Dódity Gabriella

Polgármesterjelölt

2019.06.13.

43,5 milliós sikkasztás gyanújával indult nyomozás a Közparknál

Fiktív számlázás, uzsorakamat, sikkasztás. Ezek azok a bűncselekmények, amelyek 2011 óta napvilágot láttak a Közpark Nonprofit Kft. érintettségével. A Kispest köztisztaságáért felelős, valamint a közmunkások foglalkoztatását ellátó kispesti cég élén pedig még mindig az a Bán Zoltán áll, akinek vezetése alatt rendőrségi nyomozások folytak. Az ügyvezető igazgatót Gajda Péter (MSZP) polgármester hívta vissza 2014-ben, holott 2011 márciusában éppen egy rendőrségi feljelentés miatt miatt kezdeményezték, távozzon Bán a cég éléről. Azóta a Közparknál már uzsorakamat miatt, legutóbb pedig, idén, 43,5 milliós sikkasztás miatt indult nyomozás.

undefined

Fiktív számlák

A Bán Zoltán vetette Közpark Nonprofit Kft. 2011 márciusában került a figyelem középpontjába, amikor a gyanú szerint akkora mennyiségű – 16 raklapnyi – síkosságmentesítőt vásároltak, hogy azzal egyes vélemények szerint három Kispestnyi részt is fel lehetett volna szabadítani a jégpáncél alól. A sót azonban sokáig nem találták, majd egyszer csak előkerült, és az ügyet később lezárták. Ennek ellenére a feljelentést tevő Lázár Tamás jobbikos képviselő kezdeményezte Bán Zoltán ügyvezető tisztségéből történő felmentését, amelyet elfogadott a képviselő-testület.

Gajda Péter ragaszkodott 2014-ben Bán Zoltánhoz (jobbra), újbóli polgármesteri megbízatása után
rögtön visszahívta őt a Közpark élére (Fotó: Facebook)

Uzsorakamat-ügy

2014-ben, Gajda Péter újbóli polgármesterré választását követően visszahívta Bán Zoltánt a Közpark élére, annak ellenére, hogy maga is bevallotta, hogy az előző, 2011-ben megválasztott Hunya Richárd jó színvonalú munkát végzett, majd hozzátette azt is, hogy az újonnan felállt városvezetésnek joga van eldönteni, hogy kikkel, hogyan szeretne dolgozni – Gajda éppen Bán Zoltánnal. Vagyis, jól láthatóan politikai, és nem egy megalapozott szakmai döntés született. Nem sokkal később, 2015-ben pedig újabb nyomozás kezdődött a Közparknál. A gyanú szerint uzsorakamatra adtak hitelt a Közpark közmunkásainak, emiatt a rendőri tettenérés alkalmával hat embert előállítottak a Közpark Kft. épületéből. A Közpark vezetője, Bán Zoltán elmondta, a cég egyik vezető embere sem érintett az ügyben, egy közmunkást csuktak le. Egy neve elhallgatását kérő informátor korábban egyébként azt mondta, hogy a cég egyik dolgozóját is előállították a kockás füzetével együtt, amelybe a busás kamatokat könyvelgette.

Sikkasztási gyanú

Legutóbb, 2019 márciusában indult nyomozás a Közpark Kft.-nél 43,5 millió forintos sikkasztás gyanújával, összességében 66 darab valótlan tartalmú számla alapján, a gyanúsított a cég pénzügyi asszisztense. A gyanú szerint ekkora összeget utaltak át egy másik cégnek, a számlák tartalma faáru és építőanyag volt, de teljesítés nem történt. Ez a nyomozás jelenleg is folyamatban van. Érdekessége, hogy a feljelentést Bán Zoltán tette, a kérdés az, hogy hogyan fordulhat elő, hogy az ügyvezető igazgató tudtán kívül több mint fél éven keresztül 66 számlát utalnak át 43,5 millió forint értékben? Őszintén szólva, ha tudott róla azért, ha nem tudott róla, azért aggályos ez a történet. A Közpark Kft. éves beszámolójában egyébként maga Bán Zoltán azt írta: a támogatásként kapott összeget a képviselő-testület által kijelölt célokra használta fel, és azok felhasználása, bizonylatolása szakszerűen történt. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a Közpark Kft. beszámolójának tárgyalásakor megkérdezte, a nyomozás tükrében hogyan tartalmazhat valós adatokat az éves beszámoló, és a képviselőket miért nem tájékoztatták a valótlan tartalmú számlák és a nyomozás tényéről. Lackner Csaba (MSZP), a Felügyelő Bizottság elnöke azt válaszolta, szerinte a beszámoló rendben van.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=