Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2022.11.16.

Ésszerűtlen kerékpársáv, emelkedő díj a nyugdíjasoknak

A belvárosból jól ismert, az autósok idegeit borzoló, kihasználatlan kerékpársávok rémképe fenyegeti a kispestieket is a képviselő-testületi ülésen elhangzottak szerint. Napirenden volt a lakásrendelet módosítása, a nyugdíjasház térítési díjának megemelése is, illetve parázs vita alakult ki a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta rezsiáremelkedés kapcsán.

Több témát is tárgyaltak a november 9-i képviselő-testületi ülésen, nem egy kérdésben vita is kialakult a kormánypárti képviselők és a baloldali városvezetés között. Az ülésen kiderült, igencsak nagy port kavar majd az az elképzelés, amely szerint kerékpársávokat alakítanak ki Kispesten, a forgalmas Hunyadi utca mindkét oldalán.  A főváros 800 millió forintos kerékpárút-építési projektje keretében megvalósuló fejlesztésről ugyanis a kispesti önkormányzat nem tájékoztatta a kertvárosi lakosokat, köztük azokat az ingatlantulajdonosokat sem, akiknek – ha az elképzelések megvalósulnak – nem lesz lehetőségük megállni autójukkal a házuk előtt. 

undefined

„A semmibe vezetnének…”

Az ülésen Dódity Gabriella kormánypárti fővárosi képviselő is felszólalt az egyébként már hat éve húzódó projekt ügyében: elmondta, a kispesti Fidesz-KDNP frakció az elmúlt években nem egyszer kérte a kerületvezetést, hogy egyeztessenek a tervekről a lakókkal, ennek ellenére ez mind a mai napig nem történt meg. Ugyanakkor a fejlesztés ilyen irányú, szerinte átgondolatlan létjogosultságát is megkérdőjelezte, hiszen szerinte a Hunyadi utca rettenetesen szűk, hatalmas forgalmat vezet el, az még a kerékpársáv kialakítása után sem lenne biztonsággal kerékpározható.

undefined

Utalt arra is, hangsúlyozva, hogy egyáltalán nem a kerékpáros közlekedés ellen szól, de a tervezett kerékpársávok a Pesterzsébetre vezető felüljárót követően a „semmibe vezetnének”, hiszen a szomszédos kerületben már semmiféle felfestés nincs. Ráadásul szerinte ezen a rövid szakaszon egészen biztos, hogy a legtöbben a szomszédos kertvárosi utcákat választják, hogy eljuthassanak a felüljáróig. Felszólalását követően a körzet DK-s képviselője úgy summázta tudják, hogy a Hunyadi utcában élőknek nehézséget fog jelenteni a fejlesztés. A projekt egyébként további kerékpársávok és-utak kialakítását is tartalmazza az Üllői úton, a Határ út és a lajosmizsei sorompó közötti szakaszon. 

Ésszerű fejlesztésre lenne szükség

Song Simon Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, frakciójuk egyetért abban, hogy szükség van a kerékpáros közlekedést segítő fejlesztésekre, ugyanakkor azokat ésszerűen, a lakókkal egyeztetve, megegyezéses alapon kell megvalósítani. Példaként említette a Hunyadi utcában lakó, idős, mozgásukban korlátozott autótulajdonosokat, akiket jelen állás szerint derült égből villámcsapásként ér majd a hír, miszerint a felfestések miatt nem állhatnak meg az ingatlanjuk előtt, ehelyett a környező utcák valamelyikében kell majd megállniuk, ahonnan aztán gyalogolhatnak hazáig. 

