Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2022.06.21.

20 éve segítik a krízishelyzetbe került családokat

Fennállásának 20. esztendejét ünnepelte a kerületünkben működő Családok Átmeneti Otthona (CSÁO), amely a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum részeként biztosít átmeneti jelleggel lakhatást nehéz helyzetbe került, gyermeket nevelő vagy váró családok, illetve egyedülálló szülők számára. A kispesti CSÁO egyik sajátossága, hogy ezek az emberek később szociális bérlakásokban kaphatnak elhelyezést.

Lelkesen készültek a kispesti Családok Átmeneti Otthonának munkatársai intézményük 20. születésnapjára: az épületet és annak kertjét is hetek óta csinosítgatták, hogy méltóképpen ünnepelhessék meg a jubileumot, amely kapcsán a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum intézményvezetőjével, Vighné Vincze Erzsébettel beszélgettünk. Kérdésünkre, hogy melyek voltak az eddig eltelt két évtized legfontosabb mérföldkövei, azt felelte: a második, Nagysándor József utcai telephelyük kialakítása hozta minden kétséget kizáróan a legfontosabb változásokat a CSÁO életében.

undefined

Hiánypótló fejlesztés

A telephelyet 2015-ben kezdték kialakítani és 2018-ra nyerte el végleges formáját: az épületekben négy lakás mellett helyet kapott egy közösségi helyiség és egy irodai is. „Erre a fejlesztésre az elhelyezésre váró családok nagy száma miatt hatalmas szükség volt. A bővítéssel – a Jahn Ferenc utcai telephelyünkkel együtt – egyszerre hét családnak tudunk lakhatást biztosítani egy, adott esetben másfél évig” – magyarázta lapunknak Vighné Vincze Erzsébet.

undefined

Kispesti sajátosságok

Mint mondta, ennek az intézménytípusnak a létrehozását az 1997-es gyermekvédelmi törvény írta elő a települések számára. Míg Kispesten 5 évvel később, 2002-ben nyílt meg a CSÁO első telephelye, addig sok helyen még mindig nem került erre sor. „Több településről is megkerestek minket mostanában, segítséget kérve ahhoz, hogy el tudják indítani szerződéses formában ezt a szolgálatot” – folytatta az intézményvezető, akinek szavai szerint az is ritka számba megy, hogy Kispesten az önkormányzat vállalásának köszönhetően a CSÁO-nál elhelyezett családok a másfél évet követően szociális bérlakáshoz jutnak. Ezt a lehetőséget azoknak adják meg, akik a náluk eltöltött idő alatt rendezni tudják a helyzetüket, így például rendszeres jövedelmet szereznek, a gyermekeket óvodába, iskolába járatják.A tapasztalatok szerint azok többsége, akik megkapják ezt az esélyt, igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy megtartsák a lakhatási lehetőségüket.

undefined

Partnernek kell lenni

A CSÁO-nál elhelyezettek többsége rossz, rendezetlen körülmények közt élt korábban, ezért a legfontosabb, hogy elsajátítsák és betartsák az alapvető közösségi együttélés szabályait.  Vighné Vincze Erzsébet nem tagadta, az évek alatt jó néhányszor kellett változtatniuk a házirenden, miközben a legkülönfélébb megoldandó problémákkal szembesültek, de éppen ezért komoly tapasztalatra is szert tettek a 20 év alatt. Arról is kérdeztük őt, olvasóink mivel tudják megkönnyíteni a náluk élők mindennapjait. Elmondta, a tárgyi felajánlásokat – például tisztító- és tisztálkodószereket, játékokat – a Táncsics Mihály utca 7-es szám alatt, a Család- és Gyermekjóléti Központjukban fogadják.

undefined

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=