Dódity Gabriella

Frakcióvezető

2021.03.23.

Adómentesség, lakásfelújítási támogatás és családi kedvezmények

Jövő év január elsejétől nem kell személyi jövedelemadót (SZJA) fizetnie a 25 év alatti fiataloknak. A 2022-re tervezett adómentesség abban segít, hogy a fiatalok saját lábukra állva indulhassanak neki az életnek. A tervezet részleteiről a tavaszi ülésszakban dönt az Országgyűlés. Ezen felül számos kedvezményt vehetnek igénybe a negyven év alatti családok. Ez év januárjától lakásfelújítási támogatásra jogosultak azok a személyek, akik legalább egy gyermekkel rendelkeznek.

undefined

A kormány tájékoztatása szerint a fiataloknak jövőre nagyjából 22 százalékkal emelkedhet a jövedelme. Ez átlagosan mintegy 40 ezer forintot is meghaladó havi megtakarítást jelent, éves szinten pedig félmillió forinttal emelheti jövedelmüket. Előreláthatólag évente mintegy 280 ezer fiatalt érint majd a lehetőség a mostani foglalkoztatási adatokat figyelembe véve. A fiatalok szja-mentességét a kormány befektetésnek tekinti, és az éves szinten nagyjából mintegy 140 milliárd forintot jelent a költségvetés számára.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter leszögezte: a magyar fiatalok a fogantatás pillanatától a felnőtté váláson keresztül a családalapításon át, egész életükben számíthatnak a kormány segítségére. A kedvezmények közt szerepel a babakötvény, az ingyenes bölcsőde, óvoda, iskola, ezekhez kötődik a minden család számára elérhető ingyenes tankönyv és a rászorulók és a nagycsaládosok gyermekeinek az ingyen étkeztetése. Továbbá az első idegen nyelvi vizsga megszerzése, a Kresz-tanfolyam elvégzése, valamint a továbbtanulóknak a kormány kedvezményes diákhitel lehetőségét biztosítja. 

Negyven év alatti családok számos kedvezményt kapnak

A családalapítás mellett elkötelezett fiatalok számíthatnak továbbá a tízmillió forintos babaváró támogatásra, a házassági és családi adókedvezményre, a családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK) és számos más otthonteremtési támogatásra. Ez év januárjától átvállalja az állam a legalább egy gyermeket nevelő családoktól az otthonuk felújítási költségeinek felét, legfeljebb hárommillió forintig. Ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. Bármilyen felújítási formára felhasználható a támogatás, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról.

Kibővítette a kormány a CSOK kedvezményeit

Év elejétől új építési otthonok vásárlásánál öt százalékra csökken az ÁFA, ezen túlmenően a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) felhasználó családok visszaigényelhetik az öt százalékos áfát. Továbbra is érvényben van a családi adókedvezmény, egy gyermek után tízezer, két gyermek után kétszer húszezer és három gyermek után háromszor harmincezer forint kedvezményt kapnak a családok az adójukból, a négygyermekes édesanyák teljes egészében mentesülnek a személyijövedelem- adó megfizetése alól. A várandós édesanyáknak, terhességük 91. napjától jár a családi adókedvezmény. A csecsemőgondozási díj pedig július 1-től a bruttó jövedelem száz százalékára növekedik.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=