Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

2023.04.17.

Minden gyerekhalál szörnyű, de a csomagtartóban talált gyerekek esete körülményeiben is rémisztő

Nem mondom, hogy nevelőszülő vagyok, mert nem gyakorlom még, de fogadhatnék én is családból kiemelt gyermeket, hiszen végzettségem szerint nevelőszülő is vagyok. A Pünkösdi Gyermekvédelmi Szolgálat vezetőivel pedig sokat beszélgettünk mélyében is a rendszerről, így talán valamelyest belelátok mindebbe.
 
Már ahhoz, hogy nevelőszülővé váljon valaki, több minden egyéb mellett pszichológiai alkalmassági vizsgán is át kell mennie.
Amikor pedig letéve a vizsgákat, képesítést kap, és gyereket fogad a nevelőszülő, tanácsadó segíti a munkáját, és a gyàmügy is ott áll a család mellett. Az a hatóság, amely hosszas mérlegelés után, és valóban csak nagyon indokolt esetben emeli ki a gyereket a családból.
 
Nem ismerjük a körülményeket, tart a nyomozás. Az azonban biztos, súlyos hibákat kellett vétenie többeknek, hiszen véletlen, sajnálatos baleset előfordulhat, de az alultápláltság, az esetleges sérülések, a csomagtartóban hurcolt halott gyermek, mellette az élő testvére, egészen biztosan nem az. Sőt, a csomagtartós körülmény szerintem azt mutatja, ott mentálisan sincs minden rendben…
 
Azt tanultam, a gyermekvédelemben mindenki a jelzőrendszer része, a szomszéd, de még akár az utcán sétáló szemlélődő is. Sajnálatos, hogy itt senki nem észlelte, vagy nem jelezte, hogy nagy a baj.
Rettenetes ez, miközben ezrek várnak saját babára, és minden kincsüket odaadnák érte.
 
Egy biztos. Több ezer gyerek vár állami gondozásban arra, hogy átmeneti családba kerülhessen, sok gyereknek esélye sincs erre, mert nincs elég nevelőszülő.
 
A közvélemény sokszor rögtönítélő bíróság, és már csak ezért is jó lenne, ha nem a nevelőszülői rendszer egésze lenne a hibás ezért a tragèdiàért, amely kapcsán szerintem bőven van rendszerhiba is, de sokkal inkább az adott személyek a felelősek!
 
Szerencsére az eset nagyon kirívó, de azt is jól mutatja, nyitott szemmel kell járnunk, és nem szabad félrenézni vagy legyinteni, ha furcsa dolgot látunk!
 
undefined
 

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=