Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2022.01.11.

Földesi: A baloldal megszüntetné a rezsicsökkentést

Míg 2010-ben Magyarországon volt a legmagasabb az áram és a földgáz ára az Unióban, ma mi fizetjük a legolcsóbb gázt és a második legolcsóbb villanyt egész Európában. Egy átlagos magyar család évente csaknem 400 ezer forintot spórol meg a rezsicsökkentés által. Ez az, amit a baloldal ostobaságnak tart.

Havonta átlagosan 32 ezer forintot, vagyis éves szinten csaknem 400 ezret takarít meg egy magyar háztartás a rezsicsökkentéssel. A számok magukért beszélnek, de a baloldal érthetetlen módon a mai napig próbálja elvitatni a kormány e téren elért eredményeit. 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje nem is rejti véka alá véleményét, miszerint a rezsiárak emelkedését az embereknek kell megfizetniük, s akinek gondot okoz a számlák kifizetése, az szerinte inkább fűtsön, világítson és fürödjön kevesebbet. Jó, ha tudják, hogy Márki-Zay Péter népbutításnak, ostobaságnak és populizmusnak tartja a rezsicsökkentést, sőt, a politikus egy fórumon egészen gyalázatosan beszélt azokról az emberekről, akiknek fontos az alacsony energiaár. Képes volt azt mondani, hogy a rezsicsökkentés támogatói „sötétben tartott, trágyával etetett gombák”. 

– Nem is kérdés tehát, hogy a baloldal eltörölné az alacsony szinten befagyasztott árakat – hangsúlyozta lapunknak Földesi Gyula, a választókerület fideszes elnöke, aki emlékeztetett: a szocialista kormányok összesen 15 alkalommal emeltek villany- és a gázárat, aminek köszönhetően az előbbi a duplájára, utóbbi pedig a háromszorosára emelkedett. 

Sőt minderről még gátlástalanul hazudtak is: „Lassan mondom, hogy az ország minden választópolgára megértse. (...) nem lesz fogyasztói gázáremelés” – ígérte a 2002-es kampányban Lendvai Ildikó, majd nem sokkal később Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy de igenis lesz. 2005 végén aztán maga Gyurcsány jelentette ki, hogy a következő év januárjától nem növelik a lakossági áram- illetve gáz díját, aztán 2006 nyarán közölte, hogy a gázért 30, a villanyért 10-14 százalékkal kell többet fizetni. Az emberek terheinek növelése oda vezetett, hogy 2010-re a háztartások már többet költöttek rezsire, mint élelmiszerre és nagyon megugrott a fizetési hátralékot felhalmozók száma. AkkoribanMagyarországon volt a legmagasabb az áram és a gáz ára az EU-ban.

– Ezt a helyzetet rendezte az Orbán-kormány a 2013-as intézkedéssel, amely a földgáz és az áram mellett árzuhanást hozott a távhő, a víz-, a szemétszállítás és a kéményseprőipari díjak esetében is. 2017-ben a kormány tovább mérsékelte a fűtésszámlákat, sőt támogatást kaptak a fával, a szénnel és a PB-gázzal fűtők is, tavaly kiterjesztették a kedvezményt a kisvállalkozásokra is, legutóbb pedig a benzinár időszakos befagyasztásával segítették az embereket – ismertette a fontosabb lépéseket Földesi Gyula.

undefined

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=