Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.10.09.

Nyomoznak az Almavirág tér felújítása kapcsán

Gazdasági vesztegetés elfogadás miatt indított nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés elleni főosztálya az Almavirág tér felújítása kapcsán, ahol a jelek szerint több millió forint tűnt el. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, egy alvállalkozó tett feljelentést az MSZP-s képviselő, Somogyi Lászlóné férje ellen, mert állítása szerint 1,7 millió forintot „nyúlt le” tőle a milliárdos nagyságrendű önkormányzati megbízásokat kapó vállalkozó. A feljelentés szerint Lackner Csaba 2 millió forintot tett zsebre a projectből. Az MSZP-s képviselő egyébként a Magyar Nemzet birtokába jutott hangfelvételeken ennél sokkal durvább dolgokról is beszélt fehér poros csíkok felszívása, azaz vélhetően drogozás közben; közpénzek lenyúlásáról, strómanokról, és arról, hogy Gajda Péter is részese volt mindennek.

undefined

Gazdasági vesztegetés elfogadása miatt indítottak nyomozást abban az ügyben, amelyről néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk. Az Almavirág tér felújítását végző alvállalkozó feljelentette az MSZP-s képviselő, Somogyi Lászlóné férjét a rendőrségen, mert állítása szerint a neki pluszmunkáért jogosan járó, az önkormányzat által kifizetett 1,7 millió forintot az önkormányzati megbízásokkal kitömött Somogyi egyszerűen eltette. Az alvállalkozó állítja: a munkák kapcsán Lackner Csabával, Somogyi Lászlónéval és Somogyi Lászlóval tartotta a kapcsolatot, holott egyiküknek sem volt köze hozzá, hiszen papíron a BAU-GÉP 2000. Kft. nyerte el a megbízást és adta tovább K.G. cégének, az alvállalkozónak, aki ténylegesen a munkát elvégezte.

Az eredetileg 19 millió forintos önkormányzati megbízást egyébként jóval olcsóbban, 11,9 millió forintért adta tovább a nyertes cég az alvállalkozónak. A férfi azt állítja, hogy a munka számára történő továbbadása után osztozkodásra, „csupán” 3 millió forint maradt a megbízóinak. A feljelentésében az áll, hogy Lackner Csaba 2 milliót, a BAU-GÉP 2000 Kft. pedig egymilliót tett zsebre az imént említett 3 millió forintból. Mivel Somogyinak így nem maradt, ő eltett az önkormányzat által kifizetett, az alvállalkozónak a többletmunkáért jogosan járó 1,7 millió forintot. Vagyis állítja: őt ennyivel károsította meg az önkormányzati munkát a háttérben irányító Somogyi.

Lacknerék tudják, hogyan kell évente százmilliót keresni

Lackner Csaba kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő a Magyar Nemzet birtokába került felvételeken maga mondja el, hogy több mint négyszer annyi pénzt keres havonta, mint amennyi a valós, bevallott jövedelme. A politikus szerint Kránitz Krisztián szocialista önkormányzati képviselőnek, aki a kispesti vagyonkezelő igazgatója is, több száz millió forintos eltitkolt vagyona van.

– Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában azt mondják, ha évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy. Az is igaz, aki jól csinálja, nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, külső vállalkozóktól jön vissza. Ahol a pénz feletti osztásról döntenek, ott a hatalom, ott a pénz, ott az erő. Ez az egész párbaj. Nem lehet másképp csinálni – fogalmazott Lackner Csaba kispesti szocialista önkormányzati képviselő a Magyar Nemzet birtokába jutott videó- és hangfelvételek egyikén.

Gajdá Péterék strómanjai

A Magyar Nemzet birtokába került felvételeken Lackner Csaba egyébként egy érdekes kijelentést tett, amely alátámasztja azt a tényt, hogy Somogyi László olyan beruházásokat is felügyel, amelyekhez papíron semmi köze. Lackner szerint ugyanis „Somogyi Laciék csinálják az egészségügyi intézet átalakítását…”. Azt a munkát egyébként az a Compassion Kft. nyerte el, amelyikhez papíron semmi köze Somogyinak. A Magyar Nemzet megkeresett több alvállalkozót, akik korábbi projekteken bedolgoztak a Compassionnek, de olyannal még nem találkoztak, aki személyesen látta volna a cég ügyvezetőjét, Eckert Józsefet. Amikor a lap egy elérhetőséget kért a Compassionhöz a Hamvas Irodaházban, akkor Somogyi László nevét és telefonszámát kapták meg.

