Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.06.25.

Nincs pénz útjavításra?

Kispest-szerte egyre szaporodnak és mélyülnek az utakon a kátyúk, amelyek a közlekedők épségére és az autósok pénztárcájára is komoly veszélyt jelentenek. Noha az önkormányzat pénzhiányra hivatkozva széttárja karját, az igazság azonban az, hogy 225 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben az út-, parkoló. és járdafelújításra, ám a munka ellátására egy éve nem írták ki a közbeszerzést. Így keretszerződés hiányában csak a legszükségesebb munkákat végeztetik el.

undefined

Budapesten közlekedni talán még sosem járt annyi stresszel, mint napjainkban: a Karácsony Gergely-féle városvezetés lezárásokkal és terelésekkel lehetetlenítette el a város közlekedését. De Kispesten sem egyszerű közlekedni, itt az utakon éktelenkedő, óriási mennyiségű kátyú miatt téphetjük a hajunkat. A probléma kapcsán egyre több kerületben élő akad ki a közösségi oldalak felületein is. 

Nincs pénz helyreállítani

Egy kispesti lakó az egyik Facebook-csoportban osztotta meg videóját, amelyben szemléltette az utcájában és annak közelében uralkodó áldatlan állapotokat. Elmondása szerint ez év márciusának végén levélben fordult az önkormányzat Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodájához, bízva abban, hogy segítenek elejét venni az egyre súlyosbodó kátyúhelyzetnek. Az iroda egyik alkalmazottja kiment a helyszínre, megnézte a kátyúkat, a válasza azonban az volt, hogy az önkormányzatnál nagy a gond, és nincs pénz helyreállítani a kátyúkat.

Pedig pénz lenne…

Nagy divat lett főként a baloldali önkormányzatoknál a pénzhiányra mutogatni, de már számtalan esetben kiderült, ez nem mindig fedi a valóságot. A kátyúk, utak és járdák rendbetételére is van forrás a kispesti költségvetésben, mégpedig 225 millió forint. Csak épp egy éve keretszerződés nincs a feladat ellátására, az önkormányzat ugyanis egy éve nem írta ki azt a közbeszerzést, amelynek keretében elláthatnák a kátyúzási feladatokat. Ennek hiányában „azokat a feladatokat végeztettük el, amelyek szakmai megítélésünk szerint különösen sürgős, balesetveszélyes”, és ezzel korábbi referenciákkal rendelkező vállalkozókat bíznak meg – írták Fekete Márkönkormányzati képviselő kérdésére az önkormányzattól. 

A válaszra két és fél hónapot kellett várni, és ebből kiderült: hiába a betervezett 225 millió forint a költségvetésben, tavaly június 30-a óta mindösszesen 13 millió forintot költöttek el az út- és járdahibák javítására. Azt azonban, hogy miért nem írták ki a közbeszerzést, továbbra is homály fedi.

undefined

Szociközeli biznisz volt

A korábbi években az út-, parkoló és járdakarbantartási, illetve csapadékvízelvezetési feladatokkal a Compassion Kft. volt megbízva, amely a XIX. kerületi MSZP-s önkormányzati képviselő, Somogyi Lászlóné volt férjéhez köthető. A férfi neve nem ismeretlen a kispestiek előtt, hiszen az elhíresült hangfelvételeken is sokat emlegette őt Lackner Csaba, mint olyan embert, akivel ő együtt dolgozik. A Compassion Kft-t tavaly nyár óta már nem bízták meg semmi hasonló feladattal, utolsó, 250 millió forintos keretszerződésük 2020. június 30-án lejárt.

„Szoci romantika”

A videót készítő férfi bejegyzéséhez a Facebook-csoport jó néhány tagja hozzászólt. „Semmire a világon nem mész ezekkel. Az Óvárosban gyakorlatilag majd’ minden utca ilyen. Mr. 40% és büszke csapata… Nekem is van egy szétszakadt 70 ezer forintos gumim meg egy rommá tört jobbkezem a kispesti utak miatt” – írta egyikük. „Igazából egész Wekerlén lehetne random ilyen videókat forgatni. Szinte bármelyik utcában szlalomozva lehet csak közlekedni. Siralmas. Erre még felteszi a koronát a kereszteződések beláthatatlansága a susnyástól” – szólt hozzá egy másik felhasználó. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy érti, hogy szoci romantika, de ha a szintén ellenzéki 13. kerületben meg tudják oldani, akkor itt miért nem.

A videót feltöltő kispesti lakos feleségét is kár érte: sötétedés után hazafelé tartva hajtott bele egy kátyúba, ami az autójának két gumiját is felhasította. De hiába a bizonyíték, az önkormányzat Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Irodája elutasította a kártérítési kérelmet. Ügyükkel Gajda Péter polgármester „ajtaján is kopogtattak”, de érdemi segítséget tőle sem kaptak.

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=