Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.05.12.

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések

„Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések és adóegyszerűsítések: a gazdaság újraindítását az adópolitikán keresztül is segítjük” – közölte Varga Mihály a közösségi oldalára feltöltött videoüzenetében. A pénzügyminiszter ebben a jövő évi adókönnyítésekről szóló törvényjavaslatról beszélt, mely hamarosan az Országgyűlés elé kerül.

undefined

Varga Mihály elsőként arról beszélt, hogy a kormány csökkenti a munkabérek adóterheit. Jövő júliustól a szociális adó mértéke 15 százalékra mérséklődik, és a szakképzési hozzájárulás – a kedvezmények fenntartása mellett – beépül az adóba. „A munkát terhelő adók mértéke így 2 százalékponttal csökken, valamint tovább egyszerűsödik az adórendszer. Évente 250 milliárd forint marad a vállalkozásoknál” – magyarázta. 

A pénzügyminiszter szavai szerint könnyebb és olcsóbb lesz az átalányadózás is. Ez az adózási forma a jövőben az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenységnél ötvenszereséig választható.  „Az így adózó egyéni vállalkozónak az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Továbbá élhetnek a családi adókedvezmény lehetőségével is. Az intézkedés 70 ezer vállalkozónak jelenthet könnyebbséget” – részletezte.

Elmondta azt is, hogy segítséget kapnak a gazdaság újraindításában aktívan részt vevő piaci szereplők is: jövő évtől a kockázatai tőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük. Kedvezmény támogatja a rezsicsökkentés megőrzését is: az energiaellátók a veszteségüket a következő öt adóévben levonhatják az adózás előtti eredményből. 

„És végül, de nem utolsósorban jelentős lépést teszünk a kriptodevizákból származó jövedelmek kifehérítése felé. Jelenleg a kriptodevizák adóterhe 30,5 százalék, ami 15 százalékra csökkenhet” – hangsúlyozta Varga Mihály. Mint mondta, ez többmilliárd forintot hozhat a költségvetésnek. Hozzátette: a kormány folytatja a családokat és a vállalkozásokat támogató gazdaságpolitikát, ennek része az Országgyűlés elé kerülő adókönnyítő törvényjavaslat is.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=