Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.03.23.

Néhány kérdés és válasz az oltásról

Sokan keresnek minket többféle kérdéssel a koronavírussal és az oltással kapcsolatosan. A leggyakoribb kérdések és válaszok csokorba gyűjtésével igyekszünk segíteni Önöknek.

undefined

Regisztráltam az oltásra, de nem kaptam semmi visszajelzést, és még nem kerestek. Mit tegyek?

Akik regisztráltak az oltásra, mind meg fogják kapni azt, akár interneten, akár postai úton jelentkeztek. Mindenki sorra fog kerülni, amennyiben regisztrált, nincs további teendő, az oltóhelyekre történő oltásszervezés során vagy a háziorvostól fog értesítést kapni, vagy tömeges oltás esetén SMS-ben, e-mailben vagy levélben fognak jelentkezni Önnél az időponttal.

Honnan tudhatom meg, hogy rajta vagyok az oltandók listáján?

Elkészült egy applikáció, amelyen ellenőrizhető lenne, hogy az adott TAJ számmal regisztráltak-e oltásra. A rendszer jelenleg adatvédelmi ellenőrzés alatt áll a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. Amennyiben élesíthető lesz, azon a felületen lehet ellenőrizni majd, hogy a regisztráció megtörtént-e, sikeres volt-e.

Másik kerületben már fiatalabbakat oltanak, én idősebb vagyok, mégsem keresett még senki. Kimaradtam a sorból?

Senki nem marad le az oltásról, aki regisztrált. Különféle vakcinákkal történik az oltás, és van köztük olyan, amelyik nem javasolt az idősebbeknek. Az AstraZeneca oltóanyaggal előszőr a 18-59 év közötti korosztályt lehetett oltani az Európai Gyógyszerügynökség és a hazai hatóságok döntése alapján, ezért az ebben a korosztályban lévők közül is közel kétszázezren részesültek már oltásban. Az európai egészségtudományi ajánlásokat Magyarország figyelembe veszi, így az AstraZeneca oltóanyaggal  már korosztály nélkül olthatók azok, akik az oltást be kívánják adatni maguknak. Először fő prioritásként a legidősebbektől korban visszafelé a 65 éves korosztályig, majd a 60 éves korosztályig történnek az oltások. Az oltások elosztása során maximálisan figyelembe veszik azt, melyik háziorvosnál hányan regisztráltak oltásra, és ennek arányában igyekeznek küldeni az oltóanyagokat is. Sajnos azonban a szállítmányok nem az igényekhez igazítva érkeznek, ezért az oltások csak a vakcinák rendelkezésre állásának függvényében tudnak haladni. Ezért előfordulhat hasonló eset, de egyre ritkábban, ez inkább az induláskor volt jellemző.

Fiatalabb ismerősömet most oltják, én kimaradtam a sorból.

Mindenki, aki regisztrált, meg fogja kapni az oltását. A 60 év alatti, kóros betegségben szenvedő, nagyobb kockázatúnak kitett betegek a háziorvos mérlegelése alapján kapják meg az oltásukat. Ha olyan fiatalról tud, aki már kapott oltást, neki minden bizonnyal magasabb kockázatú besorolása van egy betegsége miatt, és valószínű, hogy a háziorvosához a 60 év alattiaknak adható vakcina érkezett, így ő ezért kapta meg az oltást. Ön is sorra fog kerülni, legyen kedves, várjon türelemmel.

Nem tudom elérni a háziorvosomat, hogy megkérdezzem, mikor kerülök sorra. A telefon vagy foglalt, vagy nem veszik fel.

A háziorvosa egy héten kétszer kap egy frissített névsort a Nemzeti Betegbiztosítási Alapkezelőtől a sorra kerülő regisztráltak közül, akiket a héten oltaniuk kell. A besorolásnál az életkor a meghatározó, az esetlegesen fennálló krónikus betegségek lehetnek még irányadók, ezen belül a háziorvos egészségügyi szempontok alapján dönthet. A sorrendet egyebekben tartaniuk kell az orvosoknak. A háziorvosok kétféle módon tudják a praxisukhoz tartozókat oltásban részesíteni. Ha van a praxisban vakcina, ők oltják be őket a rendelőjükben az oltásra várókat, vagy beirányítják őket központi oltópontokra, ezek többsége ma még kórházi oltópontot jelent. A kapott névsor alapján hívják be és irányítják központi oltóhelyekre az oltandókat, a névsortól eltérni nem tudnak. A névsorhoz rendelten érkezik meg a vakcinaszállítmány is számukra. 

