Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.04.23.

Kormányzati segítség az illegális szemét felszámolására

A Föld napján, április 22-én világszerte számos kezdeményezés igyekszik rávilágítani természeti környezetünk védelmének fontosságára. Sajnálatos módon ez az alapvetés sokak gondolkodásától távol esik: közéjük tartoznak az illegális szemetelők is, akik Kispesten is sok gondot okoznak. Éppen ezért is oly fontos az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázata, mely révén a kerületek kormányzati támogatással számolhatják fel az illegális hulladéklerakókat.

undefined

Darabjaira hullott kanapé, egy összetört televízió és szeméttel teli zsákok éktelenkedtek a kispesti Attila utcában, ráadásul a térfigyelő kamera tövében, ahol az ilyesfajta „csendélet” sajnálatos módon megszokott látványnak számít. A Föld napján figyelemfelkeltő céllal többek között ide is ellátogatott Dódity Gabriella, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője és dr. Pap Sándor, a X. kerületi önkormányzat tanácsnoka, a Fidesz választókerületi elnöke, hogy közösen hívják fel a figyelmet az illegális hulladékok okozta problémákra. 

- Kispest éves szinten több millió forintot kénytelen elkölteni az illegális szemétlerakók felszámolására. Végtelenül szomorú, hogy felelőtlen emberek így szabadulnak meg feleslegessé vált dolgaiktól, annál is inkább, mivel azokat közpénzből kell elszállítani. Örvendetes volna, ha mindenki sajátjának érezné a bolygót, és felelősséggel, tisztelettel bánna élőhelyünkkel, de sajnos sokak fejében képtelenség rendet tenni - hangsúlyozta Dódity Gabriella. Szavai szerint ezért is oly fontos „Az illegális hulladéklerakás felszámolása – szankciók és eszközök” című pályázati kiírás, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium hirdetett meg – először a tavalyi évben. 

undefined

Dr. Pap Sándor szavai szerint az illegális szemetelők Budapest számos pontján, így Kispesten is komoly gondokat okoznak. 

- A kormánynak forrása és szándéka is van arra, hogy segítse az önkormányzatokat az illegális hulladéklerakók felszámolásában. Kőbánya már eredményesen pályázott: 28 helyszínről szállítjuk el hulladékot összesen 50 millió forint kormányzati támogatással. Arra biztatom Kispestet és a kerület vezetését, hogy éljenek ők is ezzel a lehetőséggel, és tegyük közösen egy tisztább hellyé a kerületet – hangsúlyozta.  

undefined

A kormány egy applikációval is segíti az illegális szemétlerakók felszámolását. A Hulladékradar nevezetű ingyenes telefonos applikációval közvetlenül a telefonról, annak fényképezőjének segítségével jelenthetjük a közterületre halmozott szemetet. Telefonunkon be kell kapcsolnunk mindehhez a helyzetmeghatározást, hogy a fotóval együtt elküldjük a szemét pontos helyzetét is. Az applikáció a hulladekradar.hu oldalról ingyenesen letölthető.

undefined

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=