Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.11.12.

Gajda Péter mégsem engedte el Lackner Csaba kezét?

Tüntetéssel kezdődött az önkormányzati választás után felálló új képviselő-testület alakuló ülése, ahol a kábítószer- és korrupciós botrányt kirobbantó Lackner Csaba füttykoncert közepette vette át képviselői mandátumát. A botrányos felvételek szerint egy kispesti ügyletből 3 millió forintot visszakérő Gajda Péter feladatot is adott korábbi párttársának, ő lesz a Szociális és Lakásügyi Bizottság új alelnöke. Ezt az újonnan megválasztott momentumos átláthatóságért és esélyegyenlőségért felelős tanácsnok, Paróczai Anikó is megszavazta. Igaz, később elmondták: tévedés történt. A képviselők elé került javaslat szerint nem hívták volna vissza Kránitz Krisztiánt sem a vagyonkezelő éléről.

undefined

undefined

Bekiabálásoktól és füttyögéstől volt hangos a képviselő-testület alakuló ülése, ahol a szocialista Gajda Pétert, Kránitz Krisztiánt és az MSZP-s képviselő Somogyi Lászlóné volt férjét is korrupciós gyanúba keverő Lackner Csaba is átvette önkormányzati képviselői mandátumát. Már az ülés előtt tüntetők gyülekeztek a Városház téren, akik bevonultak a Díszterembe is; tábláikra Lackner Csaba botrányos felvételeken elhangzó mondatait írták, például: 

„Ha a kerületi politikában nem keresel évi százmilliót, hülye vagy…”

„ Sokkal több pénzt lehetne keresni, hogyha a miénk lenne a kerületi DK”

„Ahol a pénz feletti osztásról döntenek, ott a hatalom, ott a pénz, ott az erő.”

undefined

A felálló új testület alakuló ülésén egyebek mellett döntöttek a képviselők tiszteletdíjának csökkentéséről, amelyet konkrétan a Fidesz-KDNP képviselői, az LMP-s Ferenczi István, valamint a botrányhős Lackner Csaba esetében kell szó szerint értelmezni. Gajda Péter baloldali szivárványkoalíciójának tagjait ez nem érinti, nekik ugyanis hozzáadódik a bizottsági elnöki, valamint a tanácsnoki tisztségért járó apanázs is. A spórolás szintén nem érhető tetten az alpolgármesterek vonatkozásában. A korábbi ciklustól eltérően Kispestnek immár három főállású alpolgármestere lesz, megemelt fizetéssel, tehát ez a kerületnek többe fog kerülni. A szocialista Gajda Péter, a párbeszédes Varga Attilát, a Gyurcsány-párti (DK) Kertész Csabát és a szintén szocialista Vinczek Györgyöt javasolta a pozíciókra.

Lackner alelnöki pozíciót kap

Szavaztak a képviselők a bizottsági tagságokról is. Heves vita alakult ki ennél a pontnál, a Fidesz-KDNP frakció tagjai ugyanis, mint azt a jobboldali képviselők elmondták, elfogadhatatlannak tartják, hogy Lackner egyáltalán bizottsági tagságot kapjon. Gajda Péter úgy felelt: aki képviselő lett, az dolgozzon. Ehhez képest a képviselő-testületi ülés másnapján már azzal védekeztek: nem is szántak volna Lacknernek pozíciót, azt csak véletlenül szavazták meg, mert más lista került a képviselő-testület elé. Dódity Gabriella fideszes képviselő közöségi oldalán úgy fogalmazott: a nyilvánosan elérhető előterjesztést aláírta Gajda Péter, más javaslatot ők pedig nem is láttak, csak olyat, amelyben Lacknert alelnöki pozícióra javasolta a baloldal. A heves vitát amúgy végighallgatta Paróczai Anikó átláthatóságért felelős tanácsnok is, aki tisztségével és annak céljával mit sem törődve, megszavazta a korrupciógyanúba keveredett képviselőt a Szociális és Lakásügyi Bizottság alelnöki posztjára.

undefined

Fekete Márk (Fidesz-KDNP) szerint maga az abszurditás, hogy Lackner Csaba személyében egy olyan ember dönthet lakásügyi és szociális kérdésekben, aki a botrányos hangfelvételeken a következőket mondta: „Érdekes, az arab meg akarta venni azt a telket, és pikk-pakk ki lettek b…va az emberek”, valamint „azt lehet mondani, hogy az ön bérleti joga a 17 millió forintos ingatlan helyett ér hét és felet. Itt a hét és fél, átutaljuk az ön bankszámlájára, viszontlátásra, aztán menjen a f…ba”. 

