Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.02.13.

Burány és a baloldal megmentette Kránitzot

Kránitz Krisztián milyen tudás birtokában lehet, hogy a baloldalnak ismét megérte megmenteni? A szocialista Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselőjének embere a vagyonkezelőnél is nagyobb intézménybe került, ahol igazgatóhelyettesnek szánják. Mindemellett úgy ötmillió forinttal a markában távozott pozíciójából.

undefined

Kránitz Krisztián milyen tudás birtokában lehet, hogy a baloldalnak ismét megérte megmenteni? A szocialista Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselőjének embere a vagyonkezelőnél is nagyobb intézménybe került, ahol igazgatóhelyettesnek szánják. Mindemellett úgy ötmillió forinttal a markában távozott pozíciójából. Mint ismert: Kránitz foglalkoztatását egyszer már leszavazta a képviselő testület, ám Gajda Péter polgármester a rendkívüli jogrend alatt a Gazdasági Ellátó Szervezetbe olvasztotta a vagyonkezelőt, ahol új pozícióba emelték a bukott vezetőt. 

- Felmerül a kérdés: mit tudhat Kránitz Krisztián, ha megmentéséért semmi sem ciki a kispesti baloldalnak? Felmerül a kérdés: miért hallgat még mindig Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője? Köztudott, hogy az ő embere Kránitz. Mi érdeke van mindebben a DK-nak, hiszen az alpolgármesterük jegyezte az intézményátalakítási javaslatot? - tette fel a kérdéseket Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz frakcióvezetője, aki rámutatott: az MSZP kormányok alatt Kránitz az országgyűlési képviselő jobbkeze és bizalmasa volt, több helyütt szorosan együtt is dolgoztak. 

Mint ismert: Kránitz korábban szakértői feladatokat látott el Gazdasági Minisztériumban, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél és az Országgyűlés Hivatalában, emellett kabinetfőnöki feladattal bízták meg a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, azt megelőzően pedig osztályvezető volt a Pénzügyminisztériumban. Nos, nem gondolnánk, hogy Burány Sándor önéletrajzának hasonlósága Kránitz Krisztián munkásságával a véletlen műve. Kispest országgyűlési képviselője korábban a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára volt, majd a Munkaügyi Minisztérium tárcavezetője, de 2004-ben frakcióvezető-helyettesnek is választották. 2007-től a Miniszterelnöki Hivatal Gazdaság és Közlekedésfejlesztésért felelős államtitkára volt, majd később a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára. Az életpályákból jól látható, hogy Burány szorosan maga mellett tartotta Kránitzot.

Váratlan fordulat a vagyongazdálkodásban 

Az ügy szövevényes háttere: a vagyonkezelőt (VAMÜSZ) beolvasztották a Gazdasági Ellátó Szervezetbe (GESZ), ahol Kránitz Krisztián vezető helyettes lesz. Sőt, egyes hangok szerint öt millió forint extra apanázzsal is távozhatott vagyonkezelő igazgató posztjáról. Mindenesetre érdekes lépés attól a baloldali városvezetéstől, ami kormányzati elvonásokról és a költségvetés hiányáról beszél, közben milliós jutalmat osztott a leváltott vezetőnek. 

Öt millióról szólnak a folyosói pletykák 

- Próbáltam kinyomozni, mi az igazság, ezért több városvezetővel is beszéltem, de kevés sikerrel jártam, mert amit az egyik mondott, azt a másik megcáfolta, vagy kérdésemre úgy maszatolt: hallottam ilyesmit. Ami talán biztos, hogy egyhavi jutalommal, bruttó 1,1 millió forinttal zárta a tavalyi évet, igaz, ilyet minden vezető kapott – írta közösségi oldalán a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. A kormánypárti politikus úgy tudja: Kránitznak állítólag közel öt hónapnyi ki nem vett szabadsága volt a vagyonkezelőnél, amelyet pénzben megváltott, mások szerint csak szeretne megváltani. Ez is több millió forint. Ugyanez a helyzet azzal az idén januári és februári fizetéssel is, amely Kránitznak azért járna, mert idén február 28-ig szóló, határozott idejű szerződése volt a vagyonkezelő igazgatójaként, amely az átalakítás miatt a lejárat előtt, tavaly december 31-én megszűnt. 

- Ha ezt is felveszi, vagy már felvette, az további több millió forint. Ha ez igaz, várni kellett volna az átalakítással február végéig – hívta fel a figyelmet Dódity Gabriella.

