Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.06.17.

Lakossági panasz Felső-Kispestről

undefined
 
Rengeteg lakossági panasz érkezett hozzánk Felső-Kispestről és a lakótelepi részről is egy kőbányai szabadtéri szórakozóhely kapcsán, amely hamarosan megnyitja kapuit. A lakók elmondása szerint az elmúlt napokban - feltételezhetően a hangpróbák során - többször is olyan hangosan szólt a zene, hogy zavarta a nyugalmukat, pihenésüket. A Kispest csoportban a hozzászólásokból az is kiderült: többen a rendőrséget is értesítették, többen pedig már pertársaságot alapítanának.
 
Valamennyi vendéglátóipari egység, szabadidős zajforrás megnyitását megelőzően úgynevezett zajkibocsátási határértéket megállapító határozatot kell kiadnia az elsőfokú zajvédelmi hatóságnak, aki a szórakozóhely esetében Kőbánya jegyzője. Ebben a határozatban az egyébként jogszabályban is rögzített decibel értékeket kell rögzíteni, amely azt mutatja, mennyire lehet hangos az adott szórakozóhely. Ezt az üzemeltetőnek kötelező betartania, ennek ellenőrzése és betartatása pedig a jegyző feladata..
 
Levélben fordultam Kőbánya jegyzőjéhez, mint elsőfokú zajvédelmi hatósághoz, hogy ő adta-e ki a zajkibocsátási határértékeket rögzítő határozatot.
 
Megkérdeztem továbbá, hogy ezt megelőzően megbizonyosodtak-e arról, hogy a szórakozóhely nem fogja zavarni a lakókörnyezet nyugalmát.
 
Tájékoztatást kértem arról is, milyen lehetőségei vannak a Felső-Kispesten, illetve a lakótelepen elviselhetetlen hanghatásra panaszkodó kispesti lakosoknak arra, hogy nyugalmukat visszaszerezzék?
Amint megkapom a választ, közzéteszem.
 
Bízom a jegyző pozitív hozzáállásában, mert sajnos egy személyes, 9 éve tartó, hasonló kálváriám során megtanultam, amit egy ombudsmani jelentésben is olvastam: "amennyiben a környezetvédelmi hatóságok elmulasztják a környezetvédelmi előírások következetes és megfelelő érvényesítését, azok kiüresedését okozzák, és egyidejűleg az egészséges környezethez való jog sérülését okozzák." Az azt elszenvedőknek pedig nem marad más, mint a zajszintmérés, a birtokvédelmi eljárás vagy a bíróság...
 

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=