Korrupcióellenes csomag

Heves vita alakult ki az átláthatósági javaslatcsomag napirendi pontjában is. Gajda Péter többször is megvonta a szót a jobboldali képviselőktől, nem engedte azt sem, hogy valamennyien előterjesszék szóban a módosító javaslataikat, végül – mikrofonon, tehát jegyzőkönyvbe véve – csak Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) olvashatta fel őket. Az egyik fontos módosítás az volt, hogy ne csak az önkormányzati gazdasági társaságok éléről hívják vissza az igazgatókat, hanem az intézményi státuszú vagyonkezelő (VAMÜSZ) éléről is, hiszen jelen javaslat szerint Kránitz Krisztián ott maradhatott volna a vagyonkezelő élén. Azt a jobboldali javaslatot azonban leszavazta a baloldali többség, hogy az új pályázatokon ne indulhasson olyan személy, akinek a neve felmerült a Lackner Csaba nevével fémjelzett botrányban, vagy akinek ténykedése idején bűncselekmény gyanúja merült fel, vagy nyomozás indult az általa vezetett cégnél. Ez például a Közparkot igazgató Bán Zoltánt is érintette volna, hiszen a Kispest közterületeinek tisztaságáért is felelős cégnél jelenleg közel 44 millió forintos sikkasztás gyanúja miatt folyik nyomozás. Így akár Kránitz ismét indulhat a vagyonkezelő igazgatói posztjáért, de akár ismét igazgató lehet majd Bán Zoltán is.

undefined

Az önkormányzat számtalan kérdésre nem válaszol

Az ügy további furcsasága, hogy a Gajda Péter által előterjesztett átláthatósági javaslat az atlatszo.hu-hoz köthető. Ez az oldal üzemelteti például azt a közérdekű adatigénylést lehetővé tevő weblapot, amelyen lapunk is több alkalommal fordult a kispesti Polgármesteri Hivatalhoz. A bárki számára elérhető adatbázisban számos kérdést nem válaszolt meg az önkormányzat, a mulasztást piros körben fehér halálfej jelzi – hívta fel a figyelmet a testületi ülésen Dódity Gabriella, aki szerint a korrupcióellenes csomagot kidolgozó átlátszó.hu-n szereplő közérdekű adatigényléseket kellene mielőbb megválaszolni, mert enélkül a törekvésük nem hiteles. Felhívta többek között a figyelmet arra, hogy az önkormányzat nem válaszolta meg, milyen tárgyú és összegű szerződéseket kötött az önkormányzat az utóbbi években az MSZP-s képviselő, Somogyi Lászlóné férje érdekeltségébe tartozó cégekkel, vagy milyen közvélemény-kutatásokat rendelt meg az önkormányzat, vagy milyen összegű elszámolási vita van a Kossuth téri piac körül. De megválaszolatlan a Pemárk Kft-re vonatkozó adatigénylés is, hogy milyen összegű megbízásokat kapott ez a cég, amelynek – mint azt Dódity Gabriella elmondta –, kispesti pletykák szerint az ügyvezetője Kránitz Krisztián szomszédja a vagyonnyilatkozatban nem szereplő spanyolországi villában.

undefined

Ehhez a témához Song Simon (Fidesz-KDNP) kezdeményezett egy módosító indítványt, amely arra vonatkozott volna, hogy az önkormányzat és cégei, intézményei által kötött szerződések értékhatár nélkül kerüljenek közzétételre, valamint az építési beruházások esetén a szerződés mellé a tételes elfogadott költségvetést is tegyék közzé. Ezt a javaslatot sem engedte át a baloldali többség, 8 tartózkodással szavaztak 8 igen ellenében, valamint érdekes, a két nem szavazatot leadók egyike az a Somogyi Lászlóné, akinek volt férje milliárdos nagyságrendben nyert el önkormányzati megbízásokat.

undefined

Átláthatósági tanácsnokot választottak

Miközben Gajda Péter a Momentumos Paróczai Anikót javasolta átláthatósági tanácsnoknak, nem volt erős a kezdés: az újdonsült képviselő ugyanis nem volt hajlandó a Fidesz-KDNP-s képviselők egyetlen kérdésére sem válaszolni, hogy mit tenne a kerületi baloldalt beárnyékoló súlyos korrupciógyanús ügyben, tesz-e feljelentést Lackner Csaba ellen, miért szavazta meg, hogy Lackner Csaba a Szociális és Lakásügyi Bizottság alelnöke legyen, vagy mi módon kívánja megoldani ezt a helyzetet. Amikor hajlandó volt megszólalni azzal kezdte, hogy ő esélyegyenlőségi tanácsnok is, és ezzel a témával fogja megkezdeni a munkáját – a korrupciós botrány kellős közepén, a korrupció ellen heves harcot hirdető Momentum politikusa. Megtudtuk, a nők egyenjogúságának témájában szervez majd tematikus napot és workshop-okat a Városházán. Dódity Gabriella felszólította a kispesti politikust: az átláthatóságért is olyan lendülettel küzdjön, mint a nők egyenjogúságáért.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=