Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

2024.05.01.

Óriási rezsiköltségek, üres praxisok a háziorvosi rendelőkben

A budapesti kerületek közül a kispesti önkormányzat járul hozzá a legkisebb támogatással a háziorvosok működéséhez. Ezért ma már Kispest nem versenyképes a többi kerülethez képest, hiszen a háziorvosok inkább azokban a kerületekben vállalnak praxist, ahol kevesebbet kell fizetniük a működésért. Az egyik kerületi háziorvos, látva az önkormányzattal való egyeztetés eredménytelenségét, levélben fordult segítségért a Fidesz-KDNP képviselőihez, és kérte közreműködésüket abban, hogy az önkormányzat a jelenleginél nagyobb mértékben járuljon hozzá a praxisok működési költségeihez.

undefined

Sok munka, cserébe nincs támogatás

A 2022-ben bekövetkezett gáz- és elektromosáram-áremelés egy az egyben sújtotta a kispesti háziorvosokat. Míg korábban a havi rezsiköltségük havonta átlagosan 30 ezer forint volt, 2023 tavaszán 630 ezer forint körüli számlát kaptak, amely főként a szeptemberi, októberi és novemberi díjakat tartalmazta. Tavaly májusban az egyik kispesti rendelő gyermek és felnőtt háziorvosai személyes megbeszélésen tájékoztatták Gajda Péter polgármestert és Vinczek György alpolgármestert a problémáról, és kérték a városvezetéstől az adósságuk kiegyenlítését, valamint a havonta fizetendő rezsijük 40 ezer forintra csökkentését. A javaslat nem elrugaszkodott a valóságtól, hiszen például a szomszédos Pesterzsébeten a teljes rezsiköltséget hosszú évekkel ezelőtt átvállalta az önkormányzat, a fővárosi kerületek több mint felében pedig a javasolt 40 ezer forint körül mozog a fizetendő maximális rezsidíj. A megbeszélés után minden praxis kapott egy egyszeri, 500 ezer forintos támogatást az önkormányzattól, amely arra volt elegendő számukra, hogy a felhalmozódott díjhátralékukat praxisonként körülbelül 1 millió forintra csökkentsék. A rezsit azonban azóta is ugyanúgy kell tovább fizetniük, mint eddig.

 

Üres praxisok

Kispesten az idén februári adatok szerint kilenc háziorvosi praxis nincs betöltve. Ez többek között magyarázható azzal is, hogy az idősebb, 75-80 éves doktor inkább befejezi a működését, mert már nem akar küzdeni a brutálisan

magas, megfizethetetlen rezsivel. A fiatalabb, 5-10 éve Kispesten dolgozó orvosok pedig keresnek – és könnyen találnak – más kerületben munkát, ott, ahol az itteninél lényegesen kisebb rezsiköltséget kell fizetniük. Az üres praxisok betöltésére jelentkező még talán akadna, azonban számukra is az egyik legfontosabb szempont a rezsiköltség nagysága, így mihelyst meghallják az összeget, finoman szólva sem az első helyre teszik listájukon a kispesti lehetőséget.

undefined

Song Simon: Kispest nem vonzó a háziorvosoknak, mert más kerületekben kevesebb, vagy nulla rezsit kell fizetniük

 

Szokásos eszköz: nincs válasz

A kispesti gyermek és felnőtt háziorvosok azt szeretnék tehát, ha a rezsiköltségük kiszámítható lenne. A budapesti példákat alapul véve javasolják, hogy havi 40 ezer forintnál többet ne számlázzanak ki nekik, az ezen túlmenő összeget pedig egy afféle háziorvosi praxis alapból finanszírozhatná az önkormányzat. A háziorvosok számításai szerint praxisonként egy évi kb. 1,5 millió forint fedezné a felmerülő költségeket. A negyven kispesti háziorvosi praxisra vetítve ez évente kb. 60 millió forint plusz költséget jelentene az önkormányzatnak, amely az idei közel 23 milliárd forintos költségvetésbe elférne. Az eddig felhalmozódott, átlagosan másfél millió forintos rezsitartozásuk enyhítésére pedig egy azonnali, egyszeri 300 ezer forintos kiegészítő rezsitámogatást kaphatnának. Miután a kerületi háziorvosok a Fidesz-KDNP közbenjárását kérték javaslatuk érvényre juttatására, Song Simon képviselő a márciusi képviselő-testületi ülésen kérte, hogy a testület hozzon létre egy munkabizottságot, amely megvizsgálja a kerületi egészségügyi alapellátás problémáit, és amely megvitathatná többek között a praxisok nagyobb mértékű támogatását. Mivel javaslatát reakció nélkül hagyta a baloldali többség, a képviselő levélben fordult Vinczek György alpolgármesterhez

A háziorvosokra szükség van

– A kispesti állampolgárok is megérdemlik, hogy megfelelő minőségű háziorvosi ellátást kapjanak, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy az üres háziorvosi praxisokat betöltsük. Az önkormányzatnak igenis felelőssége van abban, hogy a kispesti praxisok versenyképesek legyenek, ezért újra elő kell venni a háziorvosok kérését, és meg kell vizsgálni, hogy miben tudnánk elősegíteni a támogatás növelését. Látjuk más budapesti kerületekben a jó példákat, itt az ideje, hogy a háziorvosokkal egyetértésben végre cselekedjen az önkormányzat – mondta kapunknak Song Simon képviselő. Hozzátette: nincs kétsége afelől, hogy a helyi orvosok és egészségügyi dolgozók mindent megtesznek a lakosság minél színvonalasabb ellátásáért, éppen ezért azt kell megnéznie az önkormányzatnak, mit tud jobban vagy hatékonyabban tenni az ellátás javításáért, hogyan tudja a praxisok terheit enyhíteni.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=