Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2020.07.20.

Méltó helyszínre költözhet az Alapfokú Művészeti Iskola és a Móra Iskola is

A maratoni képviselő-testületi ülésen egyhangú támogatást kapott az Alapfokú Művészeti Iskola és a Móra Iskola megfelelő helyre költöztetéséről szóló javaslat, amelyért Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő sokat dolgozott az elmúlt közel másfél évben. Olyan megállapodás született, amely minden félnek megfelelő, méltó helyszínt ad a sajátos nevelési igényű (SNI) és autizmussal érintett tanulókkal foglalkozó Móra Iskolának és kulturális központtá teszi a BMI épületébe költöző művészeti iskolát. Az ülésen sok kritika érte az önkormányzat belső ellenőrzését és a továbbra sem teljesen átlátható lakásgazdálkodását is.

undefined

Megszavazta a képviselő-testület a Kispesti Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) és a sajátos nevelési igényű (SNI) és autizmussal érintett gyermekkel foglalkozó Móra Ferenc Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (Móra EGYMI) megfelelő új helyszínre költözését. Ez az ügy az utóbbi másfél évben eredményezett konfliktust is, mert az AMI szülői közössége és pedagógusai azt szerették volna, hogy az eredeti helyét kinövő Móra EGYMI költözése ne az AMI rovására történjen.

undefined

A testület döntése értelmében az AMI a József Attila utcai Médiaintézet (BMI) épületébe költözhet, amely méretében és minden egyéb szempontból megfelelő helyszíne lesz a művészeti oktatásnak, kiegészülve a Kispesti Vigadó hangversenytermével, amelyet az önkormányzattal közösen használhatnak majd, így kulturális központot adva Kispestnek. A Móra iskola is méltó helyszínre költözhet, az AMI Irányi utca 2. alatti ingatlanjába, amely eredetileg SNI tanulók oktatására épült, és az iskola is ezt a helyszínt kérte. Itt megfelelő körülmények között működhet az iskolai oktatás és az óvodai nevelés is.

undefined

Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) kezdetek óta igyekezett elősegíteni a minden fél számára ideális megoldás keresését: ő és képviselőtársai részt vettek azon a 2019 februárjában tartott közös, kihelyezett szülői értekezleten, amelyen bemutatták az iskolák költözésének eredeti terveit, amely nem jelentett volna minden fél számára kedvező megoldást. A szülői közösség igényeinek megismerése után folyamatosan tolmácsolta azokat Bak Ferenc tankerületi igazgatónak, Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének és az önkormányzatnak számos egyeztetésen. A megoldás elérése felé a legfontosabb lépés akkor történt meg, amikor Dódity Gabriella felkereste Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt, hogy segítsen az ügyben. Ezek után közeledésnek indultak az álláspontok és megszületett a siker.

undefined

– Köszönöm szépen mindenkinek azt a széleskörű összefogást, amely kialakult az ügy megoldása érdekében – mondta Dódity Gabriella a testületi ülésen. A képviselő hangsúlyozta, hogy fontos szempont volt a Móra iskolának a méltó és megfelelő körülmények teremtése, de az is, hogy ez ne jelentsen visszalépést az AMI számára. – Köszönöm a szülők, a pedagógusok, Bak Ferenc tankerületi igazgató úr, Hajnal Gabriella elnök asszony és Maruzsa Zoltán államtitkár úr segítségét, hogy megszülethetett ez a mindenki számára ideális megoldás – mondta. – És nem utolsó sorban köszönöm a BMI épületét eddig az önkormányzattól bérlő Tanext Akadémia pozitív hozzáállását is, akinek Maruzsa államtitkár úrral Pesterzsébeten sikerült új épületet találni, az összeolvadó társiskoláinak pedig a Puskás Iskola épületében.

Sokszor mondta a városvezetés, hogy „nincs rá pénz”. Hazugság volt?

