Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2022.03.16.

Nem hagyjuk, hogy a háború árát a magyarokkal fizettessék meg

A baloldal behódoló külpolitikájával szemben a nemzeti érdeket kell szem előtt tartani – mondta lapunknak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akivel a kispesti Bozsik Arénában tartott lakossági fórumot követően az ukrán-orosz konfliktusról, Paks II megépítéséről és az áprilisi választások tétjéről is beszélgettünk.

Az egész világ az orosz-ukrán konfliktusra figyel. Mit gondol, mi Magyarország érdeke a jelenlegi háborús helyzetben?

Egy háború mindig biztonsági kockázatot jelent a szomszédos országok számára is. Ilyenkor egy kormánynak az a kötelessége, hogy garantálja az ország és a benne élő emberek biztonságát, biztosítva azt, hogy se militáris, se paramilitáris csapatok ne tudjanak átjönni, átszivárogni az ország területére. Ezt mi biztosítottuk: a Magyar Honvédség jelentős erőit koncentráltuk az ország keleti határvidékére annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy bármilyen fegyveres csoport ellenséges szándékkal bejöjjön az országba. Emellett garantálni kell azt is, hogy az ország ne vonódjon bele a szomszédban zajló háborúba. Éppen ezért Magyarország nem küld katonákat, fegyvert, és fegyverszállítmányokat sem engedünk át Magyarországon, annak érdekében, hogy a legkisebb kockázatát is kizárjuk a bevonódás lehetőségének. 

 Arról nem is beszélve, hogy Kárpátalján magyarok is élnek. 

Nyilvánvalóan az ő biztonságukat is szem előtt kell tartanunk, ezért semmilyen olyan cselekedetet nem akarunk végrehajtani, amely Magyarországot vagy a magyarok lakta ukrajnai területeket veszélybe sodorhatja. 

undefined

A baloldali politikusok azt követelik, hogy a kormány állítsa le Paks II engedélyezési eljárását. Mit lép a kormány?

A paksi erőmű leállítására vonatkozó javaslatok egyebek mellett azért is veszélyesek, mert brutálisan megemelnék az energiaárakat Magyarországon. Ha az erőmű két új reaktorát nem építenénk meg, akkor négyszeresére növekedne minden egyes család rezsiszámlája. A másik nagyon fontos dolog, ami talán még az árnál is fontosabb, hogy az elmúlt időszakban Európában energiaellátási problémák jelentkeztek, vagyis különböző okok miatt egyszerűen nem voltak megfelelő energiaforrások. Az az ország, amelyik ki van szolgáltatva a nemzetközi energiapiac szeszélyeinek, a saját biztonságát teszi konckára. Ezért nemzetbiztonsági fontosságú, hogy egy ország minél nagyobb mértékben el tudja látni magát saját energiaforrásokkal. Ezt meg kell termelni, ehhez pedig szükség van Paks II-re, amivel gyakorlatilag teljes mértékben önellátóvá fogunk válni a villamos energia terén. Amennyiben nem építjük meg a két új reaktort, akkor ki leszünk szolgáltatva a nemzetközi piac viszonyainak, ami azt jelenti, hogy vagy lesz energia, vagy nem. Sokkal jobb, ha ez rajtunk múlik. Ráadásul ez semmilyen mértékben nem ellentétes a jelenlegi európai szabályokkal, hiszen az Európai Unió szankciós rendelete kimondja, hogy a nukleáris energia békés célú felhasználása teljes mértékben mentességet élvez a szankciók alól. 

 Mit gondol a baloldal külpolitikai elképzeléséről?

Azt látom, hogy ők ahhoz a külpolitikához akarnak visszatérni, amely mindig a külföldről jövő dicséretet tartja igazodási pontjának. Nekem az elmúlt hét és fél évben a külpolitikai döntések igazodási pontja a nemzeti érdek volt. Ami a nemzet érdekében állt azt megcsináltuk, akkor is, hogyha nehéz volt, akkor is, ha támadtak minket vagy nyomás alatt álltunk emiatt. Ha valami nem szolgálta a nemzet érdekét, akkor nem csináltuk meg, hiába próbáltak ránk nyomást gyakorolni. A baloldali külpolitika a nemzetközi dicséretre hajt, hogy megsimogassák a buksiját New Yorkból, Washingtonból, Berlinből, Brüsszelből, hogy „jól van, ügyesek vagytok”. Mi erre soha nem hajtottunk. Ennek megfelelően mi a nemzeti érdeket tudtuk érvényesíteni, a baloldal ezzel szemben a behódoló külpolitikát gondolja helyesnek. 

undefined

Hogyan látja, mi az áprilisi választás tétje kül- és belpolitikai szempontból?

A magyar embereknek kell mérlegelni: egyrészt az ország 2010 előtti teljesítményét összehasonlítva azzal, ahogy 2010 óta fejlődünk, másrészt a baloldalnak a világjárvány során tanúsított magatartását, azt, hogy nem átallottak emberéleteket veszélyeztető módon félrevezető álhírkampányokat folytatni és ideológiai állásfoglalássá silányítani az oltóanyagok felhasználását. Abban reménykedem, hogy mérlegre teszik azt is, hogy micsoda veszélyt jelentett volna hazánk számára, hogyha a most ellenzékben lévő emberek hoztak volna döntéseket a háború kapcsán. Súlyos következményei lennének annak, hogy Magyarország már bevonódott volna ebbe a háborúba és a baloldal elnézné azt is, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg. Mi egyiket se vagyunk hajlandók megtenni, tehát nem engedjük, hogy Magyarország bevonódjon ebbe a háborús konfliktusba és azt sem, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg.

Eljött egy választókerületi fórumra és támogatásáról biztosította Földesi Gyulát és dr. Pap Sándort, a Fidesz-KDNP helyi képviselőjelöltjeit. Miért tartja őket alkalmasnak erre a pozícióra?

Mindekettejüket régóta jól ismerem, hiszen a Fidelitasban, a Fidesz ifjúsági szervezetében még fiatal korunkban sokat dolgoztunk együtt. Amikor a Fidelitas elnöke voltam, akkor Sándor és Gyula fontos szereplői voltak a budapesti szervezetnek, többek között a fiatalok koordinálásában és a budapesti rendezvények házigazdájaként is tevékenykedtek. Már akkor felfigyeltem rájuk, hogy szorgalmas, lojális fiatalemberek, akik azóta az önkormányzatokban is bebizonyították, hogy képesek egy-egy közösség magas szintű képviseletére. Azt gondolom, hogy joggal érdemlik meg a bizalmat arra vonatkozóan, hogy önkormányzati szintet követően a parlamentben is egy közösséget képviseljenek.

undefined

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=