Számos kérdést felvet Kránitz megmentőakciója 

Vajon miért nem várt a baloldal Kránitz kinevezésével? Vajon miért volt olyan fontos gyorsan kinevezni a rendkívüli jogrend alatt? Burány embere milyen tudás birtokában lehet, hogy a baloldal a sorozatos botrányok, korrupciógyanús ügyek, nyilvánosságra hozott hangfelvételek bőségében még mindig szorítja a kezét? Mi kell még ahhoz, hogy a baloldal Kránitz Krisztiánt parkolópályára küldje? Információink szerint több kispesti önkormányzati beruházást vizsgál jelenleg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. Úgy tűnik, ez sem elég!? 

- Emlékezetes, a képviselők döntése alapján már tavaly január végén fel kellett volna menteni Kránitzot, de ezt a baloldali városvezetés nem hajtotta végre. Majd amikor arról szavaztak a képviselők, hogy azonnali hatállyal menesszük az igazgatót, a baloldali szavazatok ismét megmentették őt – emlékeztetett Dódity, aki rámutatott: a legújabb, amelyet a DK-s alpolgármester, Kertész Csaba javasolt, január elsejével a többek között az óvodákat és bölcsődéket is fenntartó Gazdasági Ellátó Szervezetbe (GESZ) olvasztotta a vagyonkezelőt. A hírek szerint ezzel Gajda Péter polgármester nem értett egyet, mégis, egyszemélyben döntött az átalakításról. Veszélyhelyzet van ugyanis a vírus miatt, ilyenkor pedig a polgármester gyakorol majdnem minden hatáskört a képviselő-testület helyett.

undefined

Több ügy bizonyítja Mr. Negyven Százalék alkalmatlanságát 

Rengeteg olyan problémás ügy kötődik Kránitz nevéhez, amelyet a Fidesz-KDNP képviselőcsoport tárt fel, és rámutat a volt igazgató gyengeségeire. 

- Elég csak az óvodák, bölcsődék penészes falaira, az ülőke nélküli wc-re, a beszögelt ablakokra, a balesetveszélyes óvoda udvarokra gondolnunk. A hangfelvételeken elhangzottak alapján azonban Kránitz méltatlanná is vált Kispest közéletéhez. Mégis marad, sőt, felfelé bukik. - írta a helyi Fidesz frakcióvezetője, aki megtudta: a GESZ vezetőjének fizetését megemelték még decemberben. Ez felveti azt a lehetőséget, hogy mindezt azért, hogy ne keressen kevesebbet, mint a helyettesének szánt Kránitz? Dódity nyomatékosította, hogy utánajár a hivatalban zajló furcsa történéséknek, a kérdéseit feltette írásban is. 

- Hátha úgy egyértelmű lesz, hogy kíváncsi vagyok: mennyibe került Kispestnek az új mentőakció? Kránitz mintha sokak fejére nőtt volna, és mintha Buránnyal és a DK-val szövetkezve diktálná a tempót,.közeleg a választás, durva harc megy a kispesti baloldalon – találgatott Dódity, aki a Magyar Nemzetnek még decemberben úgy fogalmazott: a 2019 őszén nyilvánosságra került hangfelvételek és videók után annyit talán el lehetett várni, hogy ha már nem mondanak le, akkor egy kicsit visszavesznek az arcukból. - Ehhez képest azt látjuk, hogy Lackner Csaba ugyanúgy képviselő, a korrupciógyanús ügyek kapcsán emlegetett Kránitz Krisztiánt pedig mindig megmentik – mutatott rá a kormánypárti frakcióvezető. 

Folyamatosan tömték Krániz zsebét

Mr. Negyven Százalék 2019-ben fizetésemelést kapott a vagyonkezelő élén. A 2019 őszén nyilvánosságra került hangfelvételeken elhangzik, hogy a szocialista politikusra saját párttársai aggatták rá a gúnynevet, mert ő volt a „legéhesebb”. A hangfelvételen stílusosan magatartására utalva Mr. 40%-ként történik hivatkozás személyére. Majd az is kiderült, hogy Kránitz Krisztián tulajdonosa egy spanyolországi villának, amelyet a hivatalos vagyonnyilatkozata nem tartalmazott.

Mint ismert, a Magyar Nemzet és a Hír TV 2019 októberében hozta nyilvánosságra a kispesti hangfelvételeket. Ezeken Lackner Csaba, akkor még MSZP-s helyi önkormányzati képviselő arról beszél, hogy hogyan vándorolnak az önkormányzati közpénzek az ő és társai zsebeibe. Mint mondta, a pénz „külső vállalkozókon” keresztül jön vissza.

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=