Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

2024.05.01.

Mi lesz veled, Kossuth téri piac?

A Kossuth téri piac kínálata sokakat vonz, de valljuk be, legalább ennyien vannak azok is, akik irigykedve nézzük más kerületek megújult bevásárlóhelyeit. Az, hogy kezdjen végre valamit a piaccal az önkormányzat, elengedhetetlen, de eddig csak egy makettet kaptak a kispestiek a Városháza aulájában, társasházzal a tetején.

undefined

Miközben a Wekerlei Kispiac új épülete már öt évvel ezelőtt elkészült a Tarlós István vezette fővárostól nyert pályázati támogatással, addig a Kossuth téri piac megújítására nem is pályázott az önkormányzat anno, és ennek felújításával még mindig meggyűlik a városvezetés baja. Korábban Gajda Péter polgármester azt mondta, azért néz így ki, mert „csak viszi a pénzt”, de hamar kiderült a kimutatásokból, hogy nyereséget termelt az önkormányzatnak, amely a vagyonkezelőnél landolt. És bár abban mindenki egyetért, hogy a felújítása nem halogatható tovább, az évek során még csak odáig sem jutottak el, hogy a nyereségből elkészítsék a felújítás terveit. Pedig Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fővárosi képviselő már 2015-ben, akkor még fejlesztéspolitikai tanácsnokként kezdeményezte, hogy készüljön egy átfogó fejlesztési terv és koncepció, amellyel esetleg külső forrásért is pályázhatna a kerület. De csak egy makett készült el, társasházzal a tetején, amelyet nyílt szavazáson el is vetettek az itt élők. 

A kereskedők szemszögéből

Főleg a zöldséges sor és az önkormányzati tulajdonú kis épületek vannak katasztrofális állapotban, annak újragondolása szükséges, de ugyanígy a teljes infrastruktúra és az őstermelői rész is megérne egy kisebb felújítást. Bár a képviselő-testület márciusi ülésén napirendi pontként szerepelt a piac üzemeltetési szabályozásának módosítása, az egyre sürgősebbé váló felújításáról még mindig nincs párbeszéd sem.

– A zöldséges sor kereskedőinek képviseletében még több évvel ezelőtt megkerestük a városvezetést, hogy újítsuk meg a sort. A tervezés költségének ránk eső részét be is fizettük az önkormányzat számlájára. Szerettük volna, ha nem áznak-fáznak a vevők velünk együtt, szerettük volna, ha végre normális körülmények között dolgozhatnánk és fogadhatnánk a vásárlóinkat. Hittük, hogy valami végre elindul. Majd csend lett az önkormányzat részéről, megszűnt a további egyeztetés, végül visszautalták a tervezési díjat – nyilatkozta lapunknak Fehér Marcella, az önkormányzat Várospolitikai, Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottságának Fidesz-KDNP-s tagja, aki maga is a piacon dolgozik, családi vállalkozásban működő zöldséges üzletükben.

undefined

Fehér Marcella: befizettük a tervezés költségeinek ránk eső részét az önkormányzatnak, de tervek sehol, majd visszakaptuk a pénzt…

Halogatás?

A piac felújítása régen többször a baloldali városvezetés napirendjén volt, az évek során azonban mégsem történt semmi.

– Korábban Gajda Péter egy makettel kampányolt, amely egy lakópark volt, annak alsó részén volt a piac. Ezt elutasították a kispestiek, hiszen nem egy újabb betontömböt szeretnének, hanem a régi piacot, kulturált formában. Elszomorító és lelketlen a hozzáállás, miközben a piac hasznot hoz az önkormányzatnak – mondta Fehér Marcella. Szerinte az is szomorú, hogy a városvezetés azt hangoztatja, azért nem jutott előre a piac felújításának ügye, mert a kereskedőkben a hosszas tárgyalások ellenére sem találtak partnerre, miközben ez nem igaz. Úgy véli, a Kossuth téri piac újabb jó példája a bénázásnak, a nem megfelelő vagyonkezelésnek és a fejlesztési elképzelések teljes hiányának. 

Nehéz ügy

– A Kossuth téri piac felújítása óriási és nagy pénzigényű feladat, hiszen átfogó rekonstrukcióra volna szükség, és évtizedek elmaradását kell pótolni. De hozzá kell kezdeni, hiszen nem várhatjuk meg, amíg összeomlik. A piacosokkal közösen kell megálmodni az irányt, ügyelve arra, hogy a bérleti díjak is azon a szinten maradjanak, hogy ne lehetetlenítse el a kereskedőket – mondta Dódity Gabriella fővárosi képviselő, aki úgy fogalmazott: társasházat nem, de akár egy kisebb rendezvénytermet el tudna képzelni a piac felső szintjén.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=