Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2020.10.21.

Kiírták a közbeszerzést a gyorsforgalmi út felújítására

A tervek szerint nem csak felújítják, hanem bővítik is a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat, amelynek a közbeszerzési tendere a napokban jelent meg. A fejlesztés kapcsán a kispesti Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői arra kérték a NIF Zrt-t, hogy a tervezzenek zajvédő falat is az út mellé a környéken élők érdekében, valamint vizsgálják meg, miként lehetne csökkenteni a Derkovits utca forgalmát.

undefined

Megjelent ma a tervezési közbeszerzés a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út felújítására és bővítésére, az előkészítés megkezdésével egy régóta esedékes fejlesztés indul meg – tudatta közösségi oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója. 

Erről a fontos fejlesztésről még 2018 végén döntött a kormány, amely döntést követően egy mindenre kiterjedő részletes tanulmány is készült a projekt megvalósíthatóságáról és műszaki tartalmáról; valamint egyeztettek az érintett kerületekkel. 

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út rendbetétele messze nem csak a repülőtér közúti elérhetőségéről szól, egyben nagyszabású városfejlesztés is, hisz a beruházásnak köszönhetően javulhat teljes dél-pesti kerületek közlekedése és az érintett városrészek közötti keresztirányú közúti, autóbuszos, gyalogos és kerékpáros kapcsolatok is. A csaknem 80 éve épült gyorsforgalmi út állapota leromlott, összességében lehangoló képet mutat Budapestre érkezők számára. A jelenlegi megoldás elavult, a középen elválasztott, 2x1 sávos „csatorna” és a két szélén szervizútszerűen futó Gyömrői út már régóta nem felel meg az elvárásoknak és zavarérzékenysége bármilyen baleset esetén évtizedek óta okoz fejfájást a repülőtérre tartó utasoknak és a környéken élőknek.

A környéken élők érdekeit szem előtt tartva Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő levélben kérte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t, hogy tervezzenek zajvédő falat az út mellé, valamint a fejlesztést úgy valósítsák meg, hogy az csökkentse a Derkovits utca forgalmát.

A munka a Határ úti metróállomás vonalától a főváros határáig terjed. A felújítás során egy egységes, egybenyitott 2x2 sávos út épül, a kereszteződések kapacitása növekszik, a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételei javulnak.  Az útpálya a felújítás nyomán összenyitásra kerülne a gyorsforgalmi út teljes hosszában, a ma elvárt funkciókat biztosító, egységes, végig legalább 2x2 sávos, többszintű vasúti és közúti keresztezéseken áthaladó főút tervezése a feladat. Az összes aluljáró és felüljáró 2x1-ről 2x2 sávosra bővülne az útvonalon. A jelenlegi helyzettel szemben tehát a forgalom minden irányban igénybe vehetné a mai Gyömrői út pályáját is.

undefined

Az Üllői úti leágazásnál, a gyorsforgalmi út belső végén, a Határ út és Kőbánya-Kispest metróállomások között marad a 2x1 sávos kialakítás, hiszen nem cél, hogy a mostaninál nagyobb forgalom érje el a belvárost. A Gyömrői út elágazása és Kőbánya-Kispest között az út ugyan 2 sávosra bővülne, de az új sávot csak a metróvégállomásra tartó BKK-buszok és a taxik használhatják majd. 

A beruházás részeként megindul a tervezése a Galvani hídról érkező úthálózat folytatásának is - ezen hálózati elem csak akkor nyeri el valódi értelmét, ha az FKT idén év végéig a www.budapestujkorutja.hu weboldalon bemutatott verziók közül az 1-4. változatok bármelyikét választja. Ez esetben a Kőér utcán át folytatódhat az új körút Kőbánya felé, mivel a most közbeszerzésbe adott tervezési feladat része a Kőér utca - Gyömrői út - Vaspálya utca kereszteződésben lévő szintbeni vasúti átjáró helyett különszintű közúti aluljáró tervezése. Ezáltal a gyorsforgalmi út felől a Gyömrői út - Kőér utca útvonalon nyílna új kapcsolat a Galvani híd felé. Ha az FKT az 5-6. változat mellett dönt vagy a körút Gubacsi úton túli folytatásának nyomvonaláról a felek nem tudnak megállapodni, ez a Kőér utcai hálózati elem sem tud értelmesen megépülni várhatóan.

A tervezésben több további különszintű közút-vasút csomópont tervezése is szerepel: az Üllői út városhatárhoz közelebb eső végcsomópontja is különszintűvé alakulna. A projektben meg kell tervezni egy esetleges harmadik különszintű átvezetést is a vasúton, ez a felüljáró a Lakatos út - Hangár utca között létesülne, és a vasút mellett a reptéri utat is áthidalná, kapcsolatot teremtve az ezen a szakaszon jelenleg egymástól elszigetelt két kerületrész között. A Csévéző utcai csomópont felüljárója irányonként egy-egy új sávval bővül. Szintén tervezői feladat Szemeretelep keresztirányú kapcsolatának javítása a vasúton és az úton át.

A terveket úgy kell elkészíteni, hogy a fejlesztés ne növelje a Belváros közúti terhelését. A beruházás során kiemelt szempont a közlekedésbiztonság javítása, a felújított, kibővített úton a balesetek számának csökkentése.

A tervezés során a Gyömrői út mentén új kerékpáros főútvonal tervezése is a feladat része.

A közbeszerzési eljárásban a tervek szerint november végéig várja a NIF az ajánlatokat, az építési engedéllyel bíró kiviteli tervek 2022-re készülhetnek el, ez után születhet döntés a kivitelezésről. Az előkészítő munkákat a NIF a Budapest Fejlesztési Központtal együttműködésben, Fürjes Balázs Budapest és agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár felügyelete mellett látja el.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=