Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

2023.11.14.

Hunyadi utcai lakók: NEM ITT kell a bicikliút!

Nem adják fel küzdelmüket a Hunyadi utcában élők, akiknek mindennapjait keserítette meg Gajda Péter és Karácsony Gergely kétirányú biciklisávja. A helyzet szomorúsága, hogy senki sem a kerékpárosok ellen harcol, hanem azt tartják elfogadhatatlannak, hogy a kispesti polgármester egy éve magasról tett a kéréseikre, és azt sem értik, miért ezen a rendkívül forgalmas szakaszon kellett kialakítani a sávokat, hiszen erre tökéletes lett volna bármelyik, gyér forgalmú párhuzamos utca.

undefined

Úgy fest, a kispesti városvezetés megengedi magának azt a luxust, hogy nem válaszol a lakók megkeresésére. Szerintük az is úgy van jól, hogy a Hunyadi utcában lakók egy hűtőt nem tudnak házhoz rendelni, mert az új biciklisávok miatt az egész utcában tilossá vált a parkolás. Szerintük az is rendben van, hogy a keresztutcák egy része lezárt vagy behajtani tilos, így tovább nehezített a feladat, hogy autóikkal megálljanak valahol; az utca harmadának ugyanis egyáltalán nincs autóbeállási lehetősége. A Hunyadi utcáról a keresztutcákba történő ki- és behajtás is balesetveszélyes, nem egyszer tolatgatniuk kell az autóknak az ott lévő gépkocsik miatt. Sajnálatos módon már az atrocitások is megjelentek, van olyan autó, amit leöntöttek maró anyaggal, vagy letörték az ablaktörlőjét. A legsajnálatosabb az egészben, hogy a Hunyadi utcában élőket senki nem tájékoztatta a városvezetés részéről, mi várható az utcában. Egy képviselő volt, aki kommunikált velük erről, aki levélben kérte a véleményüket, amelyet egy évvel ezelőtt írásban eljuttatott a polgármesternek. Dódity Gabriella fővárosi képviselőként megtette ezt, ám választ sem kapott Gajda Pétertől, holott több tucat tiltakozó lakossági levelet juttatott el a városvezetésnek.

Magasról tettek a lakókra 

A város fejlesztése, a kerékpáros közlekedés bővítése tökéletes cél. Ugyanakkor nem elfogadható, hogy éveken át hiába kértük, vizsgálják felül a Hunyadi utcai terveket, az ígéretek ellenére ez nem történt meg. Nem tartom elfogadhatónak azt a fajta struccpolitikát sem, hogy a frakciónk kérését semmibe vették, majd sem az én hivatalos levelemre, sem a lakók megkereséseire nem válaszoltak. Csak egyik nap elkezdték felfesteni a sávokat. Ilyet egyszerűen nem tehetnek meg, hacsak nem magasról tesznek az itt élőkre ezek szerint – mondta lapunknak Dódity Gabriella. A fővárosi képviselő hozzátette: pedig pontosan tudták, nem jó ez így, amit akarnak, hiszen amikor még kapott szót a képviselő-testületi ülésen, és fővárosi képviselőként elmondta aggályait, megosztva a lakók véleményét is a képviselő-testülettel, a megoldásról az összes baloldali képviselő hallgatott. A körzet megválasztott képviselője, Domokos Gábor (DK) pedig egyenesen kimondta: tudják, hogy ez a kerékpársáv problémát fog okozni az ott élőknek. Hasonlóan érdektelen volt Karácsony Gergely is, a fővárosban a képviselő interpellációjára kb. annyi választ adott, nem akarják elveszíteni az uniós forrást.

undefined

A kerékpársáv óta még több a parkoló autó, a keresztutcákban, onnan, balesetveszélyes a ki-és behajtás, az autók gyakran tolatgatnak vagy vissza a Hunyadi utcára, vagy vissza a keresztutcába.

Nem csak a parkolásról szól

Többen állítják, ez az ügy nem csak a parkolásról szól. A Hunyadi utca rendkívül szűk, ellenben hatalmas forgalmat bonyolít. Kettő csuklós busz csak úgy fér el egymás mellett, ha az egyik rámegy a kerékpársávra, ami balesetveszélyes, mint ahogyan az Ady Endre út Hunyadi utca kereszteződése is, amelyet a terveztetést végző kispesti volt irodavezető szerint is csak húsdarálónak neveztek a szakemberek, hiszen ott a bicikliseket bevezetik a három irányból érkező autók közé úgy, hogy egyébiránt az Ady Endre úton átérve nem várja őket kerékpársáv. Az Ady Endre út feletti részről pedig kevesebb szó esik, de az maga a nonszensz: a járdán ugyanis kiépített kerékpárút van évek óta, így most már három sáv várja a tekerőket: nettó pénzpazarlás az egész. A balesetveszélyt sokan abban is látják, hogy akik be tudnak állni a kertjükbe kitolatni szinte lehetetlenség, mert nem látják az érkező bicikliket. Aki orral áll ki, az meg adott helyen a sövényektől nem látja be a bringasávot.

147 tiltakozó aláírásra válasz: bírságok

A legszomorúbb, hogy az elkeseredett lakók kéréseire érdemi válasz, leveleikre semmiféle válasz nem érkezett, szankció azonban annál gyorsabban jött: bírságolás. A Hunyadi utcában élők szinte egy emberként állítják, soha

nem látták még a Kispesti Rendészeti Központ munkatársait ennyit sürögni-forogni az utcában, a kerékpársávok felfestését követően azonban szinte más feladatuk sem akadt, mint a padkán álló autók bírságolása. A bicikliúti várakozásért 26 500, a járdán parkolásért pedig 13 000 forintos bírságokat kaptak az autóikra. Pedig óriási hiba volt a lakók véleményét semmibe venni, közel 150 lakó ugyanis egyetértett abban, ne itt, és ne így legyen a kerékpársáv, a képviselő-testületi ülésen is felszólaltak, Vogl Sándor, az egyik lakó pedig a Fővárosi Önkormányzat közmeghallgatására is elment, hogy tolmácsolja az itt élők véleményét. Ezt kiegészítette annyival a képviselőként ott jelen lévő Dódity Gabriella, hogy kéri a főpolgármester együttműködését abban, hogy a kerékpársáv megindított felülvizsgálatát vegyék komolyan, és érdemben reagáljanak, illetve találjanak bármiféle megoldást a Hunyadi utcában élők kéréseire. Karácsony Gergely főpolgármester válaszában azt mondta, most megnyugtató választ nem tudott adni, de a nyitottság megvan benne a megoldáskeresésre.

Elindul a felülvizsgálat

Mint minden új közlekedési rendet, a Hunyadi utcait is lehetőség van felülvizsgálni. Ez a lakók nyomására meg is indult. Dódity Gabriella fővárosi képviselővel karöltve két lakó, Vogl Sándor és Molnár Szilvia el is ment a Budapesti Közlekedési Központba, ahol személyesen is elmondták a tapasztalataikat, amelyet írásban is eljuttattak a szakembereknek. Arra kértük Karácsony Gergely mellett a szakembereket is, hogy ha már a kispesti önkormányzat éveken át meg sem akarta hallani, hogy ebből gond lesz, legalább ők vegyék komolyan az itt élők panaszait, amelyekre közösen találjanak megoldást – mondta a képviselő, aki bízik benne, hogy némi, a lakók mindennapjait megkönnyítő kompromisszumot sikerül találni. Ő az itt élők érdekében ezen lesz a továbbiakban is.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=