Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2020.11.20.

Zacskóból adott kölcsön 20 milliót még képviselőként Kránitz Krisztián

Nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában Kránitz „Miszter 40 Százalék” Krisztián vagyonkezelő igazgató, hogy készpénzben 20 millió forintot meghaladó kölcsönt adott egy vállalkozónak, amikor még szocialista önkormányzati képviselő volt 2017-ben – tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismeretes, nemcsak ez, hanem Kránitz spanyolországi luxusnyaralója is kimaradt a vagyonnyilatkozatból. Kránitzot ugyan kiszavazta a kispesti MSZP tagsága a képviselőjelöltek közül, mégis él, mint hal a vízben a vagyonkezelő élén. Gajda Péter egyszemélyi döntésének köszönhetően dupla fizetést kap igazgatóként, a baloldali képviselők pedig attól is megmentették legutóbb, hogy azonnal menesszék.

undefined

Nemcsak a Lackner-féle botrányban nyilvánosságra került spanyolországi luxusvilláját nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában a „Miszter 40 Százalékként” emlegetett Kránitz Krisztián, hanem egy húszmillió forintot meghaladó kölcsönt sem. A kispesti vagyonkezelő (VAMÜSZ) igazgatója 2017-ben még MSZP-s önkormányzati képviselőként saját zsebből adott kölcsön egy kispesti vállalkozónak 21,6 millió forintot készpénzben. A lap információi és birtokában lévő földhivatali dokumentumok szerint az volt e jelentős összeg kölcsönbeadásának feltétele, ha a vállalkozó két vidéki ingatlanára vételi jogot jegyeztet be Kránitz nevére; ezek meg is történtek 2017 decemberében. A kölcsönadott pénz valahogyan mégis kimaradt a hangfelvételeken „Miszter 40 Százalékként” emlegetett Kránitz vagyonnyilatkozatából. 

A baloldal mindent „rendben” talált, Kránitz pedig hárít

A vagyonnyilatkozatban fel kell tüntetni a pénzintézeti, de a magánszeméllyel szemben fennálló pénzköveteléseket is, abban az esetben, ha az külön-külön, vagy együttesen meghaladja a mindenkori, a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerinti illetményalap hat havi összegét – fejtette ki a Magyar Nemzetnek Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője. Kránitz ugyanis azzal próbált hárítani a lap megkeresésre, hogy ő azért nem volt köteles feltüntetni a 21,6 millió forintos kölcsönt a vagyonnyilatkozatában, mert az egy olyan adás-vételi szerződés keretében történt, amely vételi jogot biztosított neki a két ingatlanra, amelyek végül nem kerültek a tulajdonába. Egyben leszögezte: nem kíván lemondani. Lomnici Zoltán szerint azonban a szerződéseket nem a megnevezésük (Kránitzék szerint adás-vétel), hanem a tartalmuk (készpénzben adott 21,5 millió forintos kölcsön) szerint kell megítélni, és az egyéb megnevezés nem változtat a kontraktus lényegén. 

Gajda szerint rendben van a vagyonnyilatkozat

Gajda Péter (MSZP) polgármester azzal magyarázta a bizonyítványt, hogy a korrupciógyanúba keveredett baloldali városvezetés nyáron megvizsgálta többek között Kránitz Krisztián vagyonnyilatkozatát is, és azzal mindent rendben talált. Ez abban a jelentésben szerepelt egyébként, amelynek Összefoglaló jelentés antikorrupciós és tényfeltáró vizsgálatról nevet adták, és amelyben cinikus módon mindent rendben találtak a saját házuk tája körül.

Kránitznak már megvan

Emlékezetes, a botrányos hangfelvételeken Lackner és beszélgetőtársai többször utaltak arra, hogy Kránitznak óriási eltitkolt vagyona lehet, ahogy utaltak rá, neki már „megvan”. 

„Jó, de ő (Kránitz – a szerk.) már mondta, hogy már nyugdíjba mehet, megkereste, amit akart, nem?” Lackner erre így válaszolt: „Tudod, milyen hamar el lehet költeni 200-250 millió forintot? Az, aki hozzászokott egy jóléthez…” De Lackner arról is beszélt, hogy Kránitznak „van egy olyan folyószámlája, ahova a hogyishívják, csak az önkormányzati pénz érkezik, hozzá se nyúl…” Emellett Lackner az egyik hangfelvételen arról is mesélt, Gajda Péter dupla annyi fizetést akart adni a képviselőségtől elesett Kránitznak a vagyonkezelő élén, amelyet a polgármester hogy, hogy nem, meg is tett még tavaly novemberben…

Krinyó a sérthetetlen

undefined

Gajda és Lackner megmentették Krinyót. A pirossal szereplő képviselők nemmel szavaztak arra, hogy Kránitz „Miszter 40 Százalék” Krisztián azonnali hatállyal távozzon a vagyonkezelő éléről

Kránitzot se kiköpni, se lenyelni nem tudja a baloldal. Vagy nem is akarja? Ugyan a képviselők még tavaly novemberben megszavazták, hogy Kránitz Krisztiánnak mennie kell a vagyonkezelő éléről idén január 31-ével, ezt nem hajtotta végre a baloldali városvezetés. A legutóbbi testületi ülésen ismét lehetősége lett volna a kispesti baloldalnak úgy döntenie, hogy megszabadul a hangfelvételeken „Miszter 40 Százaléknak” emlegetett igazgatótól, ám a baloldali képviselők nemmel szavaztak az erről szóló javaslatról, így „Krinyó” megmenekült. Felmerül tehát a kérdés: vajon a kispesti baloldal fogja ennyire Kránitz kezét, avagy „Krinyó” tartja vasmarokkal sakkban a kispesti baloldalt?

Burány Sándor viszont elengedte már Kránitz kezét?

undefined

Kránitz Krisztián Burány bizalmi embere volt, hiszen már a 2010 előtti balliberális kormány idején is együtt dolgoztak, amikor Burány a Pénzügyminisztérium államtitkára volt. Valami azonban megszakadhatott tavaly a nagy barátságukban, a botrányos hangfelvételen Lackner Csaba egyik beszélgetőtársa így fogalmazott ezzel kapcsolatban: „Mivel [Kránitz] nem oszt vissza a Buránynak sem, és nem oszt vissza senkinek, innentől kezdve a Sanyi szerintem aláb*szott neki.” Vagyis Burány áldását adta ahhoz, hogy Kránitz már ne lehessen önkormányzati képviselő. Lehet, hogy elszámolási viták okozták a kenyértörést? Lackner ugyanis így fogalmazott: „Burány már nem is kér.” Ez pedig jogosan felvetheti a kérdést, hogy vajon osztott-e vissza pénzt Kránitz Krisztián a szocialistából párbeszédessé lett Burány Sándornak, és ha igen, mennyit? 

De nem csak Buránynak lett elege Kránitzból, akiről Lackner elmondása szerint maga Gajda is úgy fogalmazott: éhes, és nyilván nem az üres gyomrára utalt ezzel. A kispesti szocialista párt tagjai sem nézték már jó szemmel a páváskodó képviselőt. Ezzel kapcsolatban így fogalmazott Lackner: „A kerületi tagság úgy volt vele, mindenki tudja, hogy rengeteg pénzt rakott zsebre. Amennyit ő mondjuk tavaly zsebre rakott, azon én mondjuk kacagtam, tehát érted, de most ő van kipécézve.” A hangfelvételből egyértelművé válik, hogy a tagság ezért szavazta ki Kránitzot a képviselőjelöltek közül.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=