Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.07.03.

Cammogó lakásügyek

Lakás, lakás, lakás – így kezdte lakásügyi bizottság egyik ülésén a hozzászólását az önkormányzat szociális intézményének vezetője, amely a családok átmeneti otthonát is üzemelteti. Ugyan nem kötelező feladatellátás az önkormányzati bérlakásrendszer üzemeltetése, ha már több száz ingatlana van az önkormányzatnak, illene ezt is jól csinálni – summázta a helyzetet már nem egy alkalommal a kispesti Fidesz-KDNP frakció. Lakásügyekben egyelőre azonban nehézkes az előrehaladás, többen várnának segítséget az önkormányzattól, de az ügyek indokolatlanul lassan haladnak.

undefined

Hosszú hónapokon át kérte a Fidesz-KDNP frakció azt a listát, amelyből kiderül: hány lakása van az önkormányzatnak, és abból hány áll üresen. Az egymásnak ellentmondó számok és kimutatások után idén tavasszal 647 lakást jelölt meg az önkormányzat, amelyből 32 db lakás várt hasznosításra. Tény, hogy mindig sokkal több lesz az igény, mint ahány üresen álló lakás van a kerületben, ugyanakkor nem egyedi eset, hogy bizony vannak lakások, amelyek üresen állnak, és sokszor indokolatlanul sok időbe, akár egy évbe is telik, mire lép az önkormányzat.

Krízishelyzetben segítség

A nehéz helyzetbe került kispestiek a családok átmeneti otthonának többségében egyszobás lakásaiban kaphatnak elhelyezést, ahonnan azonban mielőbb önkormányzati lakásba kellene kigondozni őket. Erre utalt a szociális intézmény vezetője is, amikor úgy fogalmazott: lakás, lakás, lakás. De mintha itt sem működne zökkenőmentesen a rendszer: hiába van üres lakás, sok esetben borzasztó nehézkesen és hosszú idő alatt születnek meg a döntések, amíg egy-egy család lakáshoz jut. Többen azt is végighallgatják ilyenkor, nincs lakás, holott a kormánypárti képviselők nem egyszer rámutattak: ez bizony nem igaz – mondta lapunknak Fekete Márk (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, a lakásügyi bizottság tagja.

Bérli, mégsem lakja

Talán a legdühítőbb helyzet az, amikor az önkormányzattól bérelt lakását a bérlő nem lakja. Egy ilyen lakásról korábban beszámolt Dódity Gabriella Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő is. A lakásügyi bizottság ülésén Varga Attila lakásügyekkel megbízott Párbeszédes alpolgármester Fekete Márk fideszes képviselő ezirányú kérdésére úgy válaszolt: ha az illető nem lakik a lakásban életvitelszerűen, akkor fel kell bontani vele a szerződést.

A jelek arra utalnak, ez még nem történt meg, legalábbis a lakásban még nem lakik új bérlő, pedig több család is várja a segítséget akár a családok átmeneti otthonában. Ugyanez történt azzal a lakással is, amelyet Kránitz Krisztián ex-vagyonkezelő igazgató kedvese kapott az önkormányzattól. A 35 négyzetméteres, felújított lakótelepi lakást nem használta a bérlő hölgy, az üresen állt, miközben közel 40 krízislakás-kérelem feküdt épp akkor a baloldali városvezetés asztalán.

Évek óta hiába várnak

Tudomásunkra jutott olyan eset is, hogy a bérlő sajnálatos módon elhunyt, így a lakás 2019 vége óta üresen áll. A bérlő lánya szerette volna, hogy a kisgyerekével beköltözhessen az üresen maradt lakásba, hiszen ők maguk újították fel még az édesanyjával az ingatlant, ám erre nem kapott lehetőséget az önkormányzattól annak ellenére, hogy a polgármester ígéretet tett neki erre. A helyzet pikantériája, hogy a használati tárgyai, bútorai mind a mai napig be vannak zárva abba a lakásba, amelynek hasznosításáról egyébként 2020 szeptemberében döntött a lakásügyi bizottság. Hiába, ugyanis a lakással azóta sem történt semmi, ugyanúgy üresen áll, benne az egykori bérlő lányának értékeivel.

Késve hajtják végre a döntéseket is

Emlékezetes az a 2020. decemberi tűzeset is, amikor a károsultak hotelbe mentek, mert, hogy nincs használható üres lakás. Akkor derült ki, hogy azokkal a lakásokkal sem kezdett még semmit az önkormányzat, amelyek hasznosításáról 2020 szeptemberében döntött az illetékes önkormányzati bizottság. Három hónap nem volt elég arra, hogy felújítsák, kifessék, és új bérlőnek átadják azokat. Így persze el lehetett helyezni benne egy tűzkárosult családot, ugyanakkor érthetetlen, miért vár hónapokat az önkormányzat, miközben családok tucatjai remélnek lakhatási segítséget az önkormányzattól.

undefined

Van üres lakás, pályázat nincs 

Szintén az említett tűzeset kapcsán merült fel az Ady Endre út és Kisfaludy utca kereszteződésében, az ún. Csathóházban lévő első emeleti, teljesen felújított önkormányzati lakás kérdése is, amely felújítása óta üresen áll. Dódity Gabriella frakcióvezető közösségi oldalán akkor azt írta, a török testvérvárosi delegáció számára lett kialakítva.

Ezt Gajda Péter polgármester cáfolta, egyben azt is közzétette: a lakás pályázati hasznosításra vár. A lakást azonban nem pályáztatták meg, sőt, lakáspályázatot sem írt ki azóta az önkormányzat. Sőt: mint azt Fekete Márk önkormányzati képviselőtől megtudtuk, Varga Attila lakásügyekért felelős alpolgármester egy évvel ezelőtt arról tájékoztatta, az év második felére tervezik a lakáspályázat kiírását. Ez azóta sem történt meg.

152 lakást eladtak az előző ciklusban

Hiába a nagy igény, az önkormányzat 2014 és 2019 között 152 db lakást adott el. A vevők egy része bentlakó bérlő volt, de több olyan értékesítés is történt, amelynél a vételár 5 millió forint alatt volt, így az fel sem került az önkormányzat honlapjára a szerződések közé. Fekete Márk képviselőtől megtudtuk: többször kérte, hogy legalább egy egyszerű, utólagos tájékoztatást adjanak ezekről az értékesítésekről, de mint mondta, eredményre nem jutott a kérésével.

Szerinte mindez többek között azért is aggályos, mert volt már példa több mint gyanús ingatlanértékesítésre.Emlékezetes ügy, amikor egy önkormányzati bérlő, aki történetesen korábban a Jobbik volt önkormányzati szakértője volt, 15,5 millió forintért megvásárolta a lakótelepi ingatlant az önkormányzattól, majd három hónappal később közel duplájáért, 28,2 millió forintért hirdette meg eladásra azt.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=