Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.06.05.

„Egy vérből valók vagyunk”

Nemzetünk történelmének egyik, ha nem a legsötétebb napja volt 1920. június 4-e, amikor is aláírták a trianoni békediktátumot, amelyre évről évre megemlékezik a magyarság határainkon innen s túl egyaránt. E napon – a nemzeti összetartozás napján – a hagyományokhoz hűen idén is összegyűlt a kispesti polgári oldal, hogy lélekben közösen, 15 millió honfitársunkkal együtt emlékezzen.

undefined

Immáron 101 esztendeje annak, hogy aláírták a második világháborút lezáró trianoni békediktátumot, amely a magyarság legnagyobb tragédiájaként maradt emlékezetes: a döntés értelmében hazánk területének több mint kétharmadát elcsatolták, mintegy 3,3 millió honfitársunkat taszítva ezzel az új határokon túlra, idegen államok markába.

undefined

Noha az akkor okozott seb örök nyomot hagyott, a szülőhazájuktól elszakított, kisebbségi sorba kényszerített nemzettestvéreink és az anyaországban élők közötti kötelék még sosem volt olyan szoros, mint napjainkban. Emlékezetes, a polgári-keresztény kormány 2010-ben megalkotta a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, aminek köszönhetően a határon túli magyarok egyszerűsített eljárással juthatnak magyar állampolgársághoz. Ugyanebben az évben a békediktátum aláírásának napját, június 4-ét a nemzeti összetartozás napjának nyilvánította.

undefined

Ahogy az már megszokott, idén is megemlékezést és koszorúzást tartott ez alkalomból a Kispesti Országzászlónál a Wekerlei Polgári Egyesület, a Kispesti Társaskör, a kispesti Fidesz és a kispesti KDNP szervezetei. Megemlékező beszédében dr. Pap Sándor választókerületi elnök elmondta: „A nemzeti összetartozás napjának az üzenete az, hogy mindannak ellenére, ami a XX. században történt, mi magyarok összetartozunk! Az ezeréves múltra visszatekintő magyarság megmaradt, nem tűnt el a Föld színéről. Megfogyva bár, de törve nem, él nemzet e hazán.

undefined

Egy nemzet, amely a múltjából büszke jelent épített és fényes jövőt építhet. A magyar jövő számára azonban a tét ma sem kisebb, mint egykor volt. Most viszont rajtunk múlik, kiket küldünk ismét a nagy tárgyalóasztalhoz, hogy megvitassák Európa jövőjét és benne hazánk sorsát. Rajtunk múlik, tanúságot teszünk-e a közös, sikeres jövőnk mellett. Emlékezzünk a múltunkra, legyünk büszkék a jelenünkre, és építsünk Magyarországnak és az egész magyarságnak egy sikeres, boldog jövőt.”

undefined

undefined

undefined

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=