Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2022.10.26.

Mi lesz Kispest egyik legsötétebb szégyenfoltjának sorsa?

A tervek szerint a telektulajdonos, a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat év végéig lebontja azt az évek óta elhagyatott, drogosok és hajléktalanok lakta Üllői úti épületegyüttest, amelynek része az egykori fallabdaterem is. Öröm az ürömben, hogy a bontás költségét – mintegy 15 millió forintot – Kispesttel fizettetnék meg. Mindeközben kiderült: egy helyi vállalkozó korábban felajánlotta, hogy saját költségén felújítaná a bő egy hete lángra kapott épületegyüttest, erről azonban a főváros vagy nem tudott, vagy pedig nem tájékoztatta róla a kerületet.

undefined

Hatalmas lángok színezték narancssárgára az eget Kispesten, az Üllői út felett október 15-én este, miután kigyulladt a kerület egyik legsötétebb szégyenfoltjaként ismert épületegyüttes, amely magában foglalja az egykori fallabdatermet is. A tüzet a fővárosi hivatásos tűzoltóknak a fővárosi katasztrófavédelmi szolgálat irányítása mellett hat vízsugárral sikerült megfékezniük. Noha személyi sérülés szerencsére nem történt, az eset igencsak nagy felfordulást okozott a környéken, hiszen az oltás ideje alatt az Üllői út forgalmát – beleértve a villamosközlekedést is – korlátozni kellett. Az Üllői út 202-204. számú telek előtti, évek óta elhagyatottan álló épületegyüttes, amely drogosok és hajléktalanok tanyája, nem először gyulladt ki, a legnagyobb port azonban vitathatatlanul ez, a legutóbbi eset kavarta.

undefined 

Elbontanák, de milyen áron?

Alig több mint egy héttel korábban tárgyalta ugyanis a kispesti önkormányzat képviselő-testülete az épület hosszú évek óta megoldatlan, s ez idő alatt rengeteg problémát felvető ügyét. A tervek szerint a mintegy 300 négyzetméteres épületegyüttest december 31-ig végre elbontják, azonban jelen állás szerint ennek költségét – mintegy 15 millió forintot – a telektulajdonos, a Karácsony Gergely vezette főváros a kispesti önkormányzattal és a kispestiekkel fizettetné meg. A kerületi Fidesz-KDNP frakció szerint a bontás ténye örömteli, az viszont elfogadhatatlan, hogy azért Kispest fizessen, éppen ezért javasolták, egyeztessen a kerületvezetés a fővárossal arról, hogyan kaphatna ellentételezést a kerület az elvégzendő munkáért cserébe. Szerintük a fővárosnak ki kellene fizetnie a bontás költségeit, vagy pedig át kellene ruháznia a telket a kerületre.  

Mi is zajlik itt?

Az épület sorsát megannyi kérdés és kétely övezi, pláne annak ismeretében, amit Dódity Gabriella írt közösségi oldalán a fentebb említett tűzeset másnapján. A kormánypárti fővárosi képviselő közölte, miután kiposztolta, hogy a főváros Kispesttel fizettetné ki a bontási költségeket, megkereste egy kerületi vállalkozó, arról érdeklődve, mégis mi zajlik itt. Ő ugyanis többekkel együtt arról tárgyalt az üzemeltetővel, hogy az épületet saját költségükön felújítanák, s a területet rendbe tennék egy hosszabb távú hasznosításért cserébe: webáruházat és az ahhoz kapcsolódó egységeiket működtetnék itt. „Mondtam neki, hogy az elénk került előterjesztésen kívül semmi mást nem tudunk. Meg tegnap este óta azt, hogy az épület kigyulladt” – írta bejegyzésében a politikus.

Elképesztő állapotok

Fekete Márk Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőtől megtudtuk, az épületegyüttes sorsáról az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának – aminek ő maga az elnöke – egy közel három évvel ezelőtti ülésén is értekeztek. Már akkor közismert volt, hogy az épület jelentős közbiztonsági és közegészségügyi kockázatot jelent, ezért szerették volna, ha előrelépés történik az ügyben – mindhiába. Fekete Márk akkor azt javasolta, első körben falazzák be az épületet, majd pedig bontsák le azt, a költségeket pedig fizettessék meg a tulajdonossal. 

A képviselő emlékeztetett rá, hogy a fallabdaterem a 2010-es nyitását követően alig 1-2 évig működött, s bár az épületre akkoriban lett volna vevő, a tulajdonos hagyta, hogy az enyészetté váljon. Az összefirkált falak, omladozó vakolat és a félig-meddig bedeszkázott ablakok, pontosabban azok helye még hagyján: belül olyan állapotok alakultak ki, amelyhez foghatót még az alvilági sztorikat bemutató filmekben sem gyakran látni. Az egykor igényes, jól felszerelt fallabdateremből és kiszolgálóhelyiségeiből egy lelakott, szétvert, ki tudja hányszor felgyújtott szeméttelep vált.

undefined

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=