Dódity Gabriella

Frakcióvezető

2021.08.23.

Szent István-szobrot avattak

A baloldali politikusok nem titkolták ellenérzéseiket a Szent István-szoborral kapcsolatban, amely hosszú évek huzavonáját követően végül nem az eredetileg tervezett helyszínre, az államalapító királyunkról elnevezett XIII. kerületi parkba, hanem Kispestre, a Templom térre került. Az augusztus 20-i nemzeti ünnepen felavatott, Karácsony Gergely száműzte alkotás jövőjét illetően csak remélni tudjuk, hogy nem jut arra sorsra, mint a Nyugdíjasház kertjében álló, méltatlan állapotban lévő Szent István mellszobor.

undefined

2017-ben, az akkor még Tarlós István vezette Fővárosi Közgyűlés úgy határozott, Szent István-szobrot állíttat fel a XIII. kerületben, az államalapító királyunkról elnevezett Duna-parti közparkban. A terv, miszerint az alkotás a Lukács György kommunista politikust, a Tanácsköztársaság népbiztosát ábrázoló szobor helyére kerül, igencsak érzékenyen érintette a baloldalt, amelynek politikusai egy emberként kezdtek tiltakozásba. 

Noha a Harmath István szobrászművész keze munkáját dicsérő Szent István-szobor elhelyezésével kapcsolatos munkálatok 2019 őszén elkezdődtek, csakhamar véget is értek: a frissen megválasztott főpolgármester, Karácsony Gergely arra hivatkozva állíttatta le a munkákat, hogy civilek kezdeményezték, vizsgálja felül az alkotás tervezett helyét. A Budapest Galéria, amely a Budapest Történeti Múzeummal és fővárosi önkormányzattal együtt írt ki nyílt pályázatot a szobor készítésére, szakvéleményt készített, s a parkon belül egy új helyszínre tett javaslatot. Ezt akkor a fővárosi képviselők nem hagyták jóvá, ahogy azt a 2020-as előterjesztést sem, amely egy teljesen új helyszínt, a kispesti Templom teret jelölte ki a szobor felállítására.

A téma egy évvel később, idén júniusban került ismét napirendre. Karácsony a járványhelyzetben elrendelt egyszemélyi felhatalmazása alapján úgy határozott, a szobrot az eredeti helyszín helyett mégiscsak a XIX. kerületben, a fentebb említett téren állítják fel. Az alkotó javaslatára a szobor a Nagyboldogasszony-templom főbejáratától délnyugatra, egy kisebb zöldterületre került, ahol augusztus 20-án, az államalapítás és államalapító Szent István királyunk emlékének nemzeti ünnepén avatták fel. A szobor állítása 30 millió forintba került.

undefined

Az államalapítás évfordulójának tiszteletére kispesti Fidesz-KDNP tagjai is elhelyezték az emlékezés virágait Szent István szobránál

Noha a szoborállítás ténye kétségtelenül örömteli, lehetnek félelmeink az alkotás jövőjével kapcsolatban. Song Simon, a kispesti Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője a júliusban, hosszú kényszerszünetet követően megtartott képviselő-testületi ülésen emlékeztette a kerület vezetését arra, hogy Kispesten, a Nyugdíjasház kertjében is van egy Szent István-szobor, aminek állapota azonban gyalázatos. Nem kevésbé elrettentő példaként beszélt arról a Móricz Zsigmondot ábrázoló mellszoborról is, amelyet a Fő utcában állítottak fel annak idején, ám tíz évvel ezelőtt elloptak, az önkormányzat pedig azóta sem pótolta. Mindezek fényében reményét fejezte ki annak, hogy a Templom téren felállított szobor nem jut az említett, egykor szebb napokat megélt alkotások sorsára a baloldali városvezetés keze alatt.

undefined

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=