Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2022.06.04.

Trianonra emlékezett a kispesti polgári oldal

A nemzeti összetartozás napja alkalmából, a trianoni békediktátum aláírásának 102. évfordulóján gyűlt össze a kispesti polgári oldal, hogy közösen emlékezzenek nemzetünk történelmének egyik, ha nem a legnagyobb sorstragédiájára. Az eseményen Földesi Gyula, Kispest és Pesterzsébet Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője emlékeztetett: Kispest – amely akkoriban még Budapest peremtelepülése volt – élen járt a Trianon által leginkább sújtott magyarok ellátásában, fogadásában, letelepítésében.

Százkét esztendővel ezelőtt, a második világháborút lezáró trianoni békediktátum eredményeként hazánk területének több mint kétharmadát elcsatolták, ezzel közel 3,3 millió honfitársunkat kényszerítettek idegen államok fennhatósága alá. E napra – 1920. június 4-re – emlékezve, a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezést a kispesti Országzászló-emlékműnél a kerületi polgári oldal: a Kispesti Fidesz és KDNP, a Kispesti Társaskör Egyesület és a Wekerlei Polgári Egyesület. 

Földesi Gyula, Kispest és Pesterzsébet Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője ünnepi beszédében emlékeztetett: a trianoni békediktátum ránk kényszerítésével hazánk drámai, felfoghatatlan, nehezen felbecsülhető veszteségeket szenvedett. „Történelmi városok, csodálatos tájegységek, egy sor vármegyénk, több millió magyar ember került a kis-Magyarország új, önkényesen és kegyetlenül meghúzott határain kívülre” – hangsúlyozta, hozzátéve: Ma már kutatható és bizonyítható, hogy a leszakított részek menekültjei közül nagyon sokan érkeztek éppen ide, Kispestre.

undefined

„Kispest – amely akkoriban még Budapest peremtelepülése volt – élen járt a Trianon által leginkább sújtott magyarok ellátásában, fogadásában, letelepítésében. Elismerés azoknak, akik ma is így segítik Kárpátalja és Ukrajna menekültjeit” – fogalmazott Földesi Gyula, akinek szavai szerint az abszurd, százéves szétszakítottságot szépen lassan felváltja a régi, ezeréves kerékvágás. Legalábbis a lelkekben mindenképpen.

undefined

A megemlékezésen részt vett szervezetek képviselői – köztük Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz elnöke, a rendezvény háziasszonya és dr. Pap Sándor választókerületi elnök – koszorúkat és az emlékezés virágait elhelyezve emlékeztek Trianonra.

Egy vérből valók vagyunk

A polgári-keresztény kormány 2010-ben megalkotta a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, aminek köszönhetően a határon túli magyarok egyszerűsített eljárással juthatnak magyar állampolgársághoz. Ugyanebben az évben a nemzeti összetartozás napjának nyilvánította a trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. E nap alkalmából évről évre megemlékezik a magyarság határainkon innen és túl egyaránt.

undefined

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=