Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2021.01.30.

Megújult környezetben tanulnak a diákok a Móra iskolában és a művészeti iskolában is

Nagyívű intézményátszervezést hajtott végre az iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ tavaly, amelynek eredményeképp új helyen kezdte meg a tanévet a fogyatékossággal élő gyermekeket is nevelő Móra óvoda és iskola, valamint a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola is. Utóbbinak régi álma teljesülhetett: megkapták a Kispesti Vigadóval egybeépített, egykori BMI József Attila utcai épületét. Az utolsó simítások egyikeként most a Móra iskola konyhája és ebédlője készült el.

undefined

Új helyen kezdhette a mostani tanévet a Móra Ferenc Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola. A második félév kezdetére már minden a helyére került. Így a Móra óvodásai is méltó helyen kezdhették az évet, és mind a fogyatékossággal élők, mind a zenei képzésben részt vevők szép, igényes környezetben tanulhatnak.

Most az utolsó simítások egyikeként a Móra óvoda és iskola tálalókonyhája és ebédlője készült el, amelyet most kellett kialakítani. Az ebédlő kialakítása, a konyhai ellátás nem a tankerület azaz Klebelsberg Központ feladata, hanem az önkormányzaté. Ennek ellenére a gyerek érdekében a tálalókonyha kialakításában is részt vett a tankerület. A munkálatokat mintegy 6 millió forintos költségeit az önkormányzat és a tankerület közösen állta. A munkálatok során kifestették az ebédlőrészt, amely új burkolatot is kapott. Felújították a víz, a csatorna és az elektromos hálózatot. A konyha felszerelését a szabályok szerint az önkormányzat állta. A konyhába új mosogatógép, mosogató és rozsdamentes bútorzat is került.

undefined

A József Attila utcai épület méltó környezetet biztosít a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskolának, ahol hangszigetelt tantermek, tágas aula és kamaraterem is rendelkezésre áll majd. Mindkét iskola felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Külső-Pesti Tankerületi Központ végezte, összesen 120 Millió Ft befektetésből.”

undefined

Méltó helyen a fogyatékossággal élők 

Az átszervezésre égető szükség volt. Évek óta problémát jelentett ugyanis a Móra iskolának, hogy kinőtték az Ady Endre úton lévő épületüket. Nem volt megfelelő ebédlőjük, és óvodás csoportot is kellett indítani, amelynek méltó körülményeket szeretett volna teremteni mindenki; ezért abban a döntéshozók egyetértettek, hogy új helyet kell keresni nekik. Kézenfekvő volt, hogy a 2000-es évek elején számukra kialakított Irányi utcai épületbe költözhessenek vissza. Ezzel régi álmuk vált valóra, de egyben magával hozta azt is, hogy a korábbi épületükben működő Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) számára is új helyet kellett keresni.

Régi álom is valóra válhatott 

Az AMI elhelyezésére felmerült javaslatok kapcsán azonban erősen megoszlottak a vélemények. A szülők és a pedagógusok szakmailag nem tartották jó ötletnek, hogy az AMI a Móra iskola egykori épületében kapjon helyet, ezért más megoldást kellett keresni.

- A zeneiskolának régi álma volt, hogy a Kispesti Vigadóval egyben lévő volt BMI épületébe költözhessenek, erre régen elkészültek a tervek is, amelyek azonban sajnos a fiók mélyén maradtak. Mi azonban tudtuk: Kispestnek hosszú távon ez a megoldás volna az érdeke, hiszen a Kispesti Vigadóval együtt egy olyan kulturális, művészeti központ jöhet létre, amely nemcsak az ott tanulók, hanem a kispesti közönség számára is pluszt jelenthet – mondta lapunknak Dódity Gabriella, a Fidesz-KDNP frakció vezetője. A helyzetet azonban nehezítette, hogy az önkormányzati épületben egy szakképző iskola működött, így először nekik is helyet kellett keresni. Tekintettel arra, hogy az átszervezés több iskolát, köztük egy alapítványi szakképző iskolát is érintett, több szereplő összehangolt munkájára volt szükség. A szakképző iskolának a szomszédos Pesterzsébeten találtak helyet, amelynek felújítását Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár közbenjárására a Klebelsberg Központ vállalta, csakúgy, mint a művészeti iskola kialakítását, valamint a Móra iskola tálalókonyhája kialakítási költségeinek egy részét is. 

Megérte az erőfeszítés

- Szinte senki nem hitt benne, hogy egy ekkora mértékű átszervezést meg lehet valósítani, de látva a szülők és a pedagógusok aláírásukkal megerősített kérését, tudtam, hogy ha törik, ha szakad, ezt meg kell oldanunk. Nem mondom, hogy egyszerű volt, de a végére értünk. Sokat dolgoztunk azért, hogy mindez megvalósulhasson. Köszönet illeti a Külső-Pesti Tankerületet, Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár urat, aki személyesen járt közben és viselte szívén a kispesti iskolák sorsát. És nem utolsó sorban köszönet illeti Csehiné Lublóváry Mónikát, a szülőket és a pedagógusokat, akik kiálltak amellett, hogy az AMI a József Attila utcai épületben kaphasson helyet. Segítség volt az is, hogy az önkormányzat partner volt a bérlővel való egyezkedésben is, és nagy szó volt az is, hogy az épületben működő szakiskola bérlő készséges és együttműködő volt, és vállalta a szakaszosan megvalósított költözéssel járó nehézségeket. Így megszületett a mindenki számára megfelelő megoldás – mondta lapunknak Dódity Gabriella képviselő, aki hozzátette: nagyon örül, hogy a Móra iskola gyermekeit is új ebédlő és konyha szolgálja, és bízik benne, mindenki elégedett az átszervezés hozta előnyökkel.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=