Ami pedig nemcsak a lakóknak lenne jó

A lakók érdekét szolgálná az az elképzelés is, amelyre a kormánypárti képviselők hívták fel a baloldali városvezetés figyelmét a lakásrendelet módosítása kapcsán: más kerületekhez hasonlóan a szomszédos Kőbányán is évek óta működik az a megoldás, hogy az önkormányzat felújítási kötelezettséggel ad bérbe lakásokat. Ez a megoldás pedig a kerületvezetésnek és a bérlőknek is jó, hiszen a lakók, akik ennyi pénzből nem tudnának saját otthont vásárolni, saját költségükön végeztetnék el az önkormányzat tulajdonában lévő lakások felújítását.

undefined

A rendelet módosítása kapcsán Song Simon sérelmezte, hogy a baloldal megnehezíti azoknak a nyugdíjasoknak a dolgát, akik nyugdíjasházba szeretnének költözni: a bekerülési díjat ugyanis az eddigi 3 millió forint helyett 3,75 millióra emelik azoknak, akik szeretnék igénybe venni ezt az ellátási formát.  Ezzel együtt szóvá tette azt is, hogy a városvezetés részéről elég érzéketlen lépés, hogy a nyugdíjasházban élők számára megnehezítik az intézményen belüli másik lakásba költözés lehetőségét. Ez ugyanis szerinte egyes esetekben igencsak indokolt lehet, mert korábban kapott visszajelzéseket a József Attila utcai nyugdíjasház egyes lakóitól, hogy az akkor még a Vamüsz (azóta a Gazdasági Ellátó Szervezet) által karbantartott épületben egyes lakásokban előfordultak akár komoly műszaki problémák is.

Heves vita a rezsi kapcsán

A szomszédunkban dúló háború és az erre válaszul hozott súlyos és elhibázott szankciók miatti elszabadult energiaárak és a növekvő infláció kapcsán a kispesti MSZP még megmaradt képviselői néhol papírról felolvasott propaganda szöveggel keltettek méltatlan vitát. Az áremelkedések, amelyek miatt a Kispesti Uszoda december 19-től előreláthatólag jövő év március 31-ig zárva tart, szerintük a jelenlegi kormány hibája.  Közben arról megfeledkeztek, hogy saját párttársaik akadályozzák a Magyarországnak jogosan járó európai uniós források megkapását, vagy – ahogy Fekete Márk emlékeztetett – a baloldali képviselők őrült ötlete volt még tavasszal, hogy teljesen zárjuk el a hazánkba érkező orosz gázt. Ebben az esetben pedig nem azon vitatkoznánk, hogy drága vagy sem, hanem egyáltalán nem is lenne gáz, amivel fűteni tudjuk otthonainkat. Song Simon szerint méltatlan az ilyen felszólalás, a kispesti képviselőknek a nagypolitikai csatározások helyett a kerületiek érdekeit kell képviselniük, és az ilyen időkben összefogásra van szükség, főleg, ha belegondolunk abba, hogy 800-1000 kilométerre tőlünk emberek halnak meg, vagy vesztették el a fedelet a fejük fölül.

Lazányi Ferenc Fidesz-KDNP-s képviselő emlékeztette a baloldali képviselőket arra, hogy a megszorításpárti Gyurcsány-Bajnai-kormányok nem kevesebb mint 15-ször emelték a rezsi árát. Ezzel szemben az Orbán-kormány, amely számára a családok védelme az első, mindent megtesz azért, hogy gátat szabjon az elszabadult energiaáraknak, ezért továbbra is fenntartja a rezsicsökkentést.

undefined

Speciális parkolóhelyeket ígértek

A testületi ülésen szóba került annak az úgynevezett Kiss & Go parkolóhelynek az ügye is, amit még három évvel ezelőtt tervezett és ígért meg az önkormányzat a Reménység Általános Iskolának. A projektre Dódity Gabriella emlékeztette a kerületvezetést, kérve, hogy alakítsák ki végre a parkolóhelyeket, melyek nagy segítséget jelentenének azoknak a szülőknek, akik autóval hozzák és viszik a gyereküket iskolába.

A képviselő-testületi ülésen szóba került az is, hogy a Kispesti Rendészeti Központ a jövő évtől kezdve önálló intézményként működik tovább. A Fidesz-KDNP frakció az átszervezés kapcsán hangsúlyozta, a közterület-felügyelőknek a hatékonyság érdekében 0-24 órában kellene működniük.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=