A baloldali városvezetés sok szükséges fejlesztés meg nem valósulását azzal magyarázta az utóbbi években, hogy „nincs rá pénz”, azonban a zárszámadásról szóló napirendi pont tárgyalásakor kiderült, hogy ez nem feltétlenül igaz. Kiderült ugyanis, hogy az utóbbi években az önkormányzat 1 milliárd 154 millió forintos pénzmaradványt görgetett maga előtt.

– Ennek fényében még inkább érthetetlen, hogy a baloldali városvezetés miért adósította el újra évtizedekre Kispestet az 1 milliárd forintos hitel felvételével, különösen azok után, hogy a kormány 2013-ban már átvállalta Kispest baloldali városvezetése által addig felhalmozott 1,8 milliárd forintos hiteltartozást – tette fel a lényegre törő kérdést Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP). 

Aggályos kérdések az önkormányzati belső ellenőrzés körül

Komoly kritikákat fogalmaztak meg a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői az önkormányzat belső ellenőrzésével kapcsolatban, amely például a vagyonkezelőt is érintette.

– Sok esetben nem volt feltétlenül hatékony és nem mindenben éri el a célját – mutatott rá Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) az önkormányzat belső ellenőrzésével kapcsolatban. Egyben hozzátette, a kritikájának nem az ezeket az ellenőrzéseket végző egyetlen önkormányzati munkatárs a célja, hanem az aggályok, amik felmerültek.

A vagyonkezelő (VAMÜSZ) ellenőrzéséről szóló jelentésben megdöbbentő mondatokra hívta fel a figyelmet Dódity Gabriella: a vizsgálandó dokumentumok hiányosságai, ezek rendelkezésére bocsátásának késedelme, illetve az ellenőrzött szervezet, vagy szervezeti egység munkatársának más irányú elfoglaltsága többször akadályozta az ellenőr munkáját. – Ezek mind jól mutatják a vezető hozzáállását – utalt a baloldali korrupciógyanúban szintén érintett Kránitz „Miszter 40 Százalék” Krisztián VAMÜSZ-igazgatóra. Ebben a jelentésben azt is leírta a belső ellenőr, hogy a VAMÜSZ hatáskörébe tartozó lakásállomány kezelése nem elég hatékony.

undefined

– Vannak jó példák is, a Kispesti Egészségügyi Intézetben olyannyira komolyan vették ezt az ellenőrzést, hogy a szükséges kérdések mellett, megelőző jelleggel plusz tisztáznivalókat is feltártak a belső ellenőrnek, ezért a hozzáállásért szeretnék köszönetet mondani Dr. Kumin Marianna főigazgató asszonynak – mondta Dódity Gabriella.

undefined

A Kispest köztisztaságáért is felelős Közpark Kft. belső ellenőrzésének kapcsán arra voltak kíváncsiak a Fidesz-KDNP képviselői, hogy miért nem szerepel benne az, hogy a cég egyik dolgozója 2018 vége és 2019 márciusa között 66 teljesítés nélküli számla alapján összesen 43,5 millió forintot utalt el a cég számlájáról. Dódity Gabriella rámutatott, hogy az ellenőr már 2018 februárjában felhívta a figyelmet, miszerint valami nincs rendben a könyveléssel és számlázással. Song Simon (Fidesz-KDNP) pedig megjegyezte, nem kellett volna azzal a könyvvizsgálóval 5 évre új megbízást kötni, aki sem szóban, sem írásban nem jelezte a képviselő-testület felé a céggel kapcsolatban sikkasztás miatt zajló nyomozást.

