Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2024.03.09.

Nyomozó ügyészek lepték el a DK-s vezetésű óbudai önkormányzat épületét, majd négy embert őrizetbe vettek korrupció miatt – Kispestig érhetnek a szálak

Óriási a botrány Óbudán! Civil ruhás nyomozók lepték el az ellenzéki vezetésű III. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatalának óbudai épületét – értesült a Magyar Hírlap. Mint azt a PS megtudta, nyomozó ügyészek érkeztek, akik házkutatást tartottak, majd négy, egyelőre ismeretlen beosztású alkalmazottat őrizetbe vettek korrupciós bűncselekmény megalapozott gyanújával. A korrupcióba keveredett négy embert elvitték az ügyészek. Vélhetően indítványozzák a letartóztatásukat
Korrupciós bűncselekmények miatt négy embert őrizetbe vett szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Sajtóinformációk szerint a DK-s vezetésű óbudai önkormányzatnál házkutatást is tartottak. Az ügy szálai a fővárosi baloldal egyik fontos háttéremberéhez, P. Gáborhoz vezethetnek.
 
P. Gábor 2020-ig a XIX. kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője, Gajda Péter kispesti szocialista polgármester jobbkeze volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként dolgozott. P. Gábor Karácsony Gergely kampányában is közreműködött, Óbudán pedig az önkormányzati lap irányítását is rábízta Kiss László DK-s polgármester. A Magyar Hírlap arról is beszámolt, hogy P. Gábort személyes szálak kötötték F. László ügyvédhez és D. Róberthez, akik RF Production Hungary Kft. névvel a 2019-es önkormányzati választások után alapítottak céget reklámügynöki tevékenységre, majd a társaság számos megrendelést kapott a Kiss László DK-s polgármester vezette III. kerületi önkormányzattól.
 
KNYF közölte, a gyanú szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer-Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.
 
A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények gyanúját közölte.
 
P. Gábor és F. László személye azért is érdekes, mert ők is érintettek voltak az Anonymus-botrányban, így a nyomozók kiérkezése összefüggésben állhat a 2022-es országgyűlési választás előtt kirobbant üggyel. A közvélemény által akkor Anonymous-videóként megismert hanganyagban többek közt Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusának és országgyűlési képviselőjének kampányáról is beszélnek. Az akkor nyilvánosságra hozott felvételen az hallható, ahogy Óbuda vonatkozásában P. Gábor és F. László visszaosztott és külföldről érkező pénzekről beszélgetnek.
 
A Magyar Nemzet szerint mindkét ügy a szocialisták egyik fővárosi háttéremberéhez, P. Gábor nevéhez kötődik. P. 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen.
 
P. lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott, ám nevét főként akkor ismerhette meg a szélesebb közvélemény, amikor 2019-ben kiszivárogtak azok a kispesti hanganyagok, amelyeken Lackner Csaba volt szocialista önkormányzati képviselő részletesen beszámolt a kerület korrupciógyanús ügyleteiről.
 
Lackner többek között arról beszélt, hogy 2016-tól közeli munkakapcsolatba került és együtt „dolgozgatott” Gajda Péter „végrehajtójával”. P. Gábor befolyását jól mutatja, hogy a hangfelvételeken úgy említették, mint aki bármit el tud intézni az önkormányzatnál.
 
undefined
 

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=