Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.09.13.

Takargat valamit a baloldal a Közpark-sikkasztás ügyében?

Sem Bán Zoltán, a Közpark Kft. ügyvezetője, sem az MSZP-s képviselő, Lackner Csaba, a cég Felügyelő Bizottságának elnöke nem hajlandó érdemben válaszolni, hogy miképp fordulhatott elő, hogy tudtuk nélkül a Közpark pénzügyi dolgozója a gyanú szerint hónapokon keresztül, fiktív számlák alapján közel 44 millió forintot sikkasszon el. Takargatnak valamit?

undefined

Március óta nyomoznak a Közpark Kft-nél sikkasztás gyanúja miatt, de máig nem adtak egyértelmű választ az illetékesek arról, hogyan fordulhatott elő, hogy hónapokon keresztül zavartalanul sikkaszthatott el több tízmillió forintot a cég munkatársa. Bán Zoltán ügyvezető válaszra sem méltatta kérdésünket, hogy ő, mint a Közpark Kft. felelős vezetője miért nem szerzett korábban tudomást, hogy beosztottja, a Közpark pénzügyi dolgozója a gyanú szerint közel fél éven keresztül, 66 fiktív és teljesítési igazolás nélküli számla alapján 43,5 millió forintot utalt el a cég számlájáról. Annyit írt, hogy nyomozás van folyamatban, ezért nem adhat felvilágosítást.

Valós beszámoló?

A Közpark Kft. éves beszámolójában egyébként maga Bán Zoltán azt írta: az önkormányzati támogatásként kapott összeget a képviselő-testület által kijelölt célokra használta fel, és azok felhasználása, bizonylatolása szakszerűen történt. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) frakcióvezető, a kormánypártok polgármesterjelöltje a képviselő-testületi ülésen a Közpark Kft. beszámolójának tárgyalásakor megkérdezte, a nyomozás tükrében hogyan tartalmazhat valós adatokat az éves beszámoló, és a képviselőket miért nem tájékoztatták a valótlan tartalmú számlák gyanújáró és a nyomozás tényéről? Lackner Csaba (MSZP), a Felügyelő Bizottság elnöke azt válaszolta, szerinte a beszámoló rendben van. A korábban rasszista botrányba keveredő szocialista képviselő válaszlevelében arra hivatkozott, hogy amikor a felügyelőbizottság megtudta, akkor a rendőrségi nyomozás folyamatban volt. Egyébként az FEB – az általa leírtak alapján – évente egyszer ülésezik, és, hogy szerződéseket, számlákat és teljesítési igazolásokat  ritkább esetekben, konkrét gyanú vagy bejelentés alapján vizsgál a bizottság.

Fiktív számlák és uzsorakamat is beárnyékolja Gajda Péter emberét

Fiktív számlák miatt került reflektorfénybe a Bán Zoltán vezette Közpark Kft. 2011 márciusában is. Akkor ugyanis a gyanú szerint akkora mennyiségű síkosságmentesítőt vásároltak, amivel három Kispestnyi területen is el lehetett volna végezni ezt a feladatot. A sót azonban sokáig nem találták, majd egyszer csak előkerült, és az ügyet később lezárták.

Ezek után felmentették Bán Zoltánt, majd a 2014-es önkormányzati választást követően Gajda Péter (MSZP) visszahívta őt a Közpark Kft. élére, noha ő maga is beismerte, a 2011-ben megválasztott Hunya Richárd akkori cégvezető jó színvonalú munkát végzett. Nem sokkal később, 2015-ben pedig újabb nyomozás kezdődött a Közparknál. A gyanú szerint uzsorakamatra adtak hitelt a Közpark közmunkásainak, emiatt a rendőri tettenérés alkalmával hat embert előállítottak a Közpark Kft. épületéből. Bán Zoltán akkor azt állította, hogy a cég egyik vezetője sem érintett az ügyben, mivel az uzsorázást egy közmunkás követte el…

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=