Továbbra sem megfelelő az önkormányzat lakásgazdálkodása

A baloldali városvezetés az előző ciklusban 152 önkormányzati lakást adott el, noha Gajda Péter (MSZP) a polgármesteri programjában ennek éppen az ellenkezőjéről, az önkormányzati bérlakások számának növeléséről értekezett. Most viszont egy osztrák cégcsoporttal kötött szándéknyilatkozatot a baloldal által irányított önkormányzat azzal kapcsolatban, hogy a cégcsoport a Puskás Ferenc utcában garzon-, másfél- és kétszobás lakásos társasházakat építene, amelyet az önkormányzat kibérelne, majd lényegében piaci áron adná tovább bérletre. (Itt Kertész azt mondta, hogy ez már kikerült az anyagból, és az újonnan feltöltött szándéknyilatkozatban nem is szerepel).

undefined

– Örülök, hogy keresünk alternatív megoldásokat is, de legelőször a meglévő lakások vonatkozásában kellene tisztán látnunk – hívta fel a figyelmet Fekete Márk (Fidesz-KDNP), aki szerint ez egy újabb olyan légvár, mint az a lakásügynökségi ötlet, amelynek az volt a célja, hogy üresen álló lakásokat kutasson fel. Ez a kezdeményezés jelenleg semerre sem halad, de egyébként – emlékeztetett Fekete Márk – a létezéséről is csak egy Facebook-bejegyzésből szereztek tudomást a jobboldali képviselők. – Először tisztába kellene tenni az önkormányzat lakásállományát, tudni, mennyi ingatlannal rendelkezünk, azok milyen állapotúak, ellenőrizni őket megfelelően és csak az után kellene ilyen teljesen más irányba elindulni – hangsúlyozta.

– Az önkormányzatnak az volna a feladata, hogy a piaci ár alatt kínáljon bérletre lakásokat olyanoknak, akik a szociális- és anyagi helyzetük miatt erre rászorulnak, vagy éppen az olyan szociális dolgozóknak, akik számára szintén nem megoldott a lakhatás kérdése – mutatott rá Dódity Gabriella. 

Song Simon (Fidesz-KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi években több mint 230 millió forint értékben adott el lakásokat az önkormányzat, ami szembe megy azzal az szinte állandó baloldali panaszkodással, miszerint lakhatási válság van.

Idáig eredménytelen az „átláthatóságért” küzdő baloldal?

A jelenlegi képviselő-testület 2019 novemberi alakuló ülésén Gajda Péter javaslatára elfogadta a testület a Momentum „Ez a minimum” című átláthatósági programját, amelynek megalkotása a balliberális oldalhoz szorosan köthető Transparency International, K-Monitor és az átlátszó.hu nevéhez fűződik.

undefined

Az alakuló képviselő-testületi ülésen Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) arra kérte a momentumos Paróczai Anikót, mint átláthatósági tanácsnokot, a testületi üléseken számoljon be, hogy áll a baloldali korrupciógyanúval kapcsolatos vizsgálódás. Gajda Péter (MSZP) polgármester azt mondta, "meg fogjuk tenni". Ez azóta elmaradt...

– Ez már kicsivel több mint nyolc hónappal ezelőtt történt és olyan már lejárt határidejű határozatokat tartalmazott, közöttük például, hogy az önkormányzat dolgozzon ki egy olyan rendszert, amin az önkormányzati pályázatokra, munkákra lehet jelentkezni, hogy szélesebb körben lehessen jelentkezőket bevonni az önkormányzati megbízású munkálatokba. Ilyen még az a határozat, hogy az önkormányzati gazdasági társaságok és a vagyonkezelő igazgatójának visszahívásáról gondoskodjon az önkormányzat. Annak is lejárt a határideje, hogy az önkormányzatnak ki kell dolgoznia egy új cégstruktúrát és ezt a képviselő-testület elé terjesztik. Ez sem történt meg – sorolta a városvezetés által meg nem valósított határozatokat Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP). Felhívta a figyelmet arra is, hogy az önkormányzat a mai napig nem tett eleget számos közérdekű adatigénylésnek, amelyeket a Momentumhoz szorosan kötődő átlátszó.hu oldalon keresztül küldtek a városvezetésnek. Egyébként ezek között van lapunk arra irányuló adatigénylése, hogy Somogyi Lászlóné (MSZP) önkormányzati képviselő volt férjének az érdekeltségébe tartozó cégek milyen összegű és tárgyú megbízást nyertek el a városvezetéstől az utóbbi években. Erre a kérdésre már több mint egy éve várjuk a választ…

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=