Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.10.07.

Az átláthatóságért harcoló „műanyag katona” története

A kispesti önkormányzat működésének átláthatóbbá tételét kapta feladatul a momentumos Paróczai Anikó, ám alig több mint egy év alatt semmiféle érdemi eredményt nem tudott felmutatni, így nem volt meglepetés, mikor bejelentette: felhagy a tisztségével, s helyette saját politikai karrierjét veszi kézbe. Ettől függetlenül nem állítjuk, hogy nem voltak emlékezetes momentumai e rövid pályafutásnak, sőt!

– Szeretném megköszönni az elmúlt évet, amit tanácsnokként harcoltál – e szavakkal fordult Fekete-Győr András, a Momentum elnöke párttársához, Paróczai Anikóhoz ez év januárjában azon a sajtótájékoztatón, amelyen közösen jelentették be: a képviselő lemond átláthatósági tanácsnoki tisztségéről, és elindul a képviselői posztértBudapest 9-es számú választókerületében.

Ahogy Fekete-Győr fogalmazott, biztos benne, hogy Paróczai Anikó személyében a létező legjobb jelöltet kapják a kispestiek, s reméli, hogy párttársa 2022-től a parlamentből tudja majd oltalmazni a kerületet és védeni annak becsületét. Szép szavak s magasztos célok ezek, a valósággal való egyezésükre azonban legfeljebb egy párhuzamos univerzumban van esély. A kispestiek többsége ugyanis tisztában van vele, hogy az a ténykedés, amelyet a képviselő a kerület működésének átláthatóbbá tételéért vívott, olyannyira nevezhető „harcnak”, mint amit a fröccsöntött műanyag katonák vívnak egymással az óvodai homokozókban. 

undefined

Ellentmondások sora

A munkája eredményességét megkérdőjelező hangoknak maga Paróczai Anikó sem próbálta elejét venni, hiszen ahogy azt már korábban is megírtuk, a momentumos képviselő nem számolt be az önkormányzat képviselő-testületének az elvégzett munkáról, holott ez kötelessége lett volna. A „leszerelését” követően azonban hangoztatta, hogy az elmúlt évben világossá vált számára, hogy a kispesti MSZP és DK vezetése nem partner abban, hogy valódi vizsgálatok legyenek az önkormányzat működését ért vádakkal kapcsolatban.

Annál is inkább, mivel létrehoztak egy a korábbinál is átláthatatlanabbul és ellenőrizhetetlenebben működő új önkormányzati cégstruktúrát, amelynek másodvonalába a korrupciós botrányokban sokat emlegetett Kránitz Krisztiánt ültették. Ennek ellenére korábban Paróczai is nemmel szavazott arra a jobboldali javaslatra, ami azt szorgalmazta, hogy ne pályázhasson olyan személy az önkormányzati cégek, intézmények élére, akinek neve elhangzott a korrupciós botrányban, vagy akinek regnálása idején büntetőeljárás indult az általa vezetett cégnél. 

Színjáték a javából

Mindeközben azért – amolyan tessék-lássék módon – próbálta megmutatni, hogy nem hiába javasolta őt Gajda Péter MSZP-s polgármester átláthatósági tanácsnoknak. A közösségi oldalán például videót posztolt arról, hogy pártjával megtalálták Kránitz eltitkolt spanyolországi luxusnyaralóját, figyelmen kívül hagyva azt az apróságot, hogy arról, valamint az ezt igazoló dokumentumokról a Magyar Nemzet és a Hír TV már hónapokkal azelőtt lerántotta a leplet. Azt azonban nem lehet mondani, hogy akciója észrevétlen maradt: becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt feljelentették, majd pedig rabosították, ez pedig jó lehetőséget adott neki arra, hogy ha rövid időre is, de a figyelem középpontjába kerüljön. 

Ez volt a célja akkor is, amikor kiplakátolta a kispesti Városházát a szóban forgó nyaraló fotóival – eredményre nem meglepő módon ez a tette sem vezetett. Színjáték volt az is, amikor a folyamatos szereplési kényszerben szenvedő Hadházy Ákossal együtt követelte a kerületvezetéstől az akkori vagyonkezelő Kránitz menesztését, annak ellenére, hogy tudta, valójában már megszületett a döntés a leváltásáról; a baloldali önkormányzat hivatalos közleményben cáfolta Paróczait. 

Alacsonyan van a léc 

Gajda Péter bizonyára lelkes műkedvelő, hiszen az alig egy évig végzett munkáját – de nevezhetjük alakításnak is – kiválónak ítélte meg azon a képviselő-testületi ülésen, melyet az önkormányzat ez év júliusában, a koronavírus-járvány okozta kényszerszünetet követően tartott meg. A polgármester ekkorra egyébként már megtalálta Paróczai utódját: márciusban ugyanis arról posztolt közösségi oldalán, hogy megbízási szerződést kötött Sziklai Zsolttal, a Momentum kispesti alapszervezetének alapító és volt elnökségi tagjával. A szerződés célja – havi százezer forintos megbízási díjért –, hogy „hogyan tegyük még átláthatóbbá és nyíltabbá az önkormányzat és a hivatal működését.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=