A háziorvosok folyamatosan és megfeszítetten dolgoznak, oltják a lakosságot, ezért valamelyest érthető, ha a telefont nem tudják folyamatosan és a veszélyhelyzeten kívüli időszakhoz hasonlóan kezelni. A fent leírtakon túl más információval amúgy sem tudnának szolgálni, ezért kérjük, a „mikor kerülök sorra” kérdéssel ne keressék az egészségügyi dolgozókat. Az ország lakosságának beoltása, a nyájimmunitás elérése hatalmas szervezési feladat, legyünk belátással az egészségügyi dolgozók felé, s bízzunk bennük, hogy háziorvosunk senkivel nem akar kivételezni, senkit nem akar háttérbe szorítani. Ismét csak a türelmüket tudjuk kérni.

Amennyiben egyéb kérdést intéznének orvosukhoz, legyenek kedvesek emailen hozzájuk fordulni. Minden orvos megválaszolja az emailes megkereséseket, a kispesti háziorvosok emailcímei a nevekre kattinva ezen a linken elérhetők: 

https://egeszsegugy.kispest.hu/haziorvosok.

Olvastam, hogy Kispesten is lesz oltópont, és lehet jelentkezni oltásra. Van teendőm?

Annak érdekében, hogy az oltások beadása minél gyorsabban menjen, folyamatosan jelölnek ki új oltópontokat, ezzé vált Kispesten az Egészségügyi Intézet és a Forrásház is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy új lehetőségek nyíltak meg, és van esély előrébb kerülni az oltással, hanem azt jelenti, új helyek állnak hamarosan be a kerületben is az oltások beadására, amelyek szintén a megkapott névsor alapján működnek majd. Tehát ezekre a pontokra is a regisztráltak lesznek behívva, központilag összeállított sorrendű névsor alapján, amelyet a regisztráltakból állítanak össze. Röviden: a kerületi oltópontok kijelölése kapcsán semmi teendője nincs, ha már regisztrált. Ha még nem tette meg, a vakcinainfo.gov.hu oldalon megteheti, és javasoljuk, hogy tegye is meg a saját és mindannyiunk egészsége érdekében. Az oltópontokat a megyei oltási munkacsoport választja ki Budapesten és minden megyében, a mostani szakaszban a vakcinák mennyisége miatt a kórházi és a háziorvosi rendelőkben lévő oltópontok működnek. 

Nem regisztráltam, nincs internetelérhetőségem, és nincs postai úton feladható regisztrációs lapom sem. Mit tehetek? Hogyan jelentkezhetek mégis oltásra?

Vegyék igénybe az internetes regisztráció elvégzéséhez segítséget nyújtókat, családtagok, ismerősök, barátokon felül másik lehetőség, hogy az önkormányzati képviselők, bizottsági tagok, helyi kiscsoportfőnökök segítségét kérjék. A nyugdíjasok levelet kaptak a Magyar Államkincstártól, ők levélben is tudnak regisztrálni, de a koronavirus.gov.hu internetes felületen bárkinek van lehetősége ezt megtenni. 

Hamarosan megyek az oltásra, mit kell magammal vinnem? 

A szükséges igazolványokon felül az oltás beadásának gyorsítása érdekében kitöltve vigye magával a postai úton előre megkapott, a vakcina beadásához hozzájáruló nyilatkozatot. Amennyiben nem rendelkezik ilyennel, az alábbi linkről letöltheti: 

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/_hozzajarulo_nyilatkozat_vedooltashoz_0.pdf

Szerencsésen kigyógyultam a betegségből, tudok valahogyan segíteni? 

Mivel kigyógyult a betegségből, valószínű, hogy a szervezete képes azoknak az ellenanyagoknak a megfelelő mennyiségben történő előállítására, amellyel sikeresen legyőzte ezt a betegséget. Vérplazma adásával elősegítheti azon embertársaink gyógyulását, akiknek a betegség most még az életét fenyegeti. Ha segítene, olvassa el az alábbi tájékoztatót, amelyben elérhetőséget is talál, ahol jelentkezhet. Segítségét mindannyiunk nevében köszönjük!

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/felhivas_a_gyogyultakhoz.pdf

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=