Somogyi Lászlóné önkormányzati képviselő férjének papíron egyetlen építőipari cége van: az Anildia Kft. Érdekesség, hogy az október 13-i választáson az ellenzéki összefogás színeiben elinduló Somogyi Lászlóné korábban a hivatalos leveleit esetenként a céghez tartozó [email protected] e-mail-címről küldte el.

Kránitznak 12 millió, Gajdának 3 millió jutott

Lackner arról is beszél a hangfelvételeken, hogy Somogyi kiakadt, amikor kiderült, hogy Kránitz Krisztián nem lesz képviselőjelölt. „Mi a f…sz lesz most velem, hogy a Krisztián kiesett?” – hallható a felvételen, ahogy Somogyi aggódik vélhetően azért, hogy nem lesz több megbízása. De Lackner beszél arról is, hogyan találta ki Somogyi, hogy mégiscsak adjanak vissza pénzt Kránitznak egy munkából, mert akar még megbízásokat kapni Kránitzon keresztül a vagyonkezelőből. Lackner állítása szerint kivették a zsebükből a milliókat, és mégis visszaosztottak Kránitznak. Neki 12 millió jutott, míg Gajdának „csak” három millió. Ebből aztán lett egy kis perpatvar Lackner elmondása szerint. A polgármester ezután behívta irodájába Kránitzot, akivel összevesztek – mondta el a felvételeken Lackner.

– Lenyúlt rólam a Kránitz 12 millió forintot úgy, hogy semmi köze nem volt hozzá. Odamentem a Gajdához, és megmondtam neki, hogy figyelj, az embered kicsit szemtelen és nem tudom, hogy neki miért kéne adnom. Azt mondta a Péter, tudod milyen a Krinyó, szemtelen, én sosem voltam olyan éhes mint ő, döntsd el te, hogy adsz neki vagy sem. Ezután arra is kitért Lackner, hogy Somogyi nem akart neki adni. Rendben, elraktuk magunknak a pénzt, majd az utolsó pillanatban a Somogyi kitalálta, hogy ő mégis akar magának még munkát szerezni, és mégis adjuk oda a Kránitznak a pénzt. Utolsó pillanatban jól van, kivettem a milliókat a zsebemből, és b…g odaadtuk neki. Tudod, hogy adtuk oda? Bent az irodában elvette, és így vette el: megköpködte, hogy tök jó, ezért megdolgoztam. Csak azért, hogy befogja a pofáját. Utána odamentem a főnökhöz, hogy van az, hogy a Krinyónak 12 milliót kell adni, neked meg csak hármat. Hogy van ez? Utána behívta magához, volt ott utána egy kis perpatvar meg csetepaté, hangzavar, de úgy jött ki, tudod jól, hogy milyen a Krisztián, lehet, hogy egyszer utoléri a vég, mert éhes. Mondom jó főnök, akkor ezt a pénzt így rászántuk, rendben, akkor érje utol a vég – hallható a felvételeken.

 A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálja a felvétel tartalmát. A kispesti korrupciós botrányban érintett baloldali képviselők egyébként továbbra is tagadnak mindent. A hírek szerint Gajda Péter büntetőfeljelentést tesz, miközben sem ő, sem Kránitz Krisztián nem ismerik fel a felvételen focis társukat, Lackner Csabát, aki korábban megosztott egy magyarázkodó posztot közösségi oldalán, majd le is vette azt.

 A Magyar Nemzet weboldalán a hangfelvételekkel alátámasztott anyagokat is elolvashatják, valamint a legfrissebb, a kispesti baloldalhoz köthető ingatlanokkal kapcsolatos információkról is oldashatnak! 

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=