Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2022.09.12.

Magára hagyva pusztul az épület - Kispest átvenné, a főváros nem adja

Kerületünkben számos gyönyörű régi épület található, némelyik meglehetősen rossz állapotban. Ilyen Kispest első polgármesterének háza is, amely a főváros tulajdonában van. A kerület hiába kéri, hadd legyen jó gazdája az ingatlannak, a főváros nem lép; pedig annyira nem foglalkoznak az épülettel, hogy annak kertjéből nemrég kidőlt egy hatalmas fa, épp a szomszédos mentőállomásra…

Szebb napokat látott épület áll évek óta elhagyatottan a Kossuth Lajos utca elején, a kispesti mentőállomással szemben. Az egykor patinás épületet egyes információk szerint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár használja raktárnak. Néhány évvel ezelőtt a kispesti Fidesz-KDNP frakció javasolta, vegye át Kispest azt a fővárostól, és költöztessék oda az egyébként szerintük méltatlan körülmények között lévő Kispesti Helytörténeti Gyűjteményt, de akkor azt a baloldali többség leszavazta.

undefined

Ugyanakkor ennek ellenére elkezdtek dolgozni az átvételén, de információink szerint falakba ütköztek; Karácsony Gergely főpolgármester és munkatársai valahogy nem jutnak egyről a kettőre ebben a kérdésben, az épület pedig egyre rosszabb állapotban van. Sőt, nemrég csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia. A ház kertjéből ugyanis egy hatalmas fa rádőlt a kispesti mentőállomás kertjére, összetörte ott az egyik bajtárs magánautóját, a kispesti tűzoltók vágták össze a fát, és tették szabaddá az utat a vonuló mentőautóknak. 

undefined

Pedig ez nem az első eset; két évvel korábban már jelezték a mentők a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy életveszélyes a fa, akkor kicsit gallyaztak, kitakarították az udvart, de ennél többet nem tettek, az ingatlant sem kezdték el sem felújítani, sem napi rendszerességgel használni. Pedig mind tudjuk: a rendszeres használatnak és a karbantartás hiányának egyenes következménye az állagromlás, ez jól látszik már az épületen. Miközben az épületre méltán lehetne büszke Kispest, hiszen ez volt Kispest első polgármesterének a háza.  

A legjobb az lenne, ha megkapná Kispest az épületet, Korábban, Tarlós István főpolgármestersége idején a hasonló kerületi felújításokra a Tér_Köz pályázat keretében lehetett forráshoz jutni, de mára már ez is megszűnt. Most már valóban, ránézésre is tetemes összeg lenne a felújítása, sajnálatos, hogy Karácsony Gergely és a főváros vezetése így bánnak a közvagyonnal.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=