Dódity Gabriella

Frakcióvezető

2021.02.09.

Félmilliárd forintot költött a tankerület a kispesti iskolákra

Közel félmilliárd forintból újultak meg a kispesti iskolák az elmúlt évben. A Külső-Pesti Tankerületi Központ gondosságának köszönhetően tetőt javítottak, étkezőt alakítottak ki, kamerarendszert szereltek fel, új kazánt telepítettek. Az idő bebizonyította: a kormány jól döntött, amikor átvette az iskolák fenntartását az önkormányzatoktól.

undefined

Egyértelműen a kispesti iskolák javára vált, hogy 2017. január elsejétől az állam lett a fenntartója a kerületi oktatási intézményeknek. Tavaly a kormány csak Kispesten 477 millió forintot költött állagmegóvásra és felújításra. Az állami feladat átvállalás előtt soha ennyi pénz nem jutott még a kispesti iskolákra.

A tankerület tizenhárom iskolában végzett el karbantartásokat, több helyütt kamerarendszert építettek ki. Tetőt javítottak a Puskás Ferenc Általános Iskolában, az Eötvös József Általános Iskolában, és a Deák Ferenc Gimnáziumban. Az utóbbiban közel 59 millió forintból kazánt is cseréltek. A Kós Károly Általános Iskolában 27 millió forintból uszodára és gépészetre, továbbá nyílászárók cseréjére közel 27 millió forintot költött a tankerület. A Vass Lajos általános Iskolában 34 millió forintból tantermi ajtók, wc kabinok, mosdó ajtók, tornatermi vízelvezetők újultak meg. A Gábor Áron Általános Iskolában felújították az udvart és kazánt telepítettek 43 millió forintból. 

Sikeres épületcserék valósultak meg

Ahogy már a Kispest.Info beszámolt arról, 120 millió forintból nagyívű intézményátszervezést hajtott végre az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ tavaly, amelynek eredményeképp új helyen kezdte meg a tanévet a fogyatékossággal élő gyermekeket is nevelő Móra óvoda és iskola, valamint a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola is. Utóbbinak régi álma teljesülhetett: megkapták a Kispesti Vigadóval egybeépített, egykori BMI József Attila utcai épületét. Ennek köszönhetően új helyen kezdhette a mostani tanévet a Móra Ferenc Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola. A második félév kezdetére már minden a helyére került. Így a Móra óvodásai is méltó helyen kezdhették az évet, és mind a fogyatékossággal élők, mind a zenei képzésben részt vevők szép, igényes környezetben tanulhatnak.

undefined

Év elején az utolsó simítások egyikeként a Móra óvoda és iskola tálalókonyhája és ebédlője készült el, amelyet most kellett kialakítani. Az ebédlő kialakítása, a konyhai ellátás nem a tankerület azaz Klebelsberg Központ feladata, hanem az önkormányzaté. Ennek ellenére a gyerek érdekében a tálalókonyha kialakításában is részt vett a tankerület. A munkálatokat mintegy 6 millió forintos költségeit az önkormányzat és a tankerület közösen állta. A munkálatok során kifestették az ebédlőrészt, amely új burkolatot is kapott. Felújították a víz, a csatorna és az elektromos hálózatot. A konyha felszerelését a szabályok szerint az önkormányzat állta. A konyhába új mosogatógép, mosogató és rozsdamentes bútorzat is került.

undefined

Négy évvel ezelőtt kritikus állapotok uralkodtak

Mielőtt állami feladattá vált az oktatási intézmények fenntartása, kritikus állapotban voltak a kerület iskolái. Négy évvel ezelőtt hivatalos levélben szólította fel Gajda Péter (MSZP) polgármestert az akkori kispesti tankerületi igazgató, hogy azonnali hatállyal kezdjék meg a sok helyen elhanyagolt, van, ahol balesetveszélyes hibák kijavítását. Az illetékes több oldalon sorolta az iskolák legégetőbb problémáit; van olyan kispesti iskola, ahol 33 éve nem volt tisztasági festés a tornateremben, vagy éppen patkányok lepték el az épületet.

undefined

Hosszasan sorolhatóak a korábbi hanyagságból kialakult problémák: balesetveszélyes udvarok, tisztasági festés hiánya, elöregedett tetők, több iskola beázott, és gyakori vendég volt a penész. Eltört vécécsészék, töredezett, hiányos csempeburkolatok voltak és a világítás több helyen korszerűsítésre szorult. Hiába kérte a Fidesz-KDNP frakció a baloldali polgármestert, hogy tegyen több forrást az iskolák karbantartására, a baloldali többségű testület rendre elutasította azt.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=