Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

2024.04.12.

Kampányszerű út- és járdajavítások

Kispest útjai és járdái katasztrofális állapotban vannak, de most, a közelgő önkormányzati választás előtt mindenhol kátyúznak. A szemfényvesztés valós: míg júniusig 70-80 millió forintos nagyságrendet áldoznak a kispesti utakra minden hónapban, addig a választás után már csak havi 10 milliót költenek erre a feladatra.

undefined

Hosszú évek javítás nélkül

Bár az önkormányzat 2021-es büdzséjében 225 millió forintot különített el utak, parkolók és járdák felújítására, 2020 második felétől bő másfél éven át nem írták ki a közbeszerzési eljárást, ami a munkák elvégzését lehetővé tette volna. Ennek hiányában „azokat a feladatokat végeztettük el, amelyek szakmai megítélésünk szerint különösen sürgős, balesetveszélyes” – írták még 2021-ben Fekete Márk önkormányzati képviselő kérdésére az önkormányzattól. A válaszból az is kiderült, hogy 2020. június 30-a és 2021 júniusa között mindösszesen 13 millió forintot költöttek az út- és járdahibák javítására. A helyzet gyakorlatilag 2022-ben sem változott, abban az évben utak és járdák felújítására a százmilliós terv helyett csupán pár tíz millió forintot költött az önkormányzat. 

Választási szemfényvesztés 

undefined

Most azonban, a választás közeledtével ellepték a közösségi oldalakat a kispesti útjavításos videók és fotók. A munkákat végző Közpark Kft. idei üzleti tervéből kiderül, hogy nem csak a rossz nyelvek beszélik azt, mindez a közelgő polgármesterválasztásnak szól.

Az idei évben az erre a feladatra fordítandó összegek havi bontása is jól bizonyítja mindezt, hiszen míg a választás előtt, márciusban és áprilisban 75-75 millió forintot, májusban 80 milliót, júniusban pedig 67,5 millió forintot fordítanak az utak, járdák javítására, addig júliustól mélyrepülés következik; onnantól már csak havi 10 millió forintot fognak szánni erre a feladatra.

Pedig ha a kampánytempóban folytatnák a felújításokat, talán már az sem volna elég, olyan rettenetesen rossz állapotban vannak Kispest útjai. 

Katasztrofális a helyzet

Azon a képviselők sokat vitatkoznak, vajon melyik városrészben a legrosszabb a helyzet. Egyesek szerint Wekerletelep élen jár, ami külön szégyen egy olyan városrészben, amelynek országszerte csodájára járnak. Ékes Gábor és Lazányi Ferenc önkormányzati képviselők lapunknak elmondták: – Az, hogy bukdácsolunk a járdáinkon, óvatosan manőverezünk a kátyúk közt utcáinkban, vagy térdig állunk a vízben az egyre gyakoribb özönvízszerű esőzések után, különösen méltatlan egy olyan városrészben, amely a kerület ékszerdoboza.

De Hagyományos Kispesten is bőven találunk borzasztó állapotú utakat.

Hanyagság felsőfokon

Nemcsak az utak, a járdák is rengeteg helyen balesetveszélyesek. Erre az egyik legdurvább példa a Nádasdy utca 70. szám előtti járdaszakasz volt, amely hosszú évekig „csak” repedezett és töredezett, mígnem tavaly nyárra beszakadt, majd kinőtt belőle jó néhány akácfa is. Az önkormányzat mindössze annyit tett, hogy piros-fehér szalaggal elkerítette a veszélyes részt, a gyalogosok pedig az úttesten közlekednek. Amikor azonban a közösségi fórumokon megjelent az önkormányzat hanyagságát bemutató poszt a gödörből kinövő akácfákkal, hogy hogy nem, a járdát azonnal megjavították.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=