Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2023.02.17.

„Narancssárga köd” ereszkedett a kispesti óvoda felújításának botrányára

Országos hírű botrány ide vagy oda, a baloldali kerületvezetés szerint minden rendben, költséghatékonyan zajlott a kispesti Százszorszép Óvoda felújítása kapcsán, éppen ezért nincs is helye felelősségre vonásnak az ügyben.

„Mikor vonja felelősségre az önkormányzat Kránitz Krisztiánt?” – tette fel a kérdést a kispesti Fidesz-KDNP frakció a február 14-i képviselő-testületi ülésen a Százszorszép Óvoda felújítását övező botrányra utalva. Gajda Péter MSZP-s polgármester válaszában úgy fogalmazott, a kormánypárti képviselők szeme elé narancssárga köd ereszkedett le, ezért nem látják azt, hogy ez egy teljesen szabályos, a kerület vagyonával jól gazdálkodó, költséghatékony felújítás volt. 

undefined

Emlékezetes, a munkákat 2019 nyarán végeztette el a baloldali vezetésű önkormányzat, a projektet pedig a baloldal által vitatott korrupciógyanús hangfelvételeken sokat emlegetett Kránitz Krisztián, a kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet akkori vezetője írta alá. A bruttó 180 millió forintba került felújítás azonban nem úgy sikerült, mint amire számítani lehetett: több tízmillió forintos is lehet az értékkülönbség a valós munkák és a papíron szereplők között.

A felújítás részleteit Dódity Gabriella, Fidesz-KDNP-s fővárosi képviselő részletezte közösségi oldalán: egyebek között leírta, hogy a régi kerítést mindössze lemázolták, holott felújításának 30 millió forintos költségvetésében új kerítéselemek is szerepeltek, s a többi közt elszámoltak 11 gáztűzhelyt is, az intézményben azonban kikötötték a gázt és villanytűzhelyen melegítik az ételt. 

undefined

Gajda Péter a testületi ülésen emlékeztetett arra a levélre, amelyben tavaly és végén a többi közt ezeket az állításokat is igyekezett megcáfolni, a Fidesz-KDNP szerint azonban ezek az érvek nem állják meg a helyüket. Ahogy Fekete Márk, a kormánypárti frakció képviselője fogalmazott, ami a műszaki leírásban és a számlákon szerepel, de a valóságban nincs ott, arról fölösleges vitatkozni. Song Simon, akinek szavai szerint alkalmatlan volt a feladatra az, aki a felújítást végezte, példaként említette azt a rozsdás mosogatótálcát, amelyet tudomása szerint visszaépítettek, majd elkezdtek lecsiszolni, azonban kilyukadt, így végül kibontottak és elvittek. 

Korábban megírtuk, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2019 óta nyomoz a Százszorszép Óvoda felújításának ügyében. Noha a kispesti Fidesz-KDNP frakció az elmúlt években többször mondta, hogy távolítsák el a korábbi vagyonkezelőt az önkormányzat kötelékéből, erre nem került sor, sőt. Kránitz Krisztián feladataival együtt – a DK javaslatára – egy másik önkormányzati intézménybe került át, s a mind a mai napig ő felel többi közt a kispesti gyermekintézményekért is.

undefined

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=