Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

2024.04.19.

Az Akta – A kispesti pénzszivattyú Pestszentlőrincre költözött

Oknyomozó riportfilmünkből kiderül, hogy a kormánytól az Egészséges Budapest Programban megkapott 1,7 milliárd forintból több mint 1 milliárdot vitt el egy figura, akit a “fehér poros orrú” Lackner Csabáról készült, elhíresült hangfelvételen csak “Kormiként”emlegetnek. Emiatt a XVIII. kerületi szakorvosi rendelő szinte használhatatlan és torzóként pusztul. Szaniszló Sándor DK-s polgármester és Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő hallgat, a vállalkozó menekül.
A Zsebők Zoltán Szakrendelő felújítása és a kerület egészségügyi ellátása a kerületet ma vezető baloldali politikusok legfőbb ígérete volt a 2019-es kampányban. Annak ellenére buktak bele, hogy a kormánytól mindent megkaptak hozzá. Kunhalmi Ágnes, Pestszentlőrinc–Pestszentimre szocialista országgyűlési képviselője még pártja kongresszusán is dicsekedett a közelmúltban azzal, hogy peremkerületként is mennyi fejlesztési forrást sikerült megszerezni, többek közt a szakrendelőre, ami szerinte ma már egyébként fel van újítva. Úgy látszik, a képviselő asszony akkor járt a pestszentlőrinci Thököly úton utoljára, amikor a hétemeletes SZTK előtt állva készítettek egy propagandavideót az oldalára, hogy lám, ellenzékiként ezt is el tudták ezt intézni…

LACKNER CSABA HAVERJA VITTE EL A BULIT

Az Egészséges Budapest Programban a XVIII. kerületnek ennek a központi szakrendelőjének a teljes felújítására, egy labor kialakítására és eszközök beszerzésére 1,7 milliárd forint támogatásról döntött a kormány. A pénzt két részletben meg is kapta az önkormányzat: 800 milliót 2021-ben, 900 milliót 2023-ban. Ezen kívül egyébként az épület energetikai megújításához a Horizon 2020 programban is nyertek forrást. A kerület önrésze a projekthez 400 millió forint. Ha mindent összeadunk, a munkálatokra, amelyeknek az eredeti határidő szerint 2022 végére be kellett volna fejeződniük, legkevesebb 2,3 milliárd forint állt rendelkezésre.

A közbeszerzést az Apcoa Kft. nyerte el, amely évekkel ezelőtt a budai parkolási botrányban tűnt fel először. Majd ügyvezető-tulajdonosának, Kormos Gábornak, alias Korminak a nevét Lackner Csaba szájából hallhattuk azon az ominózus, titokban készített hangfelvételen, amelyet anno a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra. Lackner a felvétel egyik részében arról beszélt, hogy a kerületi politikában is hülye az, aki 100 milliót nem tud évente megkeresni. Azt is részletezte, hogy aki ügyes, az úgy csinálja, hogy nem a büdzséből veszi el, hanem olyan vállalkozót választ, aki visszaoszt. A fehér poros ügyben megperzselődött szoci képviselő azt is mondta:

Én amit csinálok a bizottságomban, meg ahogy csinálom avval a három-négy emberrel, a Patekkal meg a Zsomborral, meg ugye a Kormival, meg a Somogyi Lacival, nekem az bőven elég.

Kormos Gábor Lackner elmondása szerint a kispesti várospolitikai, városüzemeltetési és rendészeti bizottság állandó tagja, vagyis volt akkoriban. Így bizniszelt a kispesti politikusokkal, és a jelek szerint már nemcsak velük…

MAJDNEM EGYMILLIÁRDRA TOLTÁK FEL A KIVITELEZÉSI ÁRAT

Ez a Kormos Gábor az Apcoa Kft. felelős vezetője és tulajdonosa, amely úgy nyert el egy ekkora építési közbeszerzést, hogy cége fő tevékenysége adminisztrációs tevékenység, székhelye egy székhelyszolgáltatónál van, nincs telephelye, sem gépei, és mindössze néhány kisebb járdaépítés, útjavítás a referenciája. A Zsebők Zoltán Szakrendelőnél elnyert munka a hétemeletes épület teljes homlokzati szigetelését, nyílászárók cseréjét, tetőfelújítást és egy zöldhomlokzat kialakítását tartalmazta, öntözőrendszer kialakításával, továbbá a leszerelt klímák kiváltását, modern hűtő-fűtő rendszer kialakítását. Az Apcoa árajánlata durván 623 millió forint plusz áfa volt. Ezt kétszer módosították pluszmunkákkal, míg a végösszeg 813 millió forint plusz áfa lett. A határidő kitolásával is tavaly év végéig be kellett volna fejezni a munkát, ehelyett a kivitelező összepakolt és eltűnt a területről, hátrahagyva egy félkész épületet. Nemhogy zöldhomlokzat locsolórendszerrel, klímakiváltás, meg új nyílászárók beépítése nem történt, még a szigetelés is megszakadt, nem is akárhogy: amit felragasztottak egyáltalán, a szél azokat a táblákat is letépte.

1,7 MILLIÁRD KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSBÓL KRITIKÁN ALULI BERUHÁZÁS

A szakrendelő épülete két éve áll külső szigetelés nélkül, ami az üzemeltető cég beszámolója szerint 300 százalékos rezsiköltség-növekedést eredményezett. Közben a rendelőkben hol túl hideg, hol túl meleg van. Orvosok és betegek egyaránt panaszkodnak az áldatlan állapotokra.

A 2022-es és 2023-as költségvetés és zárszámadás adataiból világosan látszik, hogy a fentiek ellenére kivitelezésre több mint 1 milliárd forintot már kifizettek. Azt, hogy a pénzből mennyi van még meg, pontosan mire, milyen alapon és mennyit fizettek ki a kivitelező vállalkozónak, senki sem tudja. A jegyző közérdekű adatigénylésünkre a határidőt először 15 nappal meghosszabbította, majd azzal bújtak ki az adatszolgáltatási kötelezettség alól, hogy ők nincsenek birtokában ezen adatoknak. Ez már csak azért is érdekes, mert az ominózus közbeszerzést az önkormányzat írta ki és ő is kellett szerződjön a vállalkozóval.

Az Akta hiába kereste a beruházás műszaki vezetőjét, ő azzal hárított, hogy csak a megrendelő engedélyével adhat információt. Maga a közbeszerzést elnyert kivitelező, Kormos Gábor pedig megkeresésünkre azt válaszolta, hogy nem áll módjában információt adni. A későbbiekben esetleg egyeztethetünk a kérdéseinkről, de kizárólag az ügyvédje bevonásával és jóváhagyásával.

undefined

forrás: pestisracok.hu

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=