asdasd Főpolgármester úr, mit kíván tenni a Wekerlei Polgári Egyesület helyzetének megoldása érdekében? - Dódity Gabriella

Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2022.08.30.

Főpolgármester úr, mit kíván tenni a Wekerlei Polgári Egyesület helyzetének megoldása érdekében?

Tisztelt Főpolgármester Úr! 

Az 1/2020.(II.5.) Fővárosi Közgyűlési rendelet – Budapest Főváros Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról – 38.§ (1) bekezdése alapján interpellációt kívánok benyújtani főpolgármester úrhoz.

Az interpelláció címe: „Főpolgármester úr, mit kíván tenni a Wekerlei Polgári Egyesület helyzetének megoldása érdekében?”

Tisztelt Főpolgármester Úr!

Előterjesztést nyújtottam be Főpolgármester úrnak, de sajnos a párbeszéd, a demokrácia és az átláthatóság jegyében az le lett söpörve az asztalról, ezért ebben a formában van csak lehetőségem elmondani azt az ellentmondásos esetet, amely kapcsán minimálisan a civilüldözés és a más vélemények elhallgattatása fog ráégni a baloldali városvezetésre, ha nem orvosolják az előidézett helyzetet. 

undefined

Még 2017-ben kapott egy 35 nm-es helyiséget közösségi használatra a Wekerlei Polgári Egyesület a kispesti Kós Károly téren. Ez a polgári értékrendet képviselő szervezet több mint 100 aktív tagot számlál, találkozóikat heti rendszerességgel tartják, a fővárostól bérelt ingatlanban számos kulturális, közéleti, művészeti rendezvényt, kiállítást valósítottak már meg, ápolják Wekerle Sándor, Kós Károly emlékét, és helyet biztosítanak a Wekerletelepen alkotó művészek kiállításainak is. 

A szervezet nemcsak, hogy jó gazdája a fővárosi tulajdonú helyiségnek, nemcsak óvja annak állapotát, hanem azon értéknövelő beruházást is végrehajtottak. Az ingatlanban – annak komfortfokozatát, használhatóságát és értékét növelve – saját költségen vizesblokkot is kialakítottak. Ennek fényében a Wekerlei Polgári Egyesület nemcsak kulturális lehetőséget biztosít a Wekerletelepen élőknek, hanem megfelelő gazdája is a fővárosi tulajdonú bérleménynek. 

Fentiek tükrében különösen érthetetlen, hogy szervezet levélben értesült arról, hogy Karácsony Gergely Főpolgármester a Tulajdonosi Bizottság döntésére hivatkozva, indoklás nélkül, 2022. október 31. dátummal felmondja a bérleti szerződésüket, és a szervezetnek 2022. november 2-ig el kell hagynia a helyiséget. Semmiféle nyomós indok nem merült fel, amely mindezt, a szerződés felbontását indokolhatná. 

Mindezen felül, a Tulajdonosi Bizottság ezirányú döntéséhez kapcsolódó előterjesztésének „indoklásféleségként” értelmezhető részében súlyos tévedés is szerepel. Az előterjesztés utal arra, hogy Kispest Önkormányzata 2016-tól kezdődően több alkalommal fordult a Fővárosi Önkormányzathoz, hogy a Wekerletelepen élő neves festő- és zománcművész Katona Áron Sándor részére állandó kiállítási lehetőséget biztosítsanak. Mindez azt sugallja, erre a célra kell a helyiség. A dolog szépséghibája „csupán” az, hogy Katona Áron Sándornak már van önálló kiállítóterme Wekerletelepen, a XIX. Thököly utca 17. szám alatti önálló galériában, a „KÁS”-ban, amelyet Kispest Önkormányzat hozott létre a kiemelkedő és elismert wekerletelepi művésznek. Fentiek fényében az egyetlen indoklásként tekinthető érvelés is megdőlt.

A szervezet vezetése levélben fordult Hiller István országgyűlési képviselőhöz, Gajda Péter kispesti polgármesterhez és a főváros vezetéséhez, Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyetteshez is, kérve, hogy ne lehetetlenítsék el a működésüket, maradhassanak a helyiségben. Utóbb említett vezető válaszra sem méltatta a szervezetet. Gajda Péter polgármester rövid válaszában annyit közölt, a helyiséget „közművelődési, kulturális céllal kell hasznosítani a Kispesten és azon belül is a Wekerletelepen élők érdekében”, és erről tájékoztatták a főváros vezetését is. Ez örömteli, hiszen a Wekerlei Polgári Egyesület jelenleg is ezt teszi, így tevékenységük találkozik a polgármester elképzelésével. 

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes Hiller István országgyűlési képviselőn keresztül megüzent válasza azonban észszerűséget, logikát és közgazdasági ismereteket is felülír. A főpolgármester-helyettes szerint ugyanis „a kormányzati megszorítások miatt, amelyek a Fővárosi Önkormányzatot érik, nincs módja meghosszabbítani a Wekerlei Polgári Egyesület bérleti szerződését.” 

Tisztelt Fővárosi Közgyűlés!

Van tehát Kispesten egy szervezet, amely kulturális és közművelődési tevékenységet végez egy fővárosi helyiségben, a bérleti díjat rendesen fizeti, a helyiséget nemcsak karbantartja, hanem saját költségén fejlesztette is. Van tehát egy, a szerződés felbontását kezdeményező előterjesztés, amely egy olyan kispesti művész kiállítótermét nevezi meg „indoklásféleségében”, amely művésznek már van önálló galériája Wekerletelepen. Van egy kerületi önkormányzat, ahol a polgármester álláspontja is az, hogy a helyiségben olyan tevékenységet kell végezni, amelyet a Wekerlei Polgári Egyesület egyébként végez. És van egy főpolgármester-helyettes, aki felteszi az i-re a pontot azzal, hogy a kormányzati megvonások miatt „el kell dobniuk maguktól” a bevételt. Abszurd érvelésekre abszurd kérdés is felmerül: vajon a polgári gondolkodás a zavaró, vajon maradhatnának-e a főváros helyiségében, ha kitűznék a szivárványos zászlót? 

Tisztelt Fővárosi Közgyűlés!

Nem olyan régen súlyos és alaptalan vádak érték a kormányt, miszerint „üldözi a civil szervezeteket”. Annak érdekében, hogy ez a jelenlegi helyzetben a főváros esetében talán nem minden alapot nélkülöző vád ne égjen rá a baloldali vezetésre, kérem a baloldali képviselőtársaimat, ne váljanak tettestárssá, és ne asszisztáljanak ahhoz, hogy egyéb értelmes és racionális indok nem lévén, a kispesti civil szervezetet polgári értékrendje miatt utcára tegyék.

Mindezek alapján kérdezem tisztelt Főpolgármester Urat, hogy:

Mit tesz annak érdekében, hogy a civil Wekerlei Polgári Egyesülettel szemben – mely közművelődési, kulturális tevékenységet folytat, kiváló közösségi teret biztosít az ott élőknek – ez a nem méltó, alaptalan eljárás minél előbb megszűnjön és a helyzetük rendeződjön?

Várom megtisztelő válaszát! 

Tisztelettel:

Dódity Gabriella s.k.

képviselő

 

 

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=