Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2020.06.13.

Gajda Péter „kivégezte” a Lackner-féle korrupciógyanút vizsgáló bizottságot

Úgy döntött Gajda Péter (MSZP), hogy nem folytathatja munkáját a kispesti baloldal korrupciógyanús ügyeit vizsgáló önkormányzati bizottság, aminek a veszélyhelyzet alatt lejárt a mandátuma. A veszélyhelyzet miatt elrendelt, várhatóan június 20-án véget érő különleges jogrend még lehetővé teszi Gajda Péternek, hogy egyszemélyi döntést hozzon, ezzel élve meg is akadályozta a további vizsgálódást.

undefined

Biztosra ment Gajda Péter (MSZP) polgármester, ismét élve a különleges jogrend miatti egyszemélyi döntés lehetőségével nem hosszabbította meg a kispesti baloldalt, őt és párttársait korrupciógyanúba keverő, Lackner Csaba (ex-MSZP) nevével fémjelzett korrupciós botrányt vizsgáló bizottság mandátumát. Tehát úgy tűnik, a szocialista polgármester nem várta meg, hogy a veszélyhelyzet miatti rendkívüli jogrend véget érjen várhatóan június 20-án, és erről netán a képviselő-testület tárgyalhasson és dönthessen. Bár miután a testület baloldali többsége eleve csak három hónapos mandátumot szavazott meg a vizsgálódásra az eredetileg kért félév helyett, nem biztos, hogy a baloldali többség belement volna a baloldali korrupciógyanú további vizsgálatába.

– A baloldal ismét bebizonyította, hogy náluk nincs szándék a tisztázásra, nincs következmény, nincs felelősségre vonás. Rezzenéstelen arccal megy tovább az élet a kispesti szociknál, mintha semmi nem történt volna – írta közösségi oldalán Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő. Hangsúlyozta: a még érvényben lévő különleges jogrendben a képviselők csak e-mail-ben véleményezhették a bizottsági munka folytatására irányuló indítványt, de a döntést a polgármester egyszemélyben hozta meg.

Dódity Gabriella leszögezte, noha a tagságát tekintve baloldali többségű bizottság nem a legjobb fórum a baloldalt terhelő korrupciógyanú vizsgálatára, mégis a munka folytatása mellett szavaztak a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselő, mert minden eszközt meg kell ragadni, hogy a végére járjanak ennek a szövevényes ügynek.

Úgy tűnik, Gajda Péter (MSZP) szerint pedig nem kell minden eszközt megragadni, így a járvány miatti veszélyhelyzetben a munkáját – valamennyi önkormányzati bizottsághoz hasonlóan – felfüggesztő Antikorrupciós Tényfeltáró és Vizsgálóbizottság (AKTB) még ezt az időt sem kaphatja meg a további vizsgálódásra.

Pedig most következhetett volna az érdemi munka, konkrét ügyek vizsgálata. Hiszen a legutolsó ülésen döntöttek, kiket hallgatna meg a bizottság az érintettek közül. De meghatározták a leggyanúsabb vizsgálandó ügyeket is: például Dódity Gabriella és Fekete Márk (Fidesz-KDNP) javaslatára az ingatlan- és telekeladások értékbecsléseit, a kaotikus lakásállományt és lakásgazdálkodást, a „Miszter 40 Százalékként” elhíresült Kránitz Krisztán (MSZP) vezette vagyonkezelő által hanyagul felújíttatott Batthyány utcai lakás ügyét, és a Somogyi Lászlóné (MSZP) volt férjének az érdekeltségébe tartozó cégek szerepének vizsgálatát kerületi projektekben.

„Gajda Péter beismerő vallomása”

A bizottság felállítását kezdeményező Ferenczi István (LMP) úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy ezzel az egyszemélyi döntéssel a szocialista polgármester beismerő vallomást tett. Ferenczi arra is emlékeztetett, hogy Gajda Péter a mai napig nem tett eleget a márciusban, tehát a veszélyhelyzet előtt bizottsági határozatba foglalt, a korrupciógyanúval kapcsolatos adatkéréseknek. 

Eleve aggályok merültek fel a bizottsággal kapcsolatban

Többször hangot adtak a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselői, hogy nem csak korlátozott eszközrendszerét tekintve aggályos az AKTB, hanem személyi összetétel szempontjából is. Eleve a baloldali többség alkotta itt is a többséget, másrészt a bizottság tagjai között volt például Fekete László (MSZP), a baloldal volt frakcióvezetője, és az az ügyvédnő is, aki korábban több önkormányzati telekeladás mellett a Guzmics Zsombor-félét is ellenjegyezte. 

A baloldal még Lacknert is megpróbálta mosdatni?

Az AKTB második, és egyben utolsó ülésén a néhány százalékos támogatottságú Párbeszéd nevű párt delegáltja bemutatott egy hang hamisító szoftvert, amellyel – Gajda Péter (MSZP) korábbi próbálkozásához hasonlóan – azt kívánta bizonyítani, hogy a kiszivárgott hangfelvételek akár manipuláltak is lehetnek.

Az viszont – úgy látszik – elkerülte a figyelmét, hogy a botrányos felvételeken Lackner Csaba (ex-MSZP) párttársaira is terhelő állításokat megfogalmazó monológjai alatt folyamatos zene szól, ami már eleve megkérdőjelezi a felvetést. Nem is beszélve Lackner Csaba valóra vált „jóslatairól”, amelyekről a felvételeken is beszélt: Guzmics Zsombor valóban távozott az önkormányzattól, Gajda Péter megduplázta Kránitz Krisztián (MSZP) vagyonkezelő igazgatói fizetését, és Lackner csakugyan megvette a luxus terepjárót is, amit a felvételeken még csak tervezgetett.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=