Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.07.13.

Vajon hosszú távon is élvezhetjük a pesterzsébeti fürdő adta örömöket?

Az országos viszonylatban is kiemelkedő értéket képviselő Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő szinte romjaiból épült újjá Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármesterének idejében, az ő és az ügy jó néhány támogatójának kitartó munkája nyomán. Ugyanakkor a tény, miszerint ezt az örökséget is átvette a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat és annak cége, a fürdő üzemeltetésért felelős Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., joggal adhat okot az aggodalomra.

undefined

Az évezredes hagyományokkal bíró magyarországi fürdőkultúra, egyszersmind az országszerte fellelhető megannyi gyógyvíz és fürdő egy olyasfajta nemzeti kincsben öltenek testet, melynek létezésére sokan magától értetődő természetességgel tekintenek. Hogy ez az érték valójában mennyire törékeny, azt a pesterzsébeti fürdő esete kiválóan példázza: Budapest egyetlen jódos-sós vizű, nagy múltú és hírű gyógyfürdője Demszky Gáborfőpolgármesterkedése idején, a veszteséges működés miatt nemcsak hogy bezárt, de sokáig úgy tűnt, patinás épületei lassan az enyészetté válnak.

Átmenetileg jó kezekbe került

A szebb napokat látott Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő sorsa a bukott városvezetőt váltó Tarlós István idején pozitív fordulatot vett, mivel az általa vezetett Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közösen, mintegy 3,8 milliárd forintos beruházással „újraélesztették” a létesítményt.

A 2018-ban kezdődött munkálatok révén, a főváros fürdőfejlesztési programjának jóvoltából megújult a fürdő főépülete, továbbá elkészült egy 4200 négyzetméteres új létesítmény is – ezekben összesen 13 medence és többféle szauna kapott helyet.

undefined

Sokak szívének kedves

A régi-új fürdő fedett része 2018 decemberében nyitotta meg kapuit, a strand pedig 2019 júliusa óta látogatható, és nemcsak a pesterzsébetiek nagy örömére. A tapasztalatok azt mutatták, hogy az egész évben működő létesítményt az 1994-ben strand nélkül maradt Kispest lakosai is nagy számban kezdték felkeresni. Az idillikus helyzet nem tartott sokáig, hiszen a koronavírus-járvány időszakában a pesterzsébeti fürdő is bezárt, a kormány védelmi intézkedései azonban eredményre vezettek, így a létesítmény – a járványügyi előírások betartása mellett – május 28-tól ismét látogatható.

Földesi Gyula, Pesterzsébet és Kispest választókerületi elnöke, a Fidesz regionális igazgatója többedmagával sokat dolgozott azon, hogy megvalósulhassanak a fentebb említett fejlesztések. Mint lapunknak elmondta, számos gyermekkori élmény fűzi a létesítményhez, amely szavai szerint országos szinten is kuriózum. –

Különleges vízösszetétele vagy éppen a hullámmedencéje, melyhez hasonló csak kevés van az országban, nemcsak a pesterzsébetiek számára teszik vonzóvá, éppen ezért mindenkit arra biztatok, látogassa meg a fürdőt, mert igazán érdemes – magyarázta.

undefined

Csak reménykedhetünk

Ugyanakkor aggodalmának is hangot adott, hiszen az irány, amelybe a Karácsony Gergely vezette Budapesten mennek a dolgok, a Demszky-érát juttatja eszébe. – A fürdő környezete jelen pillanatban igencsak rossz állapotban van. Jobban oda kellene figyelni erre a nemzeti kincsre – folytatta. Földesi Gyula elmondása szerint a kerület korábban többször is tárgyalt a fővárossal a fürdő üzemeltetésének esetleges átvételéről, az egyeztetések azonban nem vezettek eredményre. Éppen ezért csak bízni tud abban, hogy a jelenlegi városvezetés nem hagyja lepusztulni a fürdőt, amely egy régre nyúló, hosszú folyamat végén, sokak elszántsága és támogatása nyomán nyerhette el régi fényét. 

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=