Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

2023.10.09.

Maró anyagokkal öntik le a mellékutcákban parkoló autókat–Folytatódik a botrány a Hunyadi utcai biciklisáv miatt

Drámai fordulat a kispesti utcában, nem elég, hogy a lakók tiltakozása mellett létesített biciklisávot az önkormányzat, még parkolni sem tudnak a környező utcákban, mert szándékosan megrongálják az autóikat az ott élők.

undefined

Letört tükrök, felállított ablaktörlők, kiszúrt gumik és maró anyaggal leöntött fényszórók– ez a kép fogadja nap, mint nap a mellékutcákban parkoló Hunyadi utcaiakat, akik aggódnak az autóik épsége miatt. Tovább durvult a helyzet a Hunyadi utcában élők számára, akik egy éve tiltakoztak az ellen, hogy Gajda Péter polgármester ebben a szűk utcában létesítsen erőből biciklisávot, ráadásul mindkét irányban. 

A Hunyadi utca lakói, egyáltalában nem tudnak parkolni a saját utcájukban, ezért tiltakozó akciókba kezdtek, de ezek nem vezettek megoldáshoz. Ahogyan az sem, hogy petíciót indítottak. Nem elég, hogy egy évig meg sem hallgatta őket az önkormányzat, és utóbbi erőből létesített kerékpár utat; a helyieket még bírságolni is elkezdték annak ellenére, hogy a baloldali testület ígéretet tett ennek ellenkezőjére. A lakók, hogy ne fizessék "ki a gyatyájukat" is, a környező utcákban próbáltak parkolni, de ott újabb inzultus érte őket. Mint kiderült az ezekben az utcákban élők nem fogadják szívesen a jelentősen megszaporodott parkolóautókat. 

Két esetben maró anyagot öntöttek autókra, az egyik motorházának tetejére, a másik fényszórójára. De mindennaposak a tükörtörések, a szögekkel kiszúrt gumik, és az ablaktörlők felállítása, vagy papírcetlik hagyása azzal az üzenettel: ne itt parkolj! Nagyon féltjük az autókat, nem látunk rájuk, én akkor elsétálok megnézni, ha éppen nem használom aznap. A Hunyadi utca összes autója, kb 80-100, a környező utcákban kényszerül várakozni. Olyan szinten tele lettek ezek az utcák, hogy nem férnek el a teherautók sem, ráadásul az itt élők elől vesszük el a parkolóhelyet, ami miatt mérgesek. Gajda Péter polgármesternek sikerült a biciklisávval elérnie, hogy a környéket is egymásnak uszítsa. Miközben a biciklisek zöme most is a járdán közlekedik, a három hete felfestett jelzések pedig úgy néznek ki, mintha egy éve ott lennének, már most kopik el az egész

–mondta a Metropolnak Vogl Sándor. A Hunyadi utcai lakó hozzátette:" Jelenleg elakadásjelzővel állunk meg a házaink előtt, hogy kipakolhassunk az autóinkból, és utána indulunk parkolóhelyet vadászni. Az utcában többen fontolgatják a költözést, de nem tudják eladni az ingatlanjaikat, mert a házukhoz vezető autós közlekedés akadályoztatása miatt, jelentősen romlott az ingatlanok értéke. A jegyzőtől érdeklődtünk afelől, hogy ki fogja kompenzálni ezt, de válaszra sem méltatott". 

undefined

A környező utcákban való parkolás, kényszer következménye

A Hunyadi utcában élők parkoló autóit rongálják a környező mellékutcákban, vélhetően az ott élők.. A Hunyadiban lakók, előtte a saját utcájukban parkoltak, annak ellenére is, hogy Gajda Péter biciklisávot festett fel oda. Ahogy a helyiektől megtudtuk, Domokos Gábor DK-s kispesti képviselő meg is ígérte nekik, hogy nem lesz megbüntetve senki... Ehhez képest, egyik napról a másikra, megjelentek a Kresz-táblák és rendre "szétbírságolták" a házuk előtt várakozókat. A szerencsésebbeknek csak fizetnie kellett, 13 illetve 26 ezer forintot, voltak azonban akik rosszabbul jártak, miután elvitették az autóikat. 

A legmegdöbbentőbb, hogy a táblákat azok házai elé tették először, akik a tiltakozást kezdeményezték, csak utána tették a többi helyre. Aztán csak azokat kezdték bírságolni, akik a biciklisávban várakoztak, majd két nap után azokat is végigbüntették, akik a járdán parkoltak. A bicikliúti várakozásért 26 500, a járdán parkolásért pedig 13 000 forintos bírságokat róttak ki. Aztán nagy kegyesen kijelöltek három darab parkolóhelyet az utcában lévő állatorvosi rendelő előtt. Úgy mondták, mintha ez kiváltaná azt a 80-100 parkolóhelyet, amit elvettek. Arra sem kaptunk választ az önkormányzattól, hogy a betegeket, időseket szállítók hogyan tudnának itt megállni. Legutóbb egy ultrahangkészüléket kellett kézben cipelnie egy nővérnek a beteg házáig

– sorolta korábban a Metropolnak Vogl Sándor.

undefined

Kispest az egyik kerület, ahol még a Tarlós István főpolgármester idején elnyert uniós pályázati forrásból bicikliutat építenek. Annak idején a fejlesztés több kerületet is érintett volna, de mára ezt a balos kerületek elmeszelték. Gajda Péter talán az egyetlen polgármester, aki megvalósítja. Az elképzelés szerint, miután Tarlós elnyerte a pénzt, a városrészek feladata volt megtervezni, hogy hol is fusson az a bicikliút. 

forrás:metropol

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=