Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.06.08.

Több mint egymilliárd forint kormányzati támogatás Kispestnek

Eredményre vezetett a kispesti Fidesz lobbija: további 94 millió forinttal nő az egyébként is tekintélyes, 931 millió forintos kormányzati támogatás összege, amelyet az Egészséges Budapest Programból kap a kerület az egészségügyi ellátórendszerének fejlesztésére. Ennek révén elindult az önkormányzati fenntartású Egészségügyi Intézetben az egynapos sebészet kialakítása, amelynek köszönhetően a kisebb műtéteket elvégzik a kerületen belül.

undefined

A kormány 2017-ben hívta életre az Egészséges Budapest Programot, amelynek célja a főváros és Pest megye egészségügyi ellátórendszerének felújítása és fejlesztése. A programból korábban Kispest a fővárosi kerületek közül szinte egyedüliként egyetlen fillér forrást sem kapott, mert a baloldali vezetésű önkormányzat úgy töltötte ki az igényfelmérőt, hogy abban azt jelezték, mindent meg tudnak oldani önkormányzati forrásból.

Ezt a szarvashibát kellett korrigálni, hiszen a főváros valamennyi kerületéhez hasonlóan Kispestre is jól jött volna a kormányzati támogatás. Végül kimagasló mértékű támogatást kapott a kerület a kormányzati programból, hiszen 931 millió forint kormányzati forrás érkezett a kerületbe, amit most további 94 millió forint egészít ki, amelyet a kispesti Fidesz-KDNP frakció vezetője és dr. Pap Sándor választókerületi elnök lobbizott ki.

Sikeres lobbi

– Egyeztettem dr. Kumin Marianna főigazgató asszonnyal, aki részletezte, az egynapos sebészet kialakításához plusz forrásra volna szükségük annak érdekében, hogy a kispestiek igényét maximálisan szolgáló megoldásokat tudjanak létrehozni. Ezért személyesen tárgyaltunk az Egészséges Budapest Programot irányító Tóvizi Attilaminiszteri biztossal, kérve a támogatását a plusz összeg megítéléséhez. Fontosnak tartottam, hogy megkapjuk a 931 millió forint mellé a plusz 94 millió forintos forrást. Hiszen ha már ekkora mértékű átalakítás, fejlesztés zajlik a kerületben, amely főigazgató asszony munkáját dicséri, akkor végezzük el azt a lehető legmagasabb színvonalon. Kispesten ugyanis nincs kórház, ezért még fontosabb, hogy helyben több ellátást meg tudjanak kapni a kerületiek. Örülök, hogy sikerrel jártunk – mondta Dódity Gabriella frakcióvezető.

undefined 

Több tárgyalás előzte meg a plusz 94 millió forintos támogatás odaítélését. 

 

Gőzerővel készülnek

A két műtőt magába foglaló egynapos sebészetet az Egészségügyi Intézet főépületének III. emeletén alakítják ki, a munkálatok várhatóan 8-9 hónapot vesznek igénybe. Az egynapos sebészeten szemészeti, laparoszkópos sebészeti, nőgyógyászati és ortopédiai műtéteket, kisebb traumatológiai beavatkozásokat, urológiai műtéteket, továbbá altatásos végbéltükrözést végeznek majd a szakemberek. Dr. Kumin Marianna, az Egészségügyi Intézet főigazgató főorvosa lapunknak elmondta: többségében  az intézetükben jelenleg is dolgozó kitűnő  orvosaikkal és szakasszisztensekkel tervezik az egynapos sebészet működtetését, természetesen a hiányzó aneszteziológiai csapat, valamint a láb-és kézspecialisták bevonásával. 

Más kerületeket is támogat a kormány

Dr. Pap Sándor, a Fidesz választókerületi elnöke, aki kőbányai önkormányzati képviselő is egyben, az egészségügyi fejlesztések fontosságát hangsúlyozta, és azt, nagyon örül, hogy nemcsak a kőbányaiak, hanem a kispestiek is élvezhetik majd a kormány támogatásának előnyeit. – A szomszédos kerület városvezetőjeként pontosan tudom, mennyire fontos az egészségügyi ellátóhálózat fejlesztése, amelyben a kormány Kőbánya számára is hatalmas segítséget nyújtott; az Egészséges Budapest Program forrásaiból épült új szakrendelő a részben kispestieket is ellátó Bajcsy-Zsilinszky kórház területén, és ezért újítottunk fel saját forrásból több orvosi rendelőt is a kerületben – mondta dr. Pap Sándor. 

Baloldali elvonások helyett kormányprogram

– Emlékezetes, míg a baloldali kormányok idején 600 milliárd forintot kivontak az egészségügyből, addig a kormány 700 milliárd forintos kormányzati egészségügyi fejlesztési programot indított – mondta dr. Pap Sándor. A választókerületi elnök hangsúlyozta: az Egészséges Budapest Program kivételessége, hogy az teljes egészében a hazai adófizetők forintjaiból, uniós támogatás nélkül fejleszti a főváros és Pest megye egészségügyi ellátórendszerét. Ennek beindításához azonban először a gazdaság teljesítőképességét kellett növelni.

Mint mondta, nagy hiányosságot tud pótolni ezzel a jobboldali kormány, hiszen amíg a gazdaság teljesítőképessége nem engedte a hazai forrásokból való felújítást, csak uniós forrásokból lehetett gazdálkodni, azt viszont nem lehetett felhasználni a közép-magyarországi régióban. Ezért most a vidéki egészségügyi ellátórendszer megújítását követően végre Budapesten és Pest megyén a sor, és a kormányprogram nyertesei lettek a budapesti kerületek, köztük Kőbánya és Kispest is.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=