Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.08.31.

Szia Uram! Lakás érdekel?

Noha a baloldali kerületvezetés régóta hangoztatja, hogy növelni kell az önkormányzati bérlakásállományt, az elmúlt években értékesített ingatlanok száma bőven száz fölé tehető. Az adásvételi szerződések részletei ráadásul sok esetben „ködbe vesztek”, nem úgy annak, amelyet Fekete Márk, a kispesti Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője juttatott el lapunknak. A dokumentum egy Corvin körúti ingatlanhoz köthető, amelyhez nevetséges áron és feltételekkel jutott hozzá a „szerencsés” vevő.

undefined

Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt cikkeztünk arról, hogy a baloldali kerületvezetés a később piaci alapon hirdetett ár feléért, alig több mint 15,5 millió forintért értékesített egy, a tulajdonában lévő lakást egy önkormányzati bérlőnek, aki egyébként korábban a Jobbik önkormányzati szakértője volt. A jó állapotú, igencsak baráti áron vásárolt Kosárfonó utcai lakását három hónappal később a fenti ár közel duplájáért, 28, 2 millió forintért kezdte hirdetni az újdonsült tulajdonosa. 

Furcsa értékesítések 

Fekete Márk, a kispesti Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője, a Szociális és Lakásügyi Bizottság tagja hiába kérte többször is az önkormányzatot, hogy évente tájékoztassák őt arról, hány lakást adtak el az évben, hány áll az önkormányzat tulajdonában, és ebből hányat laknak, továbbá informálják a bizottság tagjait és szakértőit a polgármesteri hatáskörben eladott vagy bérbe adott lakásokról, nem jutott eredményre. Annyi választ azonban kapott, hogy a 2014 és 2019 közötti önkormányzati ciklusban a baloldal vezette kerület összesen 152 önkormányzati lakást értékesített. Mivel az 5 millió forint feletti szerződéseket nem kötelező nyilvánosságra hozni, így az is lehet, nem minden eladás dokumentuma utánkereshető.

Az viszont biztosnak látszik, hogy van olyan lakás, amelyet 5 millió forint felett adtak el, a szerződését a törvényi kötelezettség ellenére mégsem hozták nyilvánosságra. Fekete Márk képviselő ugyanis lakossági információ alapján értesült arról, hogy az önkormányzat értékesített egy lakást a Corvin krt. 2. szám alatt, ennek szerződése azonban nem volt fent az önkormányzat weboldalán. Mint kiderült, ez az adásvétel a Kosárfonó utcai esetnél is előnyösebb helyzetbe hozta a vevőt.

„Hatékony” gazdálkodás

A lakás adásvételi szerződését csak Fekete Márk képviselő nyomására, két év késéssel tette nyilvánossá az önkormányzat, holott az 5 millió forintot meghaladó értékű szerződések közzétételét törvény írja elő. A lakás kapcsolódó dokumentumaiból kiderült: a korábban önkormányzati tulajdonban álló, Corvin körút 2. alatt található egyszobás, 31 négyzetméter alapterületű, társasházi lakás forgalmi értékét „piaci összehasonlító értékelés” alapján 9,8 millió forintban határozta meg az önkormányzat által felkért ingatlanvagyon-értékelő. A lakást ezt követően az önkormányzat a szerződésben rögzített bérlői kedvezményekre tekintettel 6,86 millió forintért adta el. Az adásvételi szerződés alapján a vevőnek ezt az összeget részletekben kell kifizetnie, méghozzá 2034-ig.

Hogy a szóban forgó ingatlan újdonsült tulajdonosa mennyire volt „szerencsés”, jól mutatja, hogy ebben a házban egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező ingatlant az elmúlt hetekben 21,8 millió forintért, azaz az általa vásárolt lakásnál több mint háromszor drágábban hirdették idén júniusban. Ez pont a duplája annak, amennyire az önkormányzat által megbízott értékbecslő felbecsülte a lakást. A baloldali városvezetés korábban gyakran hangoztatta, hogy az elmúlt években megugrott a szociális lakás iránti kérelmet benyújtók száma, éppen ezért fontosnak tartja, hogy a kerület a lehető leghatékonyabb módon gazdálkodjon a tulajdonában lévő lakásállománnyal. Ennek, illetve a fentebb említett eseteknek az ismeretében kétesélyes, hogy a baloldal mit ért hatékonyság alatt.

(Le)lakás

Ugyanakkor nemcsak az önkormányzati ingatlanok értékesítése, állapota, hanem a lakásállomány kezelése kapcsán is többször felszólalt már a kispesti Fidesz-KDNP frakció. Dódity Gabriella frakcióvezető annak idején Facebook-bejegyzésében tett közzé fotókat olyan áldatlan állapotban lévő önkormányzati ingatlanokról, amelyeket bérlőik a botrányos Lackner-féle felvételeken többször említett Kránitz Krisztián vezette kispesti Vagyonkezelő Műszaki Szervezet, a VAMÜSZ „asszisztálása” mellett laktak le. 

A képviselő arra is többször felhívta a figyelmet, hogy több önkormányzati lakás áll üresen, amelyet nem használ a bérlője, ezeket minél előbb oda kellene adni a lakásra váró családoknak. Többször hozta már fel példaként a József Attila utcában lévő önkormányzati lakást (képünkön), amelyet évek óta nem használ a bérlője, a szerződését mégsem bontották fel. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor több sokgyerekes család vár elhelyezésre a családok átmeneti otthonában, ami szerinte megengedhetetlen felelőtlenség.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=