Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2022.01.25.

Súlyos következmények

Több tucat megkeresést kaptam önkormányzati bérleményben működő kisvállalkozóktól, hogy az önkormányzat írásbeli ígéretével ellentétben januárban is áfával terhelt bérleti díjat számlázott ki nekik a Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ).
Emlékezetes, az önkormányzat még 2020. év végén döntött úgy a DK-s alpolgármester javaslatára, hogy a vagyonkezelőt beolvasztják a Gazdasági Ellátó Szervezetbe. Minderre véleményem szerint azért került sor, hogy megmentsék a vagyonkezelő élén lévő, a hangfelvételeken csak Mr. Negyven Százaléknak nevezett Kránitz Krisztián igazgatót, akinek a vagyonkezelő élén lejárt a vezetői mandátuma; pályáztatás helyett egyszerűbbnek tűnt, hogy Gazdasági Ellátó Szervezetnél tegyék meg őt vezetőnek.
 
A DK által menedzselt, átgondolatlan megmentő akciónak azonban súlyos következményei lettek azon kisvállalkozókra nézve, akik nem tagjai az áfa körnek. A Gazdasági Ellátó Szervezet ugyanis csak áfás számlát tud kiállítani az üzlethelyiségek bérlőinek, köztük azon kisvállalkozóknak is, akik az áfa levonására, visszaigénylésére nem jogosultak. Nekik kvázi a bérleti díjuk így 27 százalékkal növekedett, amúgy épp a koronavírusjárvány kellős közepén. Akkor egy Kránitz Krisztián által is jegyzett levélben azt a tájékoztatást kapták a kereskedők, hogy csak 2021. december 31-ig kapnak áfával növelt számlát, ehhez képest a januári bérleti díj is áfával növelten érkezett.
 
undefined
undefined
 
Többen kérdezik tőlem, mit tehetnek most, hiszen az önkormányzat nem tartotta be az ígéretét. Erre csak annyit tudok válaszolni, a baloldalt csak a szavazók tudják leváltani.
 
Korábbi CIKK a témában.

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=