Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

2023.10.09.

Almavirág téri felújítás: igazságügyi szakértőt rendelt ki az NNI

Lapunk információi szerint hatósági helyszínbejárás történt az Almavirág téren, illetve igazságügyi szakértő is vizsgálja a wekerletelepi tér felújításának dokumentumait. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a 2015-ös felújítás során történtekkel kapcsolatosan vizsgálódik.

undefined

Több olyan ügy után is nyomoz az NNI, amely a baloldali vezetésű önkormányzatot érintheti. Ezek többnyire sikkasztással, gazdasági visszaéléssel összefüggő esetek, amelyek között sajnálatos módon Wekerletelep építészetileg varázslatos Almavirág tér felújítása is szerepel. Mint ismert, az Almavirág tér 2015-ös felújítását ténylegesen elvégző alvállalkozó (K.G.) feljelentést tett a rendőrségen. Állítása szerint a neki pluszmunkáért jogosan járó, és az önkormányzat által kifizetett 1,7 millió forintot az önkormányzati megbízásokkal kitömött S. László – az MSZP-s képviselő Somogyi Lászlóné (egyes hírek szerint csak volt) férje -, egyszerűen eltette. A megkárosított vállalkozó arról beszélt, hogy a munkálatok alatt végig Lackner Csabával, S. Lászlóval és Somogyi Lászlónéval egyeztetett, noha egyiküknek sem volt köze a felújításhoz, mivel azt papíron a BAU-GÉP 2000. Kft. nyerte el, aki továbbadta a megbízást K. G. cégének, aki a munkát ténylegesen elvégezte. A vállalkozó állítása szerint Somogyi Lászlóné az egyik egyeztetésen azt mondta, rengeteg „éhes szájat” kell etetnie, és Gajda Péter polgármesterhez kell igazodnia mindenkinek, azt kell tenni, amit ő mond.

19 millióról szerződtek, 11,9-ért adták tovább a munkát

Az eredetileg 19 millió forintos önkormányzati megbízást egyébként jóval olcsóbban, 11,9 millió forintért adta tovább a nyertes cég a feljelentést tevő alvállalkozónak. K. G., a megkárosított vállalkozó azt állította, hogy a munka számára történő továbbadása után osztozkodásra, „csupán” 3 millió forint maradt megbízóinak. A feljelentésében az áll, hogy Lackner Csaba 2 milliót, a BAU-GÉP 2000 Kft. pedig egymilliót tett zsebre az imént említett 3 millió forintból. Mivel S. Lászlónak így nem maradt, ő eltette az önkormányzat által kifizetett, az alvállalkozónak a többletmunkáért jogosan járó 1,7 millió forintot. Vagyis K.G. állítja: őt ennyivel károsította meg az önkormányzati munkát a háttérben irányító S. László. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda indított nyomozást, amelyet egyben kezelnek a hangfelvételes botrány során különféle gazdasági visszaélések gyanúja miatt indult ügyekkel. Ennek részeként tartottak helyszíni bejárást, információink szerint igazságügyi szakértő részvételével.

– Sok kispesti csak legyint a kerületi zűrös ügyek és a hangfelvételes botrány hallatán, hogy úgysem lesz ebből semmi. Erre azt tudom mondani, egyrészt lehet, hogy az NNI nyomozók semmiféle megállapításra nem jutnak, de az biztos, hogy dolgoznak a háttérben. Ez már az ő munkájuk, ebbe nagyon helyesen sem nekem, sem senkinek nincs és nagyon helyesen nem is lehet beleszólása – mondta Dódity Gabriella fővárosi képviselő, aki hozzátette, bízik a hatóságok alapos munkájában.

A visszaosztás elmélete

A történet annak a 2019-ben nyilvánosságra került botrányos felvételnek a fényében is figyelemreméltó, amelyben egy Lackner Csaba volt szocialista képviselőre hasonlító személy, fehér port tartalmazó zacskót lóbált egy ventilátor előtt, majd a port egy tányérra öntve „utcákba rendezte” bankkártyájával. A férfi eközben elmondta azt is, hogy „ha nem keresed meg az évi százmilliót a kerületi politikában, hülye vagy”, de „aki jól csinálja, az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, (…) ahonnan külső vállalkozásokból jön vissza”. A felvételeken hallható elmélet alapján az Almavirág tér felújítása kapcsán a gyakorlat is kirajzolódhat a kispestiek szerint.

 
forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=