Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.03.23.

Közterület-használati díj elengedését kéri a helyi Fidesz

A járványhelyzet ezekben a hetekben erősen sújtja a kisvállalkozókat, ezért Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt javasolja a baloldali városvezetésnek, hogy a koronavírusra való tekintettel az önkormányzat is nyújtson segítő kezet a nehéz helyzetbe került kisvállalkozásoknak, és engedje el, vagy mérsékelje a közterület-használati díjat is a veszélyhelyzet idejére. Ez azért lenne fontos, mert számos saját tulajdonú üzlethelyiség önkormányzati területen áll, így közterület-használati díjat szed utána az önkormányzat.

undefined

„A koronavírus miatt a kormány a kisvállalkozók megsegítése érdekében az önkormányzati helyiségek bérlői számára bérleti díj mentességet írt elő. Több megkeresést is kaptam kispesti vállalkozóktól annak kapcsán, hogy hiába saját tulajdonú az üzlethelyiségük, de az önkormányzati területen áll, amely után a közterület-használati díjat a továbbiakban is meg kell fizetniük, sok esetben még akkor is, ha zárva kell lenniük.” - írta Dódity Gabriella, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője közösségi oldalán, aki egyúttal rámutatott egy olyan problémára, amelyre nincs külön kormányhatározat. A kormánypárti képviselő ezért is hívta fel Gajda Péter (MSZP) polgármester figyelmét arra, hogy a koronavírusra való tekintettel az önkormányzat is nyújtson segítő kezet a nehéz helyzetbe került kisvállalkozásoknak, és engedje el, vagy mérsékelje a közterület-használati díjat is a veszélyhelyzet idejére.

undefined

„Annál is inkább, mert meglátásom szerint ez nem a klasszikus közterület-használathoz, sokkal inkább egyfajta bérleti díjhoz hasonlítható tétel. Javaslatomat a veszélyhelyzet miatt csak véleményezni tudják a képviselők, a polgármester erről is, mint minden másról a veszélyhelyzet miatt, egy személyben dönt. Bízom benne, pozitív döntés születik, és ezzel is tudunk segíteni a nehéz helyzetbe került kispesti vállalkozásoknak” – szögezte le Dódity Gabriella. A javaslatot most csak véleményezni tuják a képviselők, a veszélyhelyzet miatt mind minden másban, ebben is a polgármester egy személyben dönt. 

Két hete a legtöbb kereskedelmi egységnek zárva kell tartania, a vendéglátóegységek pedig csak elviteles szolgáltatást nyújthatnak. Ezért a kormány a nehéz helyzetbe került szektornak adókedvezményt és bértámogatást nyújt. A KATA- adózási formát választóknak pedig erre az időszakra elengedik adó megfizetését. Mint ismert, korábbi kormányzati döntés alapján a helyi iparűzési adónak csak a felét kell megfizetnie a kis- és középvállalkozásoknak.

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=