Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

2023.11.01.

Temetőmutyi: 70 milliós jogtalan kifizetés, kamu teljesítésigazolás, el nem végzett munkák, feljelentés csalás miatt

Az elmúlt hónapokban a budapestiek legtöbbje láthatta a temetők állapotát; gondozatlan zöldfelület, szemét, zöldhulladék, letört ágak, összetört sírkövek. Mindeközben aggasztó hírek láttak napvilágot: a temetők zöld felületét karban tartó cégnek kamu bizonylatok mentén fizettek ki el nem végzett munkákat, a temetkezési divízió munkatársai pedig nyilatkozatba tették: élet- és balesetveszélyesek a temetők, azok állapotáért semmiféle felelősséget nem vállalnak.

undefined

Több tény is napvilágra került a közelmúltban a fővárosi temetők kapcsán, amely robbantotta a netet. A Magyar Nemzet birtokába jutott belső ellenőrzés iratai szerint súlyos mulasztások, elnagyolt munkavégzések történhettek a Mártha Imre vezette Budapest Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) temetkezési divíziójának több projektjénél. A temetőkben mintegy 70 millió forintot úgy fizettek ki a cégnek, hogy nem történt munkavégzés. A Harmat Kert Kft. munkáit hamis teljesítési igazolással fedték le, és ez alapján ellentételezték. Ahogy telt-múlt az idő, a temetők baleset, majd életveszélyessé váltak, hiszen nem gondozta őket rendesen senki.

Élet- és balesetveszélyesek a temetők

Dódity Gabriella fővárosi képviselő tette először szóvá a budapesti temetők állapotát, aki fotók felmutatása mellett felszólította Karácsonyékat, hogy azonnal tegyenek rendet, ha kötelességükből adódóan nem sikerült, legalább a közelgő halottak napjára való tekintettel. Ekkor azt a választ adták Karácsonyék a képviselőnek, hogy felvettek 42 saját embert, és velük fogják megoldani a temetők, a közel 600 hektár rendbetételét. A nem túl megnyugtató választ követte azonban egy még súlyosabb tény: a saját emberek kézzel írott nyilatkozatban rögzítették, hogy a temetők baleset-és életveszélyesek, és az ott esetlegesen történő esetleges kárért semmiféle felelősséget nem tudnak vállalni. A dokumentumot névtelenül juttatta el valaki a fővárosi képviselőnek, aki személyesen is bejárt néhány temetőt, hogy a hozzá beérkező több tucat lakossági észrevétel mellett saját szemével is lássa az állapotokat.  

undefined

Botrányos állapotok Kispesten is

- A felszólításomat követően a kispesti temetőt elkezdték rendbe tenni, az Újköztemető azonban siralmas képet mutatott még a Halottak napja előtt. Térdig érő borostyán fogadott például a nagyszüleim sírjánál, amelyről kidőlt, öles fákat kellett leszedni ahhoz, hogy a sírt gondozni tudjuk. Néhány hellyel arrébb hatalmas faágak leszakadva, még mindig rajta a sírokon, amelyet összetört a leszakadó ág. Siralmas és szégyenteljes – fogalmazott a képviselő, aki az októberi Fővárosi Közgyűlésen ismét elővette a témát.

Feljelentés csalás miatt

A sajtóban megjelentek szerint a főváros vagyoneltolódásként írta le a történteket, vagyis a teljesítés nélküli kifizetést. Hiába kérdeztünk meg több gazdasági szakértőt is, ilyen fogalomról még nem hallott senki. Erre nem kapott magyarázatot Dódity Gabriella fővárosi képviselő sem, aki az októberi Fővárosi Közgyűlésen ismét megkérdezte Karácsonyékat, mikor óhajtják rendbe tenni a temetőket, és egyben választ várt arra is, mit értenek vagyoneltolódás alatt. Élő Norbert (DK) képviselő erre ugyan nem adott választ, azt azonban elmondta, a munkákat utólag elvégeztették a céggel, így nem érte kár a fővárost, ugyanakkor azért feljelentést tettek a temetői kifizetések során történt csalás miatt. A hírt az ORFK megerősítette, vizsgálják a feljelentésben foglaltakat.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=