Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2020.11.28.

Újabb rettenetes állapotú önkormányzati lakásra derült fény, beteg idős emberek laknak benne

Egy korábbi elfagyás miatt nincs víz abban az önkormányzati lakásban, amelyben egy félig lebénult idős férfi, és gyógyíthatatlan beteg felesége lakik. A másfél méteres szakaszon hiányzó vízcsövet máig nem pótolta a vagyonkezelő. De meleg víz, vagy fűtés sincs a lakásban, amelyért a bérleti díjat beszedi a Kránitz „Miszter 40 Százalék” Krisztián vezette vagyonkezelő. A kispesti önkormányzati lakások ügyében évek óta nem lehet tisztán látni: a városvezetés sokáig azt sem volt hajlandó elmondani, mennyi lakás van. Volt olyan helyzet is, hogy egy rászoruló azért nem kapott lakást, mert a városvezetés azt mondta, „nincs”, majd a média nyomására mégis lett. De azok a fontos kérdések is felvetődnek, hogy mikor járt utoljára bérleményellenőr a kérdéses ingatlanban, vagy esetleg járt, jelentette az állapotokat, csak ezzel sem foglalkozott Kránitz Krisztián igazgató? És miért nem segítenek a bent lakó idős, beteg párnak?

undefined

Újabb csontváz dőlt ki a szekrényből a hosszú évek óta feszültségeket okozó, és átláthatatlanságot sejtető kispesti önkormányzati lakásállománnyal kapcsolatban, ami egyben újabb sötét árnyékot vet a Lackner-féle korrupciógyanús felvételeken csak „Miszter 40 Százalékként” emlegetett Kránitz Krisztián (MSZP) vezette vagyonkezelőre.

undefined

Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő ugyanis három újabb, a látott képek alapján siralmas állapotú önkormányzati lakásra hívta fel a figyelmet, miután Fekete Márkkal megnézték az ingatlanokat.   

– A házban három önkormányzati lakás van, kettő évek óta üresen áll, esik szét; ezekről látható a legtöbb belső kép. Az egyikből hét éve költözött ki, a másikban két évvel ezelőtt halt meg a bérlő. Mindez csak azért lényeges, mert „nincs üres lakás”, ugye... – utalt arra, hogy korábban volt, hogy azért nem kapott lakást egy rászoruló, mert az önkormányzat szerint nem volt üres lakás.

undefined

undefined

A harmadik lakásban pedig egy félig lebénult, felállni képtelen idős úr és gyógyíthatatlan beteg felesége él. De milyenben? – tette fel a szörnyű kérdést Dódity Gabriella.

Hát ilyenben:

undefined

– Az idős pár bérleményének fürdőszobájában nincs víz, a kinti csapból vett vízzel öntik le a wc-t. Úgy tudjuk, hogy mindez egy 1,5 méteres szakaszon hiányzó vízcső miatt van, amelyet elmondásuk szerint egy elfagyást követően nem pótolt a vagyonkezelő. A lakásban nincs meleg víz, a villanybojler, amelyet ők maguk vettek meg a vagyonkezelő helyett, sajnos elromlott, a villanytűzhelyen melegítenek vizet, hogy lavórban meg tudjanak mosakodni. A lakásban nincs fűtés, a szobában van egy kályha, azzal tüzelnek. Az idős hölgy behordja a kapuban felhalmozott bútorlapokat a szobába, ahol a felállni képtelen idős bácsi az ágyon ülve, az ölében aprítja össze azt, hogy fűteni tudjanak. És mindezért havonta bérleti díjat is fizetnek a Kránitz Krisztián vezette vagyonkezelőnek. 80 éven felüliek mindketten, kispesti őslakosok… – írta le a szörnyű valóságot Dódity Gabriella a szocialista Krántiz Krisztián vezette vagyonkezelőről. 

A látottakkal kapcsolatban minden jóérzésű kispestiben felmerülhetnek azok a kérdések, amelyeket Dódity Gabriella írt le a bejegyzésében:

  • Mikor járt utoljára a vagyonkezelő bérleményellenőre ebben a lakásban?
  • Esetleg járt, jelentette az állapotokat, csak ezzel sem foglalkozott Kránitz Krisztián igazgató?
  • Miért nem javították meg a vízcsöveket? Miért nem cserélték le a villanybojlert? Hogyan lehet két idős ember önkormányzati bérleményét meleg víz nélkül hagyni?
  • Hogyan képesek elnézni két 80 év feletti idős embert ilyen körülmények között?
  • Senki nem szégyelli magát a vagyonkezelőnél, vagy a városvezetésben, ilyen lakásért bérleti díjat szedni?
  • A baloldali városvezetés nemrég tűzifát osztott, láthattuk a képeket. Mi alapján válogatják össze, hogy ki kap? Ők vajon miért nem kaptak?
  • Nemrég 454 kispesti kapott 20.000 forintos egyszeri, év végi támogatást az önkormányzattól. Ők vajon kapnak?
  • Az amúgy rendben van, hogy így néznek ki önkormányzati lakások? Nem, nem a bérlők lakták le azokat azt hiszem…
  • Amúgy az rendben van, hogy kettő és hét éve üresen áll ebben a házban két másik önkormányzati lakás? Tudnak róla egyáltalán, hogy ilyen is van?
  • Amúgy az rendben van, hogy szétrohad az önkormányzati vagyon?

A képviselőjelezte a helyzetet a városvezetésnek, és kérte a szocialista alpolgármestert, hogy segítsenek az idős embereken. Vinczek György erre ígéretet tett, és arról is tájékoztatott, hogy október végén voltak a helyszínen a szociális iroda munkatársai. Ezzel kapcsolatban Dódity Gabriella megjegyezte: ennek ellenére a november 19-ei bizottsági ülésen sem szerepelt semmiféle javaslat az idősek támogatását illetően, és a segítség eddig még nem érkezett meg.

undefined

undefined

– A kispesti baloldal vezette önkormányzatnak nemcsak az idős társainkra kellene jobban figyelnie, hanem végre az önkormányzati lakásállományt és vagyongazdálkodást is rendbe kellene tennie; ezt évek óta mondjuk. Az ilyen és ehhez hasonló ügyek miatt gondoljuk, hogy Kránitz Krisztián nemcsak méltatlan, hanem alkalmatlan is a vagyonkezelő vezetésére – hangsúlyozta Dódity Gabriella.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=