelüket a helyzet rendezésére. De tisztán látszik, ez most már nem elég.  

Tisztelt Főpolgármester úr! Látható, hogy a felelőtlenség olyan fokát tapasztalhatjuk meg, ami szerintem megengedhetetlen. Eddig csak a szerencsén múlt, hogy emberéleteket nem veszélyeztetett ez a helyzet, épp nem tartózkodott senki a mentőállomás udvarán, és épp nem érkezett életveszélyben lévő emberhez riasztás, miközben a fa eltorlaszolta a kijáratot. Túl mindezeken joggal merül fel mindenkiben, egészen biztosan így kell bánni a közvagyonnal? 

undefined

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő, műemléki jelleggel bíró, eszmei értéket is képviselő épületet Kispest Önkormányzata már próbálta átvenni Önöktől, kevés sikerrel. Pedig az épületben el lehetne helyezni Kispest Helytörténeti Gyűjteményét, amely a leggazdagabb a fővárosban, mégis, az emlékek, értékek egy része helyhiány miatt dobozokban áll. De felmerült az is, hogy a kerület a Kispesten élt Jókai Annának, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar író- és költőnőnek állítson emlékhelyet. Hiába fordult azonban a kispesti baloldali városvezetés is ezzel önökhöz, érdemi lépés nem történt, az épület pedig így végletesen az enyészeté lesz.

Az épület nagyon rossz állapotban van, ezért mielőbb át kellene adniuk Kispestnek, hogy az értéket meg tudjuk menteni, és a mentőállomás se legyen veszélyben. Tarlós István idején a Tér_Köz pályázat épp a kerületek hasonló fejlesztési elképzeléseit támogatta, legjobb tudomásom szerint már ezt a pályázatot is megszüntették, ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzatnak, ha van lehetősége, kérem, hogy támogassa az épület helyrehozatalát.  

Mindezek alapján kérdezem tisztelt Főpolgármester Urat, hogy: 

Mit tesz Főpolgármester úr annak érdekében, hogy Kispest első polgármesterének a házát megmentsük, és a nemtörődömség kárait enyhíteni tudjuk? 

Várom megtisztelő válaszát!

Tisztelettel: 

Dódity Gabriella s.k.

